Branka Bogavac

Dvotomnom knjigom “BRANKA – vitez umjetnosti i književnosti“, u izdanju JU Centar za kulturu Petnjica, porodice Bogavac Le Comte, i časopisa “Komun@”, uz podršku Ministarstva kulture, Crna Gora je, barem na taj način, pokušala da se oduži poznatoj književnici i novinarki, docentkinji na Sorboni, dobitnici nagrade “21. jul”, najveće nagrade grada Berana, i nosiocu ordena Viteza umjetnosti i književnosti Ministarstva kulture Francuske

Crnogorska novinarka i publicistkinja, čuvena po intervjuima sa najvećim svjetskim umjetnicima i dobitnica mnogobrojnih priznanja i nagrada, doživjela je nedavno posebnu, i za ove porostore neuobičajenu čast: da joj bude objavljena knjiga tekstova o njenim knjigama.

Dvotomnom knjigom “BRANKA – vitez umjetnosti i književnosti“, u izdanju JU Centar za kulturu Petnjica, porodice Bogavac Le Comte, i časopisa “Komun@”, uz podršku Ministarstva kulture, Crna Gora je, barem na taj način, pokušala da se oduži poznatoj književnici i novinarki, docentkinji na Sorboni, dobitnici nagrade “21. jul”, najveće nagrade grada Berana, i nosiocu ordena Viteza umjetnosti i književnosti Ministarstva kulture Francuske.

Iako rođena u Crmnici, u Virpazaru, Branka Bogavac je djetinjstvo provela u selu Bor, u Bihoru. Gimnaziju je završila u Beranama, a romansku grupu jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu. Od 1964. godine živi u Parizu. Četiri godine kasnije završila je slavistiku na Sorboni, gdje je i magistrirala, a potom, u zvanju docenta, predavala srpskohrvatski, takođe na Sorboni. Bila je direktorica Kulturnog centra Srbije i Crne Gore od 2004. do 2006. godine.

Nikada nije prekidala veze sa zavičajem, a svoj životni put opisala je kao “zaista neočekivan” i navodi da je krenula od malog bihorskog sela Bor, iz crnogorskih planina gdje je čuvala ovce, čitajući o životu Marije Kiri, i preko Beograda stigla do Sorbone.

Knjiga sadrži 150 tekstova, prikaza i eseja vezanih za četrnaest Brankinih knjiga: „Razgovori u Parizu“ u pet tomova, „Razgovori s Dadom“, „Slikarstvo kao neracionalna sreća“, „Crna Gora u Parizu“, “Deset nobelovaca”, “Pisanje kao izvor nade”, ”Susret je najveći dar” …

Branka Bogavac je, kako su rekle mnoge poznate ličnosti, Crnogorka koja na dostojan način decenijama predstavlja Crnu Goru i njenu kulturu. Svojim stvaralaštvom dala je trajni doprinos kulturi i Jugoslavije i Crne Gore.

Intervju sa Brankom Bogavac možete pročitati na sljedećem linku

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!