Međunarodni dan maternjeg jezika obilježen u Crnogorskoj biblioteci i čitaonici u Lovćencu

Crnogorska biblioteka i čitaonica je počela sa radom 2017. godine, smještena je u Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu, a osnivač je Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš”

Nizom aktivnosti u Crnogorskoj biblioteci i čitaonici u Lovćencu obilježen je Međunarodni dan maternjeg jezika.

Polaznicima dopunske škole “Crna Gora moja postojbina” predavanje o crnogorskom jeziku održala je Jana Krivokapić studentica Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja.

Međunarodni dan maternjeg jezika se obilježava 21. februara i proslavljaju ga zemlje članice UNESCO-a kako bi promovisale jezičku i kulturnu raznolikost, te višejezičnost.

Publicisti Milan Maretić i Nenad Stevović uručili su biblioteci donaciju knjiga iz crnogorske književnosti i istoriografije. Na taj način obogaćen je knjižni fond jedinstvene institucije kulture van granica Crne Gore koja ima važnu ulogu u očuvanju nacionalnog i jezičkog identiteta crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka u Republici Srbiji.

Crnogorska biblioteka i čitaonica je počela sa radom 2017. godine, smještena je u Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu, a osnivač je Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš”.

Idi na VRH

error: Content is protected !!