Novi ambasador u Luksemburgu poručio iseljenicima: Vaša dobra integracija u društvo je temelj različitih kultura i nacija

“Istorijski usudi i naša regionalna lutanja odvela su cijeli region krajem prošlog vijeka na margine istorije. U tom vremenu besmisla vi ste uspjeli da nadjačate mržnju i zlo i da spasete glavu bježeći u svijet od tolike količine nerazuma, pa i od nekog od nas. Vi ste vrlo brzo povratili svoju ljudsku dušu i ostvarili evropski identitet”, kazao je ambasador  Radulović

Novoizabrani ambasador Crne Gore u zemljama Beneluksa Vladimir Radulović sa saradnicima, ministrom savjetnikom Tatjanom Raspopović i direktorom Uprave za dijasporu Crne Gore Predragom Mitrovićem, posjetio je juče udruženja u Luksemburgu čiji su članovi iz Crne Gore, uglavnom sa sjevera republike.

Skup je protekao u prijateljskom raspoloženju, a skoro svi predstavnici udruženja iz Luksemburga zahvalili su dosadašnjem ambasadoru Crne Gore u Briselu Vesku Garčeviću i ministru savjetniku pri ambasadi Tatjani Raspopović sa kojima su, kako su kazali, tokom njihovog četvorogodišnjeg mandata imali dobru saradnju. Istakli su da se nadaju da će tako biti i sa novim ambasadorom i njegovim saradnicima.

Radulović je, između ostalog, rekao da je Crna Gora po prvi put donijela odluku da u zemljama Beneluksa odvoji tri zasebna diplomatska predstavništva – za NATO, EU i Belgiju, Holandiju i Luksemburg.

“Istorijski usudi i naša regionalna lutanja odvela su cijeli region krajem prošlog vijeka na margine istorije. U tom vremenu besmisla vi ste uspjeli da nadjačate mržnju i zlo i da spasete glavu bježeći u svijet od tolike količine nerazuma, pa i od nekog od nas. Vi ste vrlo brzo povratili svoju ljudsku dušu i ostvarili evropski identitet. Vaša dobra integracija u društveno tkivo ove zemlje predstavlja most i temelj različitih kultura i nacija”, rekao je Radulović.

On je istakao da se Crna Gora ponosi različitošću svojih kultura i nacija i da ne strahuje od njih.

Radulović je kazao da duboko vjeruje u ideju različitosti.

„Prošlo je vrijeme kada su ambasadori Crne Gore bili ideološki i politički komesari. Ovo je vrijeme dijaloga i dobrih ideja. Kultura jezika i kultura identiteta u množini jeste ono po čemu se ova Crna Gora razlikuje od one Crne Gore. Patriotizam se ne nameće – on postoji u čovjeku ili ne postoji“, rekao je Radulović.

U kratkom obraćanju Mitrović je govorio o dobroj saradnji Uprave za dijasporu sa dijasporom u Luksemburgu i istakao da je izvodljivo da svaki put domaćin zvaničnika iz Crne Gore bude drugo udruženje. On je rekao da imaju isti odnos prema svim udruženjima u dijaspori čiji članovi vode porijeklo iz Crne Gore.

Remzija Camić, dipl. arhitekta porijeklom iz Rožaja, koji je nedavno imenovan za počasnog konzula Crne Gore u Luksemburgu, kazao je da je ponosan na ukazano povjerenje i zvanično postavljanje na to mjesto.

“Ponosan sam što sam dio dijaspore koja je sebe ugradila u temelje obnovljene državnosti Crne Gore. Očekujem saradnju udruženja i građana Crne Gore u Luksemburgu i obećavam da ću u svakom trenutku biti na usluzi”, rekao je Camić.

Tatjani Raspopović, koja se za dvije sedmice definitivno vraća u Crnu Goru, udruženja su uručila prigodne poklone.

Susret je organizovalo Udruženje „Luxemburg – Crna Gora“, čiji je predsjednik Ismet Muhović otvorio skup u velikoj sali opštine Dudelanžu.

U ime dijaspore iz Njemačke sastanku je prisustvovao Šerbo Adrović, kao i udruženja ZK „Bihor“ (u ime kluba govorio predsjednik UO Remzija Hajdarpašić), „Luksemburg – Crna Gora“ (predstavio ga Halil Agović), „Bošnjačko-donatorski fond“ (predstavio ga predsjednik UO Rahim Skenderović), „Kooperacija Luksemburg-Crna Gora“ (predstavio je Alija Sijarić), „Bošnjačka kulturna zajednica“ (predstavio je Faruk Ličina).

Udruženje žena „Izvor“, koje djeluje u okviru Udruženja „Luksemburg – Crna Gora“, predstavila je Veska Adrović.

Faiz Softić

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!