Priča o Lejli koja upravlja dronovima u Ukrajini

Bilo je potrebno deset pokušaja da njena prijava bude prihvaćena jer vojska, prema njenim riječima, favorizuje muškarce. Ali deseti put je imala sreće, a u svojoj sedmomjesečnoj službi u 54. brigadi njen rad s dronom koštao je života mnoge Ruse

Priču o zadacima koje Lejla trenutno obavlja donosi ratni reporter Entoni Lojd u svom izvještaju u britanskom listu The Times. Na samom početku citira njene riječi kojima opisuje svoju trenutnu situaciju: “Većinu dana samo pokušavam da naučim više o tome kako ostati živ. Kako preživjeti bombardiranje i nastaviti obavljati svoj zadatak te poboljšati svoje vještine boljeg uočavanja Rusa.”

Lejla dodaje da je “izgubila tri drona, prvi samo sedmicu dana od početka operacija”.

“Zapravo, ako Rusi pronađu jednog od njih i otkriju odakle je lansiran, neće gubiti vrijeme i pokušaće me gađati. Mi smo mete od velike vrijednosti. Dobar pilot drona je onaj koji preživi.”

Lojd kaže da je ovu 33-godišnju ženu prvi put vidio dok je bila na dužnosti krajem prošle sedmice. Njen dron Mavic 3 je tokom operacije prenosio snimke kuće u obližnjem selu u koju su ušli ruski borci.

OSVETA

Reporter kaže da su te fotografije omogućile komandantu 54. brigade majoru Kirilu Kiriloviču da se osveti za svoje saborace čije je vozilo uništio ruski samoubilački dron. Naredio je da se gađa ruševna kuća u koju je, kako su pokazali Lejlini snimci dronom, upravo ušlo pet ruskih vojnika.

Dodaje da su ukrajinski oficiri izdali naređenja Lejli da drži dron na mjestu, dok su na ekranu posmatrali sive figure kako bezbrižno ulaze u objekat, a zatim su ispalili na kuću dvije granate iz američke haubice M777. Sudbina ruskih vojnika odlučivala se pod sivim pokrivačem dima.

Reporter kaže da je Lejla bila mirna kada ju je sreo sljedećeg jutra. Bila je IT stručnjak kada je počela ruska invazija prije godinu dana. Imala je iskustva s dronovima, pa je dala otkaz na poslu i dobrovoljno se javila da bude pilotkinja drona na frontu.

Bilo je potrebno deset pokušaja da njena prijava bude prihvaćena jer vojska, prema njenim riječima, favorizuje muškarce. Ali deseti put je imala sreće, a u svojoj sedmomjesečnoj službi u 54. brigadi njen rad s dronom koštao je života mnoge Ruse.

ČUDNA STVAR

Lejla je prokomentarisala nešto što je opisala kao čudno, rekavši da je juče vidjela Ruse, nakon što je objekat u kojem su bili njihovi drugovi pogođen i niko iz njega nije izašao nakon toga, kako patroliraju pored ruševina, potpuno ravnodušni prema sudbini svojih vojnika unutar objekta. Kaže kako nisu pokušali ni provjeriti šta je s njima.

Lojda impresionira to da su ova žena i drugi ukrajinski piloti dronova u jedinicama na prvim borbenim linijama svakodnevno izloženi bliskoj smrtnoj prijetnji, dok su životi većine zapadnih vojnih operatera bespilotnih letjelica divni, jer su uvijek daleko od mete koju love ili ubijaju najsavremenijom tehnologijom, bez potrebe da brinu za svoju vlastitu sigurnost.

Izvor: Al Jazeera

Foto: Ilustracija (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!