Detalji otkrivaju horor u policijskoj stanici nakon smrti male Danke: U zataškavanje uključena i Hitna pomoć?

Vijest da je Dragijević preminuo nasilnom smrću objavljena je još prošle sedmice, a Više javno tužiteljstvo u Zaječaru čekalo je danima da im stigne obdukcioni nalaz, a kad se to konačno dogodilo, saopšteno je da će ga razmatrati i tek se onda objaviti. Slučaj mučkog prebijanja čovjeka u policijskoj stanici šokirao je javnost u Srbiji. Iako je MUP izvijestio da je Dragijević preminuo tokom policijskog zadržavanja, pojavile su se informacije da pomenuto rješenje nije bilo doneseno

Dalibor Dragijević (40), mlađi brat Dejana Dragijevića, osumnjičenog za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić u Boru, preminuo je u policijskom pritvoru nasilnom smrću, a u njegovom slučaju nadležni organi napravili su brojne propuste. Postavlja se pitanje zašto je Dragijević saslušavan satima bez prisustva advokata, pa čak i da mu je bilo određeno policijsko zadržavanje u trajanju do 48 sati, iako se sumnja da pomenuto rješenje nije doneseno.

Nedjeljnik Radar nedavno je otkrio da je obdukcija pokazala da je Dragijević umro nasilnom smrću, o čemu svjedoče brojne povrede koje je imao na tijelu. Ipak, policija je u saopštenju navela da je Dragijević umro prirodnom smrću te da mu je kobnog 6. aprila pozlilo u policijskoj stanici i da je Hitna pomoć po dolasku na lice mjesta mogla samo konstatovati smrt.

Vijest da je Dragijević preminuo nasilnom smrću objavljena je još prošle sedmice, a Više javno tužilaštvo u Zaječaru čekalo je danima da im stigne obdukcioni nalaz, a kad se to konačno dogodilo, saopšteno je da će ga razmatrati i tek se onda objaviti.

Slučaj mučkog prebijanja čovjeka u policijskoj stanici šokirao je javnost u Srbiji. Iako je MUP izvijestio da je Dragijević preminuo tokom policijskog zadržavanja, pojavile su se informacije da pomenuto rješenje nije bilo doneseno.

“Ako te organi reda sumnjiče za izvršenje nekog kaznenog djela i smatraju da im je potrebno vremena da o tome prikupe dokaze, poslije hapšenja ili tokom informativnog razgovora mogu donijeti odluku da te zadrže, ali ne više od 48 sati. O tome vam moraju uručiti rješenje na koje imate pravo da se žalite. Od trenutka kad to rješenje bude doneseno, morate imati branioca. Ako niste u mogućnosti da ga osigurate, isti će vam biti dodijeljen po službenoj dužnosti”, kaže izvor Nove.rs i dodaje:

“Kad ste u stanici poslije privođenja ili na razgovoru, imate pravo da pitate namjeravaju li vas zadržati i tražiti da vam pokažu rješenje ako je odgovor potvrdan. Rješenje o zadržavanju moraju donijeti najkasnije u roku od dva sata i moraju vam ga uručiti. U rješenju mora biti navedeno za šta vas terete, na osnovu čega, dan i sat hapšenja ili odazivanja pozivu na razgovor i to je trenutak od kojeg se računa početak zadržavanja”.

Ukazuje na još jednu bitnu okolnost.

“U policijskoj stanici mora biti jedan policijski službenik koji odgovara za zadržane osobe i njihovu bezbjednost. On ih prije uvođenja u ćeliju mora pregledati i oduzeti im predmete koje mogu iskoristiti za napad, bijeg ili samopovređivanje, ako to već nisu uradili policajci koji su ih priveli. O oduzetim predmetima izdaje se potvrda ili se podaci o njima unose u službeni zapisnik koji potpisuje zadržana osoba. Takvi predmeti vraćaju se pri otpuštanju, osim ako postoje zakonski razlozi za njihovo oduzimanje”, objašnjava izvor.

Ipak, ovo nisu jedini propusti koji su učinjeni u pomenutom slučaju – mrtvozornik i Hitna pomoć morali su da obavijeste nadležne o povredama na Dragijevićevom tijelu koje su morali vidjeti kad su izašli na intervenciju.

Takođe, MUP je morao odmah da suspenduje i pokrene postupak protiv policijskih službenika koji su ispitivali Dragijevića, makar do okončanja postupka, odnosno dok se ne utvrdi pod kojim je okolnostima smrt nastupila. Ali, prenosi “Jutarnji list”, to nije učinjeno.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!