Zajednica crnogorskih udruženja pokrenula inicijativu da Hajriz Brčvak postane počasni konzul CG u Njemačkoj

“Paralelno sa svojim poslovnim uspjehom, Brčvak je izgradio i izuzetno dobre odnose sa ekonomskim i političkim strukturama Njemačke i time postao jedna vrsta mosta između naša dva naroda i dvije države, od čega Crna Gora ubuduće može imati višestruke koristi. Ovu njegovu poziciju koju ima među našim i njemačkim građanima željeli bismo da krunišemo njegovim postavljanjem za počasnog konzula Crne Gore u Njemačkoj, a nadamo se da će i vlast u Crnoj Gori, kojoj smo uputili inicijativu, dijelite naše mišljenje”, kažu iz udruženja

Udruženja građana Crne Gore u Njemačkoj, udruženih u eMDe Alijansi, a koja okuplja preko 80% naših građana, predložili su humanistu Hajriza Hačka Brčvaka za počasnog konzula Crne Gore u Njemačkoj.

“Kao što je svima poznato, radi se o čovjeku koji je ostvaren u svojoj profesiji i izuzetno cijenjen i poštovan među našim sunarodnicima svih nacija i vjera, kao čovjek i osvjedočeni humanista i to ne samo kroz njegov odnos prema njima u Njemačkoj nego i u Crnoj Gori i zemljama u okruženju. Svoju privrženost Crnoj Gori najbolje je pokazao ogromnom materijalnom i novčanom pomoći zdravstvenom sistemu Crne Gore u vrijeme pandemije koronavirusa. Brčvak svoje humanitarne aktivnosti sprovodi već dugi niz godina, a navešćemo neke od aktivnosti u posljednje dvije godine a koje prevazilaze sumu od pola miliona eura – pomoć izbjeglicama iz Ukrajine, hrana, odjeća, odmor, opremanje hirurškog odjeljenja u Bijelom Polju, pomoć Hrvatskoj za vrijeme vremenskih nepogoda – zemljotres, pomoć bolnici Bijelo Polje, dječija klinika, starački dom u Bijelom Polju, pomoć oko renoviranja kuća, mnogobrojna pomoć u vezi liječenja djece i starijih osoba, pomoć finansijski ugroženim familijama u novcu i mnoge druge”, piše u saopštenju  koji potpisuje Emira M. Ličina, predsjednica eMDe Alijanse.

Pored toga, kako dodaju, Brčvak zapošljava i više stotina crnogorskih građana u svojim firmama u Njemačkoj i Crnoj Gori, koji na taj način sebi i svojim porodicama obezbjeđuju sigurnu egzistenciju, a i realizuje više investicionih projekata, prenosi AntenaM.

“Paralelno sa svojim poslovnim uspjehom, Brčvak je izgradio i izuzetno dobre odnose sa ekonomskim i političkim strukturama Njemačke i time postao jedna vrsta mosta između naša dva naroda i dvije države, od čega Crna Gora ubuduće može imati višestruke koristi. Ovu njegovu poziciju koju ima među našim i njemačkim građanima željeli bismo da krunišemo njegovim postavljanjem za počasnog konzula Crne Gore u Njemačkoj, a nadamo se da će i vlast u Crnoj Gori, kojoj smo uputili inicijativu, dijelite naše mišljenje”, kažu iz udruženja.

Ovaj predlog dostavili su na osnovu predloga i podrške udruženja građana Crne Gore u Njemačkoj izkazanih kroz eMDe Alijansu i to:

  • Montenegro-Hessen iz Frankfurta
  • Monte Köln iz Kelna
  • Monte Düren iz Direna
  • Evropska dijaspora Bošnjaka iz Dortmunda
  • Monte Eschweiler iz Eschvajlera
  • De Monte iz Minhena
  • Sandzak Montenegro Keln
  • Fondacija Gusinje za zapadnu Evropu iz Erkelenca
  •     Balkan 93 iz Sundena
  • Kulturna Sportska i Humanitarna Zajednica  Crna Gora -Ravensburg

 Foto: Fokuspress.com

 

 


Idi na VRH
error: Content is protected !!