Lica Fokusa: Dr Nina Ađanin, naučnica i avanturistkinja

Dr Nina Ađanin je nedavno imenovana je za uglednu članice najpoznatijeg svjetskog Kluba istraživača – The Explorers Club. Nina se ranije pela na neke od najviših planina širom svijeta, od Afrike, Južne Amerike, Evrope, Sjeverne i Južne Amerike. Sama je preplovila Atlantik od Gibraltara do Kariba. Inače, Nina je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a po majci je sa Grmeča, kojeg se rado sjeća kao dijela djetinjstva. Trenutno radi kao profesorica na Northwest Missouri State University u Misuriju, gdje predaje Analizu podataka. Upisala je i treći Master studij, iz GIS (geo information systems). Posjeduje još mastere iz nauke o obrazovanju i statistike u istraživanjima

Dr Nina Ađanin istražuje najudaljenije dijelove svijeta, otkrivajući posljedice klimatskih promjena.

Kao profesorica u Missouriju, kombinuje nauku s pasijom za avanturama, integrirajući VR tehnologiju u obrazovanje. Njena ekspedicija na Arktiku, kao i istraživanje uticaja klimatskih promjena na žene u Boliviji, pokazuju posvećenost zaštiti prirode i osnaživanju žena.

Dr Nina Ađanin je nedavno imenovana je za uglednu članice najpoznatijeg svjetskog Kluba istraživača – The Explorers Club. Nina se ranije pela na neke od najviših planina širom svijeta, od Afrike, Južne Amerike, Evrope, Sjeverne i Južne Amerike. Sama je preplovila Atlantik od Gibraltara do Kariba. Inače, Nina je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a po majci je sa Grmeča, kojeg se rado sjeća kao dijela djetinjstva.

Trenutno radi kao profesorica na Northwest Missouri State University u Misuriju, gdje predaje Analizu podataka. Upisala je i treći Master studij, iz GIS (geo information systems). Posjeduje još mastere iz nauke o obrazovanju i statistike u istraživanjima.

„Radila sam doktorat na virtualnoj stvarnosti i tome kako možemo koristiti nove tehnologije u obrazovanju, pre svega da naučimo više o klimatskim promjenama i regionima koji su daleko i za mnoge nedostupni. Radeći doktorat otkrila sam veliku strast prema statističkim analizama i metodologiji istraživanja tako da sam paralelno završila jos jedan master iz tog polja, što mi se kasnije pokazalo kao veoma korisno znanje za analize i istraživanja koja radim”, rekla je dr Ađanin.

Kompletan tekst o dr Ađanin možete pročitati na sljedećem linku:

Dr Nina Ađanin, naučnica i avanturistkinja: Njena neustrašivost i borba za očuvanje planete mogu se porediti sa hrabrošću Indijane Džonsa

Idi na VRH
error: Content is protected !!