Dan državnosti Crne Gore svečano obilježen u Lovćencu

“Tog dana  1878. godine na Berlinskom kongresu Crna Gora dobila puno međunarodno priznanje i  znatno proširenje svoje teritorije, a istog dana 1941. godine je podignut opštenarodni ustanak protiv fašističkog okupatora koji je veliki francuski filozof Žan Pol Sartr opisao kao jedan od najveličanstvenijih događaja istorije 20. vijeka”, istaknuto je na proslavi

U Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu svečano je obilježen 13. jul, Dan državnosti Crne Gore.

Svečanost je organizovalo Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš”.

“Jedan od najvažnijih dana u hiljadugodišnjem crnogorskom trajanju je 13. jul.

Tog dana  1878. godine na Berlinskom kongresu Crna Gora dobila puno međunarodno priznanje i  znatno proširenje svoje teritorije, a istog dana 1941. godine je podignut opštenarodni ustanak protiv fašističkog okupatora koji je veliki francuski filozof Žan Pol Sartr opisao kao jedan od najveličanstvenijih događaja istorije 20. vijeka”, istaknuto je na proslavi.

U galeriji Crnogorskog kulturnog centra je otvorena izložba fotografija pod nazivom „Epopeja crnogorskih partizana” koju je priredio publicista i istraživač crnogorske dijaspore Nenad Stevović.

Moderatorka kulturnog događaja je bila Jana Krivokapić, studentkinja FCJK sa Cetinja, a u muzičkom dijelu programa nastupio je Andraš Tot na violončelu, kome je uručena plaketa zahvalnosti za dugoodišnju saradnju sa Crnogorskim kulturnim centrom.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!