Komšić: Ako je ikona ukradena u Ukrajini, onda neko mora da ide u zatvor

Komšić je posebno istakao da bi i Milorad Dodik trebao da kaže odakle mu ikona, ko mu je donio, dao ili na kraju “ko mu je uvalio”

Sergej Lavrov i Milorad Dodik (Foto: Printscreen)

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je u Mostaru komentarisao aferu “Ikona”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu poklonio 300 godina staru pozlaćenu ikonu, javili su bh mediji.

Ta ikona navodno je ukrajinska kulturna baština nestala u Lugansku.

Komšić je danas poručio da neko mora ići u zatvor ukoliko se informacija ukrajinske Ambasade ispostavi tačnom.

“Ta priča o ikoni, ako je tačno ono, ako je tačno da je riječ o ikoni koja potiče iz Ukrajine i koja je donesena u Banjaluku u toku sukoba u Ukrajini, ako je ukradena, ako hoćemo da smo imalo država, onda neko mora da ide u zatvor”, izjavio je Komšić.

Komšić je posebno istakao da bi i Milorad Dodik trebao da kaže odakle mu ikona, ko mu je donio, dao ili na kraju “ko mu je uvalio”.

KRITIKA ČEDE JOVANOVIĆA

“Ovo ne može završiti samo na onoj ‘pojeo vuk magarca’. Riječ je o krađi, skandalu međunarodnih razmjera, riječ je o nečemu što se procesuira u svakoj normalnoj zemlji. Ovo jednostaavno mora završiti na sudu, neko mora otići u zatvor, ako je tačno. Dosta stvari znate kod nas ispadne da nisu tačne. Ako je tačno, onda je to odogovor”, rekao je Komšić.

U Komšićevom društvu danas je bio i lider srbijanskog LDS-a Čedomir Jovanović koji je kazao da je Dodik “od sebe napravio veću pudlicu nego onaj šarplaninac što mu je darovan”.

“Što se tiče ikone, sve što je loše prije ili kasnije pukne. Sramota, bruka za naš narod, bruka za Bosnu, za crkvu, bruka za Lavrova, za Rusiju, bruka, bruka, bruka… Gdje god pipneš bruka. Sad mi treba da vodimo detektivske istrage odakle je. Zna se odakle je. Išle su tamo palikuće da rade ono što su radile prije toga ovdje po Bosni, što bi opet sjutra radile kod mene u Srbiji i kod vas ovdje u Bosni. To su ti div junaci. Poslije posjete Lavrova region je gori nego što je bio prije posjete. Ova posjeta je bila planirana za mart u drugačijoj ikonografiji”, kazao je Jovanović.

Ranije je reagovala i ministarka vanjskih poslova BiH Bisera Turković koja smatra da je BiH trenutno pod vrlo ozbiljnom optužbom ujrajinske Ambasade zbog pozlaćene ikone koju je Milorad Dodiku poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

Turković je za portal Klix.ba, između ostalog, ostalog rekla da treba što prije reagovati na ukrajinsku notu.

KAKO JE BIH DOŠLA DO IKONE

“Traže da se utvrdi kako se došlo do ikone jer je u sve uključen naš visoki državnik, dakle predsjedavjaući Predsjedništva BiH. Normalan slijed stvari je da se traži kako je došlo do toga. Mi imamo nadležne institucije, dakle Tužilaštvo BiH koje na osnovu ove note ima ozbiljnu osnovu da izvrši uvid kako je došlo do posjedovanja otuđene ukrajinske imovine koja je i nestala”, rekla je Turković.

Ukrajina tvrdi da je pozlaćena ikona iz Luganska stara 300 godina zapravo kulturna baština te zemlje.

“Očekujem uključivanje BiH u rješavanje ovog problema. Mi smo juče po prijemu note odmah išli s upitom i proslijedili notu na Predsjedništvo BiH. Normalno bi bilo da dođe do vrlo hitne reakcije jer je vrlo ozbiljan upit, da ne kažem optužba. Nanosi se ogromna šteta BiH kada se jedan visoki funkcioner nađe pod određenom optužbom da je poklonio nešto što je ukradeno i što predstavlja nečije kulturnog blago. Treba se hitno opravdati kako je došlo do toga”, poručila je Turković, prenosi Al Jazeera.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!