Branka Bogavac

Dvotomnom knjigom “BRANKA – vitez umjetnosti i književnosti“, u izdanju JU Centar za kulturu Petnjica, porodice Bogavac Le Comte, i časopisa “Komun@”, uz podršku Ministarstva kulture, Crna Gora je, barem na taj način, pokušala da se oduži poznatoj književnici i novinarki, docentkinji na Sorboni, dobitnici nagrade “21. jul”, najveće nagrade grada Berana, i nosiocu ordena Viteza umjetnosti i književnosti Ministarstva kulture Francuske

Crnogorska novinarka i publicistkinja, čuvena po intervjuima sa najvećim svjetskim umjetnicima i dobitnica mnogobrojnih priznanja i nagrada, doživjela je nedavno posebnu, i za ove porostore neuobičajenu čast: da joj bude objavljena knjiga tekstova o njenim knjigama.

Dvotomnom knjigom “BRANKA – vitez umjetnosti i književnosti“, u izdanju JU Centar za kulturu Petnjica, porodice Bogavac Le Comte, i časopisa “Komun@”, uz podršku Ministarstva kulture, Crna Gora je, barem na taj način, pokušala da se oduži poznatoj književnici i novinarki, docentkinji na Sorboni, dobitnici nagrade “21. jul”, najveće nagrade grada Berana, i nosiocu ordena Viteza umjetnosti i književnosti Ministarstva kulture Francuske.

Iako rođena u Crmnici, u Virpazaru, Branka Bogavac je djetinjstvo provela u selu Bor, u Bihoru. Gimnaziju je završila u Beranama, a romansku grupu jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu. Od 1964. godine živi u Parizu. Četiri godine kasnije završila je slavistiku na Sorboni, gdje je i magistrirala, a potom, u zvanju docenta, predavala srpskohrvatski, takođe na Sorboni. Bila je direktorica Kulturnog centra Srbije i Crne Gore od 2004. do 2006. godine.

Nikada nije prekidala veze sa zavičajem, a svoj životni put opisala je kao “zaista neočekivan” i navodi da je krenula od malog bihorskog sela Bor, iz crnogorskih planina gdje je čuvala ovce, čitajući o životu Marije Kiri, i preko Beograda stigla do Sorbone.

Knjiga sadrži 150 tekstova, prikaza i eseja vezanih za četrnaest Brankinih knjiga: „Razgovori u Parizu“ u pet tomova, „Razgovori s Dadom“, „Slikarstvo kao neracionalna sreća“, „Crna Gora u Parizu“, “Deset nobelovaca”, “Pisanje kao izvor nade”, ”Susret je najveći dar” …

Branka Bogavac je, kako su rekle mnoge poznate ličnosti, Crnogorka koja na dostojan način decenijama predstavlja Crnu Goru i njenu kulturu. Svojim stvaralaštvom dala je trajni doprinos kulturi i Jugoslavije i Crne Gore.

Intervju sa Brankom Bogavac možete pročitati na sljedećem linku

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH
error: Content is protected !!