Sekulović: Nikad nije bilo namjere za oduzimanje državljanstva i automatsko brisanje iz biračkih spiskova

“Sekulović je pojasnio da je diskurs koji je stvoren, a koji je ujedinio pitanje crnogorskog državljanstva sa uređenjem registra prebivališta i u sve to ubacio elemente izbornog prava, doveo do potpunog nerazumijevanja, zamjene teza i atmosfere usijanja”, piše u saopštenju

Ministar unutrašnjih poslova i koordinator Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Sergej Sekulović je, tokom sinoćnjeg razgovara sa predstavnicima udruženja dijaspore Belgije, Holandije i Luksemburga, kazao da nikad nije bilo namjere za oduzimanje državljanstva i automatsko brisanje iz biračkih spiskova.

Kako je saopšteno iz MUP-a, izmjene i dopune Zakona o registrima prebivališta i boravišta i Zakon o crnogorskom državljanstvu bili su u fokusu interesovanja sagovornika, a Sekulović je prisutne upoznao sa aktivnostima i planovima MUP-a u toj oblasti.

“Pojasnio je i da je diskurs koji je stvoren, a koji je ujedinio pitanje crnogorskog državljanstva sa uređenjem registra prebivališta i u sve to ubacio elemente izbornog prava, doveo do potpunog nerazumijevanja, zamjene teza i atmosfere usijanja”, piše u saopštenju.

Sastanak je, dodaje se, “bio prilika da se određena pitanja i teme demistifikuju i da se riješe pojedini problemi koji su se javili kao rezultatat pojačane medijske ali i pažnje drugih aktera”.

Saopšteno je da su predstavnici udruženja dijaspore izložili svoje viđenje ovih pitanja i pokazali visok stepen razumijevanja ali i podrške.

“Takođe, predstavnici dijaspore iznijeli su i niz predloga kojim bi se unaprijedio kvalitet života, jačanje veza sa Crnom Gorom i ostvarivanje prava naših iseljenika, a koji su u direktnoj nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, poput ponovnog aktiviranja mobilne jedinice za biometriju”, piše u saopštenju.

Sastanku je prisustvovao i direktor Uprave policije Zoran Brđanin. On je, kako je saopšteno, prisutnima predstavio aktivnosti koje su u toku kada je u pitanju Uprava policije i njena reforma, kao i planove za naredni period.

“Iskoristio je priliku da upozna prisutne sa jačanjem koncepta policije u zajednici i na tom fonu ih pozvao da dostave predloge koji će biti od značaja u ovom reformskom procesu”, kaže se u saopštenju.

Državni sekretar Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Bojan Božović upoznao je prisutne sa aktivnostima koje sprovodi to ministarstvo, kao i sa saradnjom sa Islamskom zajednicom Crne Gore.

“Zaključeno je da upravo dijalog koji je bio i ostaje na snazi predstavlja najbolji mogući način ne samo za prevazilaženje potencijalnih razlika u mišljenjima, već i rješavanje nekih od ključnih pitanja poput navedenih. Još jednom, Crna Gora u malom dokazala je da ima snage i razumijevanja da prevaziđe prepreke i da gleda naprijed i radi za dobrobit građana i dijaspore. Gradimo povjerenje”, piše u saopštenju MUP.

Foto: Printscreen/GOV.ME

Idi na VRH
error: Content is protected !!