Foto: GOV.ME

Konjević u intervjuu “Vijestima”: Zloupotrebe ANB ne smiju se ponoviti

Pojedine odluke i postupanje nekih institucija unutar bezbjednosnog sektora, najblaže rečeno, mogle su da izazovu zabrinutost i podozrenje. Ne bih o tome javno govorio. Vlada je povukla određene poteze. Smijenjen je direktor ANB. Napravljene su i promjene na čelu Vojske. Promjena je napravljena i na čelu obavještajnog dijela u MO, doduše iz drugih razloga. Zadatak cijelog bezbjednosnog sektora je rad u skladu s Ustavom i zakonima, u nacionalnom interesu, i jasna saradnja sa zapadnim partnerima, rekao je Konjević

Potpredsjednik Vlade za politički sistem i ministar odbrane Raško Konjević izjavio je da će reforma bezbjednosnog sektora biti nastavljena profesionalizacijom i eliminisanjem političkog uticaja na Agenciju za nacionalnu bezbjednost.

On je pohvalio Upravu policije da je napravila iskorake i kazao da treba nastaviti koordinaciju službi razmjenom informacija koja je, kako je rekao, dijelom bila narušena.

Kada su u pitanju politički pregovori u vladajućem savezu o obezbjeđivanju 2/3 podrške za izbore u pravosuđu i Ustavnom sudu, Konjević (SDP) je kazao da ih je premijer obavijestio da se DF “nudi” da bude dio dvotrećinske većine u zamjenu da zadrže pojedine funkcije “po dubini”.

U kom pravcu će biti nastavljena reforma bezbjednosnog sektora kada je u pitanju vaš angažman s pozicije šefa biroa za Operativnu koordinaciju bezbjednosnih službi, posebno s aspekta činjenice da ste prethodnih mjeseci kao član Odbora za bezbjednost oštro kritikovali postupanja čelnih ljudi uglavnom Ministarstva odbrane i ANB-a?

Ključna je stvar dalja profesionalizacija i eliminisanje političkog uticaja. ANB je, vidjeli smo, bio dio ozbiljnih zloupotreba u prethodnom periodu koje su tužilački procesuirane. To je za pohvalu. I takve zloupotrebe ne smiju biti ponovljene. Policija je napravila solidan iskorak. Kreirana je snažnija politička volja za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. I ona je dala rezultate. S tim treba nastaviti.

Treba dalje jačati i koordinaciju i razmjenu informacija, koja je dijelom bila narušena. Politika je tu da stvori uslove i ambijent, a na institucijama je da isporučuju rezultate. Odgovornost je na njima, njihovim prvim ljudima.

Što se tiče pravca reformi MO, one su definisane nacionalnim strateškim dokumentima. Mnogo toga je urađeno, posebno u periodu do 2020. godine, nakon čega je došlo do određenih devijacija.

Da li su naše bezbjednosne službe kompromitovane kod stranih partnera, kao što ste sumnjali tada i u kom dijelu?

Pojedine odluke i postupanje nekih institucija unutar bezbjednosnog sektora, najblaže rečeno, mogle su da izazovu zabrinutost i podozrenje. Ne bih o tome javno govorio. Vlada je povukla određene poteze. Smijenjen je direktor ANB. Napravljene su i promjene na čelu Vojske. Promjena je napravljena i na čelu obavještajnog dijela u MO, doduše iz drugih razloga. Zadatak cijelog bezbjednosnog sektora je rad u skladu s Ustavom i zakonima, u nacionalnom interesu, i jasna saradnja sa zapadnim partnerima.

Kompletan intervju pročitajte na linku https://www.vijesti.me/vijesti/politika/609783/intervju-konjevic-zloupotrebe-anb-ne-smiju-se-ponoviti

Idi na VRH
error: Content is protected !!