U Gusinju otvorena jedinica Hitne medicinske pomoći

Zavod za hitnu medicinsku pomoć je, kako je saopšteno, obezbijedio novac za građevinske radove i novo opremljeno sanitetsko vozilo, dok je medicinsku i kancelarijsku opremu u vrijednosti od 25 hiljada eura donirala TIKA

Nova jedinica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) u Gusinju danas je svečano otvorena, a vrijednost projekta adaptacije i opremanja je 120 hiljada eura.

Novi zdravstveni objekat otvorili su ministar zdravlja Dragoslav Ščekić, direktor ZHMP-a Vuk Niković, ambasador Turske u Crnoj Gori Bariš Kalkavan i predsjednica Opštine Anela Čekić.

Zavod je, kako je saopšteno, obezbijedio novac za građevinske radove i novo opremljeno sanitetsko vozilo, dok je medicinsku i kancelarijsku opremu u vrijednosti od 25 hiljada eura donirala TIKA, prenosi rtcg.me.

Lokalna samouprava je pomogla sa sedam hiljada eura.

Šćekić je kazao da je hitna medicinska pomoć specifičan dio zdravstvenog sistema i neophodno je da iza njega stoji država u punom kapacitetu.

“Zato je zadatak i cilj Ministarstva zdravlja, u saradnji sa menadžmentom ZHMP, da se sve jedinice na teritoriji države maksimalno pojačaju i unaprijede uslovi za rad i pružanje pomoći, kako bi građani imali bolju, kvalitetniju i prevashodno bržu zdravstvenu uslugu”, rekao je Šćekić.

On je rekao da su prioriteti Ministarstva infrastrukturno osavremenjavanje, kadrovsko jačanje, bolji uslovi za rad medicinskog osoblja i podizanje nivoa kvaliteta zdravstvenih usluga za građane i sve koji borave u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, više desetina miliona eura se trenutno realizuju u zdravstvenom sistemu.

“Pored jedinica hitne medicinske pomoći, u toku je izgradnja dva savremena objekta za tri klinike u okviru Kliničkog centra Crne Gore, Operativnog centra za vanredne situacije pri Institutu za javno zdravlje, kao i rekontrukcija i adaptacija nekoliko bolnica i domova zdravlja”, kazao je Šćekić.

Niković je istakao je da se danas prvi put otvara jedinica Hitne pomoći u Gusinju.

“Cilj nam je da svim građanima obezbijedimo adekvatnu uslugu hitne medicinske pomoći i da zdravstveni sistem podignemo na veći nivo. Ono što je karakteristično za ZHMP jeste da se jedinica po jedinica adaptira, izgrađuje i poprima standard savremene urgentne medicine”, naveo je on.

Kalkavan je kazao da je Turska prethodne dvije sedmice možda preživljava najteži period u svojoj istoriji.

“Od kada su čuli za katastrofu koja je pogodila Tursku, država Crna Gora i narod Turske su odmah ustali na noge i dali se na posao kako da se pomogne prijateljskoj državi. Vidjeli smo da je narod Crne Gore bio uz narod Turske i imamo to veoma pozitivno iskustvo u lošim situacijama”, kazao je Kalkavan.

On je kazao da Crna Gora i dalje šalje pomoć Turskoj i da su dobili “možda pomoć i više nego što je kapacitet te države”.

“Preko 150 tona pomoći je pošlo za Tursku, oko deset velikih šlepera i kargo aviona”, rekao je Kalkavan.

On je kazao da se danas, uz pomoć TIKE, otvara jedinica ZHMP u Gusinju.

“Kada uporedimo ove dvije stvari vidimo da srca naroda Turske i Crne Gore kucaju isto za svoje države. TIKA ima svoju ulogu u unapređenju odnosa ove dvije države i sa sprovođenjem svojih aktivnosti. Do sada smo realizovali oko 500 projekata”, kazao je turski ambassador.

Čekić je istakla da će rad Hitne pomoći biti od velikog značaja za taj grad, za građane, dijasporu koja dolazi u velikom broju u ljetnjim mjesecima, ali i za turiste.

Foto: GOV.ME

Idi na VRH

error: Content is protected !!