Zajednica Crnogoraca u Urugvaju: Plamen nacionalne vatre ne smije da se ugasi

“U zajednici imamo jednu lijepu skupinu ljudi, koja želi da radi na širenju kulture Crne Gore u Urugvaju. U tome imamo i podršku ambasadora Crne Gore u Argentini Gordana Stojovića. Naš sljedeći korak je jačanje veza s porodicama u Crnoj Gori i promovisanje saradnje među institucijama i ljudima. Radićemo i na promociji Crne Gore kao turističke destinacije, kao i na stvaranju mogućnosti za naše članove da studiraju u Crnoj Gori”, poručili su iz Zajednice Crnogoraca u Urugvaju

Potomci naših iseljenika u Urugvaju, udruženi u Zajednicu Crnogoraca, osnovanu prošle godine, organizuju razne projekte u cilju očuvanja nacionalnog identiteta. U gradu Karmelo, prvi put od osnivanja konzulata Crne Gore (u Urugvaju 2015) nedavno je otkriven spomenik crnogorskim iseljenicima, koji su u te krajeve Južne Amerike počeli da pristižu još početkom 20. vijeka, piše “Pobjeda”, prenosi rtcg.me.

KURS CRNOGORSKOG JEZIKA

U Montevideu je u toku kurs crnogorskog jezika, kao i pripreme za drugo izdanje fimskog festivala “Sa Balkana s ljubavlju”.

Predstavnik mlađe generacije Crnogoraca i generalni sekretar Zajednice Crnogoraca u Urugvaju Tomas Šaranović rekao je da spomenik u Karmelu predstavlja svjedočanstvo o zahvalnosti Crnogorcima koji su doprinijeli razvoju tog grada, radeći na izgradnji puteva, željezničkih pruga i raznih građevina širom Urugvaja.

“Skoro svi iseljenici stigli su u Južnu Ameriku u periodu kasnog 19. ili početka 20. vijeka. Vjerujemo da danas postoji oko 150 potomaka Crnogoraca u Karmelu i oko 500 Urugvaju. Veliki broj njih, zbog posla ili fakulteta, živi u Montevideu ili Buenos Airesu. Među njima ima potomaka Crnogoraca koju dobro poznaju istoriju svojih predaka i ponosni su na svoje porijeklo. Srećom, oni se sve više zbližavaju kroz učešće u aktivnostima Zajednice Crnogoraca. Imamo važan zadatak da dinamikom naših projekata održimo plamen nacionalne vatre, koja se ne smije ugasiti”, rekao je Šaranović.

Prvi korak Zajednice Crnogoraca ka očuvanju kulture i razvijanju porodičnih veza s Crnom Gorom započet je prošle godine u Montevideu, organizovanjem kursa crnogorskog jezika.

Osnovni i napredni nivo pohađale su dvije grupe učenika, a njegov nastavak će navjerovatnije uslijediti i na internetu.

“Planiramo da organizujemo i onlajn kurs crnogorskoga jezika u državama Južne Amerike. Nadamo se da ćemo to uspjeti uz pomoć zajednica i iseljeničkih udruženja širom Latinske Amerike”, kazao je Šaranović.

FESTIVAL “SA BALKANA SA LJUBAVLJU”

Nakon uspješnog održavanja prvog filmskog festivala “Sa Balkana sa ljubavlju”, u toku su pripreme za sljedeće izdanje festa zakazanog za septembar u Montevideu.

“Festival organizujemo u saradnji sa Kinotekom Urugvaja, koja ima dugu tradiciju organizovanja međunarodnih filmskih festivala. Za devet dana prošle godine je prikazano deset dugometražnih i tri kratka filma sa Balkana, među kojima je osam iz Crne Gore: ‘Balkan ekspres’ i ‘Lokalni vampir’ reditelja Branka Baletića, ‘Posljednje poglavlje’ Nemanje Bečanovića, ‘Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa’ Nikole Vukčevića i drugi. Jako smo srećni zbog podrške koju imamo od naših reditelja. Na međunarodnom filmskom festivalu u Montevideu predstavili smo i crnogorski film ‘Igla ispod praga’, Ivana Marinovića. Sada radimo na organizaciji drugog izdanje našeg festivala”, priča Šaranović.

U Zajednici Crnogoraca u Urugvaju, koja broji 160 članova, kažu da će poslije dobrih rezultata prvih projekata nastaviti sa aktivnostima na zbližavanju dviju zemalja.

“U zajednici imamo jednu lijepu skupinu ljudi, koja želi da radi na širenju kulture Crne Gore u Urugvaju. U tome imamo i podršku ambasadora Crne Gore u Argentini Gordana Stojovića. Naš sljedeći korak je jačanje veza s porodicama u Crnoj Gori i promovisanje saradnje među institucijama i ljudima. Radićemo i na promociji Crne Gore kao turističke destinacije, kao i na stvaranju mogućnosti za naše članove da studiraju u Crnoj Gori. Predstavićemo i našu domovinu kao turističku destinaciju i podržavati sve oblike saradnje dviju zemalja”, poručili su iz Zajednice Crnogoraca u Urugvaju.


Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!