Djevojčica je u zemljotresu izgubila čitavu porodicu, ostala bez ruke, a onda se pojavio poznati fudbaler i dirnuo svijet

Nakon svega, malena Hilal ipak nije ostala sama. Na vijest o njenoj potresnoj sudbini penzionisani fudbaler poručio je da će se o njoj starati do kraja života “materijalno i na svake druge načine”. Fudbalerova supruga odmah je pohitala u bolnicu u Istanbulu u koju je djevočica prevezena i ne odvaja se od njenog bolničkog kreveta

Broj poginulih u razornim zemljotresima koji su prije dvije sedmice pogodili Tursku i Siriju i dalje raste svakodnevno, iz sata u sat. Do sada je pronađeno više od 46.000 beživotnih tijela, a usred te nezapamćene tragedije spasioci su se radovali svakom čudu kakvo je bilo spašavanje desetogodišnje djevojčice Hilal koja je u urušavanju zgrade u kojoj je živjela izgubila čitavu porodicu, ali je pod ruševinama preživjela četiri dana prije nego što su je vatrogasci pronašli.

Tu se njena priča ne završava jer čin nekadašnjeg turskog reprezentativca i ikone Galatasaraya s više od 300 nastupa za turskog velikana, Hakana Balta i njegove supruga Derye, dirnuo je mnoge.

Bračni par preuzeo je starateljstvo o djevojčici. U katastrofi koja je pogodila njen rodni grad Hataj čak 70 članova njene porodice izgubilo je živote. Hilal je nakon razornog zemljotresa 90 sati preživjela pod ruševinama iz kojih je jedini način da je vatrogasci izvuku bio da joj odsjeku ruku koju je prignječio betonski blok.

Nakon svega, malena Hilal ipak nije ostala sama. Na vijest o njenoj potresnoj sudbini penzionisani fudbaler poručio je da će se o njoj starati do kraja života “materijalno i na svake druge načine”. Fudbalerova supruga odmah je pohitala u bolnicu u Istanbulu u koju je djevočica prevezena i ne odvaja se od njenog bolničkog kreveta. Štaviše, piše “Jutarnji list”, danima je bila i jedina osoba s kojom djevojčica koja je još uvijek pod velikim šokom komunicirala.

“Rekla mi je: “Jaka sam. Izdržaću!”, kazala je fudbalerova supruga i prepričala nekoliko vrlo emotivnih trenutaka.

“Pitala sam je štao bi željela da joj donesem, a ona je rekla supu i sutlijaš (rižu na mlijeku). Kada sam je pitala kakav sutlijaš najviše voli, Hilal mi je odgovorila: “Moja mama ga napravi ukusnog i bez cimeta” i onda se rasplakala… Ja sam joj napravila i, iako sigurno ne znam praviti sutlijaš kao što je pravila njezina majka, dala sam sve od sebe”, otkrila je Derya Balta.

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!