Aktivisti u novoj misiji: Bacili pire na sliku vrijednu 111 miliona $, “Stogove sijena” spasila jedna stvar (VIDEO)

“Ako je potrebno da na sliku bacimo pire ili supu od paradajza kako bismo podsjetili društvo da nas ubija trka za fosilnim gorivima, onda ćemo vam i baciti pire na sliku”, rekli su aktivisti, pripadnici pokreta “Last Generation” i objavili video protestnog čina

Nakon Van Gogovih “Suncokreta”, koje su klimatski aktivisti prije desetak dana zalili supom od paradajza, u nedjelju je na meti bila slika “Stogovi sijena” Kloda Monea koja je izložena u njemačkom muzeju, a koju su poprskali pireom od krompira kako bi upozorili na dramatične klimatske promjene.

“Ako je potrebno da na sliku bacimo pire ili supu od paradajza kako bismo podsjetili društvo da nas ubija trka za fosilnim gorivima, onda ćemo vam i baciti pire na sliku”, rekli su aktivisti, pripadnici pokreta “Last Generation” i objavili video protestnog čina.

Platno “Stogovi sijena” francuskog impresionističkog slikara nalazi se u muzeju Barberini u Potsdamu i dio je zbirke milijardera Hasa Platnera.

Slika je kupljena na aukciji 2019. godine za 111 miliona dolara, što je bila rekordna svota za Monea, a muzeju je dana na pozajmicu.

Obučeni u crno i narandžaste prsluke, aktivisti su bacili pire na sliku pa zauzeli isti položaj kao i aktivistkinje koje su to učinile 14. oktobra u londonskoj Nacionalnoj galeriji – klečeći, leđima okrenuti slici zalijepili su svaki po jednu ruku na zid.

“Zar treba na sliku da bacimo pire da biste nas poslušali? Ova slika neće vrijedjeti ništa ako ćemo morati da se tučemo za hranu”, rekao je jedan od njih prije nego što ih je privela policija, prenosi “Jutarnji list”.

Slika je zaštićena staklom, navodi muzej, i dodaje da, prema ocjeni stručnjaka, nije oštećena.

“Stogovi sijena” biće nanovo izloženi za posjetitelje od srijede.

Van Gogovo remek-djelo “Suncokreti” zalile su supom od paradajza dvije pripadnice pokreta Just Stop Oil i tadašnju premijerku Velike Britanije Liz Tras pozvale da prekine eksploataciju ugljovodonika u zemlji. Riječ je o eksploataciji koju je premijerka odlučila da ubrza.

“Suncokreti” nisu oštećeni, a manja oštećenja nanesena su okviru slike.

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!