Aleksandar Vučić uručio Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena piscu Peteru Handkeu, nobelovcu koji negira genocid u Srebrenici (VIDEO)

“Kada pomislim na Srbiju sjetim se ikone ‘Beli anđeo’. Imam kopiju kod kuće i kad god se sjetim Srbije pogledam tu kopiju i drago mi je na srcu”, rekao je Handke nakon uručenja. On je dodao i da ta ikona, koja spada u najpoznatije freske Srbije, pokazuje prazan grob što, kako je dodao, znači da je Isus vasrksao. “I to me navodi na razmišljanja i uvijek se u lijepom sjećanju sjećam Srbije”, poručio je on. “Hvala vam na svemu što činite za našu zemlju, za našu Srbiju. Izvinite što i dio nas, Srba, nije uvijek umio da pokaže zahvalnost za sve što ste uradili za nas”, rekao je Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je jedno od najviših državnih odlikovanja Peteru Handkeu, austrijskom književniku i dobitniku Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu, koji negira genocid u Srebrenici.

Vučić je Handkeu uručio Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena, a ukaz o njegovoj dodjeli književniku donijet je još u februaru 2020. godine.

“Kada pomislim na Srbiju sjetim se ikone ‘Beli anđeo’. Imam kopiju kod kuće i kad god se sjetim Srbije pogledam tu kopiju i drago mi je na srcu”, rekao je Handke nakon uručenja.

On je dodao i da ta ikona, koja spada u najpoznatije freske Srbije, pokazuje prazan grob što, kako je dodao, znači da je Isus vasrksao. “I to me navodi na razmišljanja i uvijek se u lijepom sjećanju sjećam Srbije”, poručio je on.

Predsjednik Srbije pročitao je tokom zajedničke konferencije za novinare biografiju književnika i rekao da, prihvatajući orden, Handke čini veliku čast Srbiji.

“Hvala vam na svemu što činite za našu zemlju, za našu Srbiju. Izvinite što i dio nas, Srba, nije uvijek umio da pokaže zahvalnost za sve što ste uradili za nas”, rekao je Vučić.

Peter Handke je u Beograd doputovao iz Bosne i Hercegovine, gdje su mu najviša priznanja dva dana ranije dodijelili predstavnici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) i reditelj Emir Kusturica.

OZLOGLAŠEN U MEĐUNARODNOJ JAVNOSTI

Iako ga kritika često označava kao jednog od najboljih savremenih pisaca u Evropi, književni opus Petera Handkea pao je u drugi plan nakon što je 1996. objavio putopisni esej “Jedno zimsko putovanje prema Dunavu, Savi, Moravi i Drini – ili pravda za Srbiju”, a potom i još četiri knjige intonirane na isti način.

Zbog podrške međunarodno izolovanoj Srbiji, kasnije posjete predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, te odlaska na njegovu sahranu – Handke je uglavnom bio kritikovan, pa čak i ozloglašen u međunarodnoj javnosti, kao skoro nijedan pisac do tada, prenosi Glas Amerike.

Handke je rekao prije nekoliko godina za dnevni list “Politika” da se odlučio da dođe u Srbiju 1996. jer je ona za zapadne medije bila “crna rupa”.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 10. decembra 2019. godine, a dodjelu su bojkotovali BiH, Kosovo, Albanija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Turska.

Na dan dodjele nagrade, u glavnom gradu Švedske održana su dva protesta, a brojni ratni reporteri koji su izvještavali iz ratova u BiH i na Kosovu su se oglasili na društvenim mrežama, sa tekstovima koje su pisali ratnih devedesetih.

ORDEN ZBOG “BESKOMPROMISNE BORBE ZA ISTINU”

Vučić je ukaz o odlikovanjima zaslužnim pojedincima i institucijama donio u februaru 2020. godine, a među njima su bili i češki predsjednik Miloš Zeman i austrijski pisac Peter Handke.

Ni Handke ni Zeman nisu prisustvovali ceremoniji dodjele priznanja, pa je tada rečeno da će im biti dodijeljena naknadno.

Orden koji je predsjednik Srbije uručio Handkeu dodeljuje se za, kako se navodi na sajtu Vojske Srbije, “naročite zasluge i uspjehe u predstavljanju države (Srbije) i njenih građana”. U obrazloženju koje je pročitano prilikom uručivanja, rečeno je da se orden dodjeljuje književniku zbog “beskompromisne borbe za istinu”.

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena ranijih godina su dobili i teniser Novak Đoković, atletičarka Ivana Španović, kao i nacionalna avio kompanija Er Srbija (Air Serbia).

VLASTI U SRBIJI NE PRIZNAJU GENOCID U SREBRENICI

Najviši državni funkcioneri u Srbiji ne priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid, a u svojim izjavama najčešće taj događaj opisuju kao “strašan zločin”.

Uz presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu iz februara 2007. godine kojom je potvrđeno da se u Srebrenici dogodio genocid, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je 14 bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske za genocid nad oko osam hiljada bošnjačkih civila u zaštićenoj zoni u i oko Srebrenice u julu 1995. godine.

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo, jednog od deset kantona u drugom bosanskohercegovačkom entitetu Federaciji BiH, dan nakon što mu je uručena Nobelova nagrada, proglasili su Handkea nepoželjnom osobom na području ovog kantona. To je uradio i grad Tuzla.

Handke je proglašen nepoželjnom osobom i na Kosovu.

NAGRAĐIVAN U SRBIJI

U Srbiji austrijski pisac je 2015. godine, odlukom gradske Skupštine u Beogradu, proglašen za počasnog građanina Beograda.

Nagrađen je, kako je tada rekao predsjednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, “za promovisanje Beograda i podršku u teškim vremenima”.

Sastao se i sa bivšim predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem 2015. godine, koji mu je zahvaljivao na zalaganju “da se Srbi na što vjerodostojniji način prikažu publici u svijetu”. Handke je 2012. godine postao i inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Foto: Printscreen/Al Jazeera

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!