Dodik uoči glasanja o genocidu u Srebrenici: “Nama to neće biti dan sjećanja jer nismo ništa napravili”

Dodik je danas u Srebrenicu poveo cijelu vladu Republike Srpske i održao govor u obližnjem Bratuncu, pri čemu je osudio države koje predlažu rezoluciju, a to su Njemačka i Ruanda i još četrdesetak koje je sponzorišu, među kojima je i Hrvatska

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik u četvrtak je, uoči rasprave na Generalnoj skupštini UN-a o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, ponovno negirao taj zločin i najavio inicijativu za “mirno razdruživanje” BiH.

Dodik je danas u Srebrenicu poveo cijelu vladu Republike Srpske i održao govor u obližnjem Bratuncu, pri čemu je osudio države koje predlažu rezoluciju, a to su Njemačka i Ruanda i još četrdesetak koje je sponzorišu, među kojima je i Hrvatska, prenosi “Jutarnji list”.

Dodik je lažima nazvao sudski utvrđene činjenice o genocidu nad više od osam hiljada Bošnjaka koji su počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba. Tvrdi da je u Srebrenici stradao i “neutvrđen broj Bošnjaka” i da je četiri hiljade mrtvih tijela ondje “doneseno sa strane”.

“Sve ove godine nisu uspjeli dokazati tu brojku (od više od osam hiljada žrtava)”, izjavio je Dodik.

Generalna skupština UN-a u četvrtak popodne u New Yorku trebala bi da glasa o predloženoj rezoluciji kojom se traži proglašenje 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Dodik je odmah najavio da u RS to neće poštovati.

“Nama to neće biti dan sjećanja jer mi taj dan nismo ništa napravili”, rekao je Dodik.

U predlogu rezolucije o jednom od najvećih zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata osuđuje se, među ostalim, negiranje genocida i veličanje osuđenika za ratne zločine.

Srbija i Republika Srpska, u kojoj dominiraju bosanski Srbi, više puta poricale su da se u Srebrenici dogodio genocid i protive se usvajanju rezolucije.

Foto: Milorad Dodik (Screenshot)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!