Predstavnici Uprave za dijasporu posjetili udruženja u Srbiji

Jedan od zaključaka sa sastanka odnosio se na potrebu organizacije većeg broja manifestacija i skupova u cilju jačanja crnogorskog identiteta, a u susret popisu stanovništva 2021. godine. U tom kontekstu ocijenjeno je da navedena iseljenička udruženja treba da uspostave konkretnu saradnju sa Crnogorskim vijećem, kao krovnom organizacijom Crnogoraca u Srbiji

Direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović, pomoćnik direktora mr Ivan Jovović i viši savjetnik III Alen Mujević su u prostorijama Generalnog konzulata Crne Gore u Sremskim Karlovcima imali radni sastanak sa organizacijom dijaspore – iseljenika Crnogorski elektori Srbije CES (ELEMONT). Konstituenti te organizacije su Udruženje Crnogoraca Kikinda – Kikinda, Udruženje Crnogoraca Bjelasica i Komovi – Savino Selo, „Durmitor“ – Bačko Dobro Polje i Udruženje Crnogoraca Crvenka – Crvenka.

Mitrović se, saopšteno je iz Uprave za dijasporu, osvrnuo na status Crnogorske nacionalne zajednice u Srbiji i ukazao da je u narednom periodu neophodno postići visok stepen jedinstva među crnogorskim iseljeničkim organizacijama. Napomenuo je da su na Javni poziv za sufinansiranje programa, odnosno projekata za 2020. godinu najviše konkurisala upravo udruženja sa prostora Srbije, koja u svom radu njeguju i čuvaju vrijednosti koje se odnose na državni i kulturni identitet Crne Gore, zbog čega je Uprava za dijasporu i najviše materijalno podržala.  

Jedan od zaključaka sa sastanka odnosio se na potrebu organizacije većeg broja manifestacija i skupova u cilju jačanja crnogorskog identiteta, a u susret popisu stanovništva 2021. godine. U tom kontekstu ocijenjeno je da navedena iseljenička udruženja treba da uspostave konkretnu saradnju sa Crnogorskim vijećem, kao krovnom organizacijom Crnogoraca u Srbiji.

Na kraju sastanka Mitrović je ukazao na važnost komunikacije i bliske saradnje između naših udruženja u Srbiji i jačanju veza sa matičnom državom, te adekvatnog osluškivanja potreba i pružanja pomoći crnogorskom iseljeništvu u skladu sa mogućnostima Uprave.  

Sastanku je prisustvovao i konzul žerar Crne Gore u Sremskim Karlovcima Dražen Miličković.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!