Proslava u BP, Smolović: Iskra iz crnogorskog kamena zapalila je vatru antifašističke borbe u porobljenoj Evropi

“Ljudskost se ne mjeri veličinom, a državni ugled prostorom i brojnošću članova zajednice, već istorijskim doprinosom od presudnog značaja u presudnim istorijskim prilikama koje su odredile budućnost čovječanstva. Upravo takav je bio 13. jul”, kazao je Smolović

Centralna proslava 13. jula, Dana državnosti, pod nazivom “Vječna je Crna Gora”, održana je u Bijelom Polju u organizaciji SUBNOR-a i antifašista Crne Gore i Opštine Bijelo Polje.

Proslava 13. jula obilježena je svečanom akademijom u Gradskom parku u 12 sati.

Predsjednik Opštine Petar Smolović je rekao da je 13. jula nepokorna Crna Gora ustala prva i dala primjer mogo većim i jačim, podsjećajući da je “tirjanstvu stati nogom za vrat” ljudska dužnost najsvetija.

“Crna Gora je na oltar slobode položila 17.000 žrtava, u Drugom svjetskom ratu poginulo je preko 7.000 boraca, njih 153 proglašeni su narodnim herojima. A Bjelopoljci su pristupili Narodnooslobodilačkom pokretu kao pripadnici različitih nacija i vjeroispovijesti, vođeni revolucionarnom idejom slobode, pravde i jednakosti”, kazao je  Smolović.

On je rekao da je “nacionalizam najopakija bolest čovječanstva, a njen terminalni stadijum je fašizam sa kojim je borba neprestana”.

“Ta iskra iz crnogorskog kamena zapalila je vatru antifašističke borbe u porobljenoj Evropi”, rekao je Smolović.

Na centralnoj proslavi Dana državnosti, zaslužnim borcima Narodnoslobodilačkog rata uručene su medalje „Borac protiv fašizma“.

To odlikovanje dobili su dr Rajko Stevović, Tule Međedović, Marko Vojinović, a priznanje je dodijeljeno i SUNBOR-u Crne Gore, saopšteno je iz Opštine Bijelo Polje.

Priznanja „Borac protiv fašizma“ na svečanoj akademiji „Vječna je Crna Gora“ uručili su predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović i Zehra Balić iz UBNOR-a Bijelo Polje.

U bogatom kulturno umjetničkom programu su učestvovali i Gradski hor, KUD “Tekstilac” i crnogorski muzičar Dejan Škuletić.

 

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!