Sud u Beogradu odlučio da Titovi nasljednici neće dobiti ništa: Najavljena žalba na ovu odluku

U obrazloženju rješenja koje je potpisala sudija Ljubica Nenadić, sud podsjeća da je ostavinski postupak za podjelu Titove imovine pravosnažno okončan pred Četvrtim opštinskim sudom u Beogradu, još 1991. U njemu je podjeljeno oko 800 komada odjeće, obuće i maršalovih ličnih stvari

Nasljednici nekadašnjeg jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita neće dobiti ništa od imovine koju su tražili, odlučio je Prvi osnovni sud u Beogradu. U dopunskom ostavinskom rješenju sud je kao neosnovane odbio sve zahtjeve nasljednika

U obrazloženju rješenja koje je potpisala sudija Ljubica Nenadić, sud podsjeća da je ostavinski postupak za podjelu Titove imovine pravosnažno okončan pred Četvrtim opštinskim sudom u Beogradu, još 1991. U njemu je podjeljeno oko 800 komada odjeće, obuće i maršalovih ličnih stvari.

Nezadovoljna, njegova supruga Jovanka Broz je u martu 2002. podnijela zahtev za donošenje dopunskog ostavinskog rješenja, pošto je u januaru Savezni ustavni sud proglasio neustavnim Zakon o upravljanju stvarima u društvenoj svojini koje su vezane za život i rad Josipa Broza. Odlukom Ustavnog suda, prvobitno ostavinsko rješenje Četvrtog opštinskog suda izgubilo je pravno dejstvo. 

Nenadićeva dalje navodi da se imovina koju su nasljednici tražili u dopunskom postupku, a koja je prestala da bude društvena svojina (umjetnine, porcelan, nakit, pokloni, namještaj, numizmatička i zbirka satova, automobili…), ne može smatrati naknadno pronađenom zaostavštinom, pa samim tim nisu ni ispunjeni zakonski uslovi za donošenje dopunskog ostavinskog rešenja.

“Nužan preduslov za donošenje rešenja je da se radi o imovini za koju se u vreme donošenja rešenja nije znalo da pripada zaostavštini, što konkretno nije slučaj. Sada pokojna Jovanka Broz u toku ostavinskog postupka predlagala je da se raspravi i imovina koja je kasnije bila obuhvaćena Zakonom o upravljanju stvarima u društvenoj svojini vezanoj za život i rad Tita“, obrazlaže Sud.

Takođe se dodaje da su se Jovankinom prijedlogu usprotivili Titovi sinovi Žarko i Aleksandar Miša Broz, a pokojni Žarko je kao razlog naveo da je njen zahtjev usmjeren ka državi.

– Time je osporio navode pokojne Jovanke Broz da je imovina, čije je raspravljanje ona predložila, imovina ostavioca – konstatuje sudija Nenadić.

Goran Petronijević, zastupnik Titovog unuka Joške, smatra da je ovakvo tumačenje prvostepenog suda potpuno pogrešno.

– Donošenjem odluke Saveznog ustavnog suda o proglašenju zakona neustavnim, imovina koja se do tog trenutka smatrala društvenom faktički je novopronađena imovina. Zato je ovakvo tumačenje suda pogrešna primena zakona i odluke Ustavnog suda – ističe Petronijević, prenosi Slobodna Bosna.

Violeta Kočić Mitaček, zastupnica sina Miše i unuke Zlatice Broz, kao i Gordana Spasojević, zastupnica Titove unuke Svetlane Broz, najavile su žalbe.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!