Hadžić posjetio dijasporu na Kipru: Očuvati identitet, kulturu, tradiciju i poboljšati privrednu saradnju

VD direktora Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima mr Seid Hadžić se, u okviru posjete Kipru, sastao sa predstavnicima Udruženja Crnogoraca i prijatelja Crne Gore na Kipru, počasnim konzulom Crne Gore na Kipru, Mavrelisom Hristosom, kao i specijalnim komesarom za dijasporu Kipra, Photosom Photiou.

Predsjednik Udruženja Crnogoraca i prijatelja Crne Gore na Kipru, Vladislav Vanja Popović, u ime svog udruženja i prijatelja Crne Gore na Kipru, kao i u svoje lično ime, izrazio je veliko zadovoljstvo povodom dolaska delegacije Uprave. U komunikaciji su razmijenjena iskustva i ideje vezano za poboljšanje saradnje i veze koju naša dijaspora na Kipru ima sa svojom maticom, ali i o pravima i mogućnostima u zemlji prijema. U tom cilju dogovorene su i konkretne aktivnosti koje će zajednički biti sprovedene u narednom periodu, a tiču se očuvanja identiteta, kulture, tradicije i poboljšanja privredne saradnje. U najavi su i događaji koji će promovisati Crnu Goru kao turističku destinaciju na Kipru, saopšteno je iu Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima.

Tokom posjete, sa sekretarkom Udruženja Crnogoraca i prijatelja Crne Gore na Kipru, slikarkom Oliverom Zorić Papatoma, razgovaralo se i o kulturnim potencijalima Crne Gore. Razrađene su ideje i aktivnosti koje će se implementirati tokom “Dana dijaspore” 2022. godine.

Zaključeno je da postoji ogromna volja i ambicija za saradnju naših predstavnika na Kipru i njihovih prijatelja sa Crnom Gorom na polju očuvanja crnogorskog identiteta i pripadnosti Crnoj Gori, jačanja obrazovne, naučne i kulturne saradnje, zaštite prava i položaja dijaspore-iseljenika, kao i unapređenja privrednog partnerstva. Ovakvi i slični kontakti predstavljaju neminovnost saradnje Crne Gore sa dijasporom, bez obzira na udaljenost i brojnost naše dijaspore.

”Trudićemo se da dođemo do svakog pojedinca i organizacije u dijaspori, kako bi napravili neraskidivu vezu dijaspore sa svojom maticom”, istakao je Hadžić.

Kako je objasnio Mavrelis, crnogorska dijaspora svojom ekspertizom i te kako doprinosi razvoju Kipra, posebno imajući u vidu njihovu brojnost. Takođe, smatra da su naši predstavnici na Kipru most dobre saradnje ove dvije zemlje i da želi svoje aktivnosti da pojača u narednom periodu, kako bi doprinio jačanju iste. Hadžić se osvrnuo na dobre odnose i komunikaciju sa predstavnicima dijaspore na Kipru.

”Kako bi u kontuniutetu radili na dobrim odnosima između dvije zemlje i privrženosti naše dijaspore matici, takve odnose treba njegovati, produbiti i prenijeti na buduće generacije”, rekao je Hadžić.

Istakao je i bitnost u prenošenju iskustva države Kipar, kao male zemlje koja je uspjela da se razvije do zavidnog nivoa.

G-din Mavrelis sa zadovoljstvom je prihvatio predlog direktora Hadžića da turizam bude poveznica ove dvije zemlje, ističući da su Crnogorci Kipranima veliki prijatelji, te da raste broj turističkih posjeta Crnoj Gori.

On je dao savjet da se politički lideri moraju ujediniti u odnosu prema svojoj dijaspori, da povjerenje treba graditi na zdravim osnovama, kako bi dijaspora bila i ostala neodvojivi dio crnogorskog društva i pomogla Crnoj Gori da lakše iskorači ka Evropskoj uniji.

Na prijemu u Predsjedničkoj palati Republike Kipar kod Photioua, podijeljena su iskustva ove dvije institucije u radu sa dijasporom. Sagovornici su istakli da je ključ budućih dobrih odnosa rad sa omladinom u dijelu očuvanja jezika, kulture, sportske i druge saradnje.

Photis je predstavio model organizovanja dijaspore Kipra u zemljama prijema i istakao da su po modelu federacija kao krovnih saveza određenih zemalja organizovana udruženja, ali i da imaju centralnu federaciju na globalnom nivou. Hadžić je istakao da Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Crne Gore takođe radi na sličnom modelu koji smo nazvali Globalna razvojna mreža dijaspore, koja je predstavljena na nedavno održanoj manifestaciji “Dani dijaspore” u Bijelom Polju i da će nam i te kako značiti slično iskustvo koje ima Kipar u organizovanju svoje dijaspore.

Photis je rekao da bi značajno bilo crpiti iskustva Izraela o radu sa njihovom dijasporom i da je jedna od prvih njegovih posjeta bila upravo toj zemlji koja ima jako kvalitetnu saradnju sa dijasporom. Bilo je govora i o biračkom pravu, o formiranju baze studenata koji većinom ostaju vani, o privrednicima povratnicima i td.

Photiou je podržao planove budućeg rada Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, dogovorena je i razmjena informacija na odrećenim projektima, uspostavljeni su kontakti i administrativna pomoć, kao i neposredna saradnja i komunikacija između resora ovih institucija.

 

 

 

 

 

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!