Alarmantni podaci: Crnu Goru godišnje napusti 3.000 stanovnika, od 2001. odselilo 30.000, na sjeveru samo Rožaje ima pozitivnu stopu prirodnog priraštaja

Profesorica Miljanović je upozorila da i sela ostaju prazna sa samo starim stanovništvom, što će se odraziti na ekonomiju države. “Od 2011. godine do danas iselilo se 5 odsto našeg stanovništvva. To su neposredni gubici. Time ne gubimo samo stanovništvo koje odlazi već i generacije koje bi se rodile tu da su ovi ostali. Ti gubici na kraju su dva do tri puta veći”, kazala je Mijanović

Profesorica geografije na Filološkom fakultetu Dragica Mijanović kazala je da, prema nezvaničnim informacijama, sjever Crne Gore godišnje napušta po 3.000 stanovnika. Ističe da je negativni priraštaj najgori u Šavniku i Plužinama.

Predsjednk Opštine Bijelo Polje Petar Smolović ističe da lokalna samouprava setom mjera i raznim benefitima pokušava da zadrži stanovništvo.

Prema riječima Mijanović, od devedesetih godina prošlog vijeka svi gradovi na sjeveru imaju negativnu stopu prirodnog priraštaja, prenoci rtcg.me.

“Samo opština Rožaje ima pozitivnu stopu priodnog priraštaja koji iznosi 5,7 promila i Plav koji je na granici negativnog priraštaja. Izuzetno negativnu stopu prirodnog priraštaja ima opština Šavnik – 14,2, zatim Plužine – 11,2 promila, što je izuzetno visoka stopa, zatim Pljevlja i Žabljak. To su izuzetno alarmantne situacije. To će se zaustaviti, ne intervencijom države, već zato što neće imati ko da se iseljava”, kazala je Mijanović.

Ona je upozorila da i sela ostaju prazna sa samo starim stanovništvom, što će se odraziti na ekonomiju države.

“Od 2011. godine do danas iselilo se 30.000 stanovnika, to je 5 odsto stanovništva države. To su neposredni gubici. Time ne gubimo samo stanovništvo koje odlazi već i generacije koje bi se rodile tu da su ovi ostali. Ti gubici na kraju dva do tri puta veći”, kazala je Mijanović.

Iz Bijelog Polja otišle su 152 osobe od početka godine, dok se naselilo 50 stanovnika. Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović ističe da uglavnom mladi ljudi koji kada odu na studije, rijetko se vrate u rodni grad, a tu su i oni radno sposobni koji odlaze u inostranstvo i zemlje regiona “trbuhom za kruhom”. On kaže da Opština preduzima set aktivnosti da zadrži mlade ljude.

“Mi smo otvorili šest biznis zona prvi u Crnoj Gori i zbog toga zavrijedili PFC međunarodni sertifikat. Pored toga, uklonili smo niz administrativnih i biznis barijera koje su postojale. Na primjer, vjenčanja radnim danima su besplatna, za svako novorođenče poklanjamo 150 eura, četiri prva razreda osnovne škole imaju besplatne udžbenike, Opština stipendira i 130 najboljih studenata”, kazao je Smolović.

Naglasio je da i ublasti poljoprivrede i ruralnog razvoja imaju čitav set mjera za mlade ljude koji žele da ostanu u Bijelom Polju, kao i za mlade preduzetnike.

On je naglasio da je pomoć države ključna.

“Prethodna Vlada je sa Opštinom preduzela niz kapitalnih projekata. Prije svega mislim na Đalovića pećinu i ski centar Bjelasica, odnosno Cmiljaču. Oni su u velikom zamahu, završeni su 70 odsto i biće generator razvoja Bijelog Polja. Očekujem i od sadašnje Vlade da što prije nastavi sa ovim projektima. Bez završetka, mislim da nema ni opstanka stanovništva u našem gradu”, kazao je on.

Foto: Bijelo Polje (Fokuspress.com)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!