Rastu cijene stanova u Crnoj Gori: Kvadrat u Podgorici 1.477 eura

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji, kako ističu iz Monstata, u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje. Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća, objasnili su

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu 2022. godine iznosila je 1.399 eura a u Podgorici 1.477 eura, novi su podaci nacionalnoig statističkog zavoda Monstat.

Prema proračunu portala Investitor, prosječna cijena novog stana na nivou države na kraju prošle godine bila je veća 20,5 odsto u odnosu na godinu ranije, a u Podgorici 19,9 odsto.

Cijena novogradnje u primorskom regionu na kraju decembra iznosila je 1.387 eura, u središnjem regionu 673 eura, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 1.268 eura, precizirali su iz Monstata.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji, kako ističu iz Monstata, u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje. Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća, objasnili su.

U saopštenju su prikazane prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji prema sljedećim kategorijama: privredna društva (prosječna tržišna cijena) i solidarna stambena izgradnja. Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji privredna društva u četvrtom kvartalu 2022. godini iznosila je 1 409 eura, dok je 589 eura iznosila u kategoriji solidarna stambena izgradnja.

Foto: Ilustracija (Fokuspress.com)

Idi na VRH
error: Content is protected !!