Asocijacija dijaspore CG poručila Vladi: Siđite sa “nebeskih – apostolskih visina” i prizemljite se među interese države i crnogorskih građana

Sa nevjericom smo pratili vaše prozivke i prijetnje upućene nama crnogorskoj dijaspori koja je, uprkos mnogim nepravdama učinjenim prema njoj, ostala lojalna svojoj matičnoj državi, njegujući svoju pripadnost njoj, čuvajući po svim kontinentima svoje običaje, jezik, kulturu i tradiciju, koja se ne stvara i ne proglašava zakonom, ona se stvara vjekovima i starija je od bilo kakvog ovozemaljskog zakona. Sa nevjericom smo pratili konstituisanje Vlade Crne Gore u kojoj su mjesto našli oni koji su nam godinama unazad obećavali ‘kada dođu na vlast’ da će ponoviti izdajničku 1918. godinu i sa staro-novim ciljem našu matičnu državu pripojiti ‘sve srpskom svetu’, jer oni ne priznaju ništa crnogorsko ni naciju, ni CPC, ni crnogorski jezik, crnogorsku istoriju i državna obilježja, piše u pismu

Asocijacija dijaspore Crne Gore uputila je otvoreno pismo Vladi Crne Gore u kom apeluju da se premijer i ministri okrenu nacionalnim interesima Crne Gore i crnogorskih građana, jer je „bitnije imati podršku svog naroda, nego svih država svijeta“.

Iz te organizacije su istakli da podržavaju patriotsko i demokratsko okupljanje crnogorskih građana zakazano za sjutra ispred Skupštine Crne Gore čiji je cilj, kako kažu, sačuvati sve svoje civilizacijske prepoznatljivosti i vrijednosti.

„Asocijacija dijaspore Crne Gore koja je u svojim prethodnim aktivnostima, promovišući vjekovne vrijednosti Crne Gore, povezala crnogorsku dijasporu iz 22 države prijema, u ime svih njih koji su samo teritorijalno odvojeni od svoje matične države apeluje na Vladu Crne Gore da svojim djelovanjem ne produbljuje ionako stvoren jaz podjela vjerske netolerancije i nacionalne mržnje, jer današnja društvena, politička, socijalna i kulturna Crna Gora nije ona koju su željeli naši preci… Nije ona za koju se svi mi iz dubine duše zalažemo, bez obzira đe nas je život odveo… Nije ona u kojoj je ugodno življeti… Nije ona koju trebamo ostaviti na čuvanje nasljednicima“, piše u pismu Asocijacije dijaspore.

Tvrde da su „sa nevjericom“ pratili izbornu kampanju koalicije na vlasti, koja je, kako kažu, ne samo državu Crnu Goru, nego i sve njene građane udaljavala „od temeljnih vrijednosti njene državotvornosti, koje vjekovima počivaju na poštovanju različitosti njenih naroda usmjerenih prema razvijenim i civilizovanim društvima“.

„Sa nevjericom smo pratili vaše prozivke i prijetnje upućene nama crnogorskoj dijaspori koja je, uprkos mnogim nepravdama učinjenim prema njoj, ostala lojalna svojoj matičnoj državi, njegujući svoju pripadnost njoj, čuvajući po svim kontinentima svoje običaje, jezik, kulturu i tradiciju, koja se ne stvara i ne proglašava zakonom, ona se stvara vjekovima i starija je od bilo kakvog ovozemaljskog zakona. Sa nevjericom smo pratili konstituisanje Vlade Crne Gore u kojoj su mjesto našli oni koji su nam godinama unazad obećavali ‘kada dođu na vlast’ da će ponoviti izdajničku 1918. godinu i sa staro-novim ciljem našu matičnu državu pripojiti ‘sve srpskom svetu’, jer oni ne priznaju ništa crnogorsko ni naciju, ni CPC, ni crnogorski jezik, crnogorsku istoriju i državna obilježja“, piše u pismu.

Poručuju da nikome u viševjekovnoj istoriji Crne Gore nije uspjelo da potčini i asimiluje Crnogorce u svojoj državi, pa neće, kako kažu, ni aktuelnoj Vladi.

„A iz svih vaših dosadašnjih postupaka se stiče upravo takav utisak. Biti najviši izvršni organ države, a ne priznavati njenu suverenost i ne priznavati je kao državu crnogorskog naroda i doživljavati je kao ‘drugu srpsku državu’ je logička nemogućnost, kojih u vašem djelovanju sa pozicije vlasti, za ovako kratko vrijeme, ima previše. Biti demokratska vlast, kako vi tvrdite za sebe, bi značilo da u njoj nema mjesta samovolji, niti očekivanja slijepe poslušnosti građana, pogotovo što se stiče utisak da se nacionalnim Crnogorcima – državotvornom narodu Crne Gore brani pravo na samoopredjeljenje u svojoj državi, pravo na jezik, kulturu, crkvu, tradiciju. Biti ‘vlast’ u građanskoj državi, a cijelo svoje djelovanje graditi na vjerskoj pripadnosti SPC i zastupati krajnji konzervatizam i svetosavski nacional šovinizam je takođe logička nemogućnost. Ovih logičkih nemogućnosti je mnogo i previše, koji imaju za cilj da zaboravimo ko smo i šta smo i da postanemo ono što nijesmo i nikako ne možemo biti. Zato apelujemo na vas da siđete sa ‘nebeskih – apostolskih visina’, prizemljite se među interese Crne Gore i crnogorskih građana, kao što ste svojom očito iznuđenom odlukom natjerali nacionalnu avio kompaniju da svoje letilice prizemlji. Ne želimo biti zlonamjerni pa iz svog ugla postaviti pitanje: Da li je i ovo još jedan način da se Crnogorskoj dijaspori oteža dolazak i komunikacija sa Crnom Gorom?”, upitali su iz Asocijacije.

U Asocijaciji, prenosi portal Luča, ističu da crnogorska dijaspora nikada nije bila zlonamjerna.

„Zato apelujemo na vas da se spustite sa ‘nebeskih apostolskih visina’ i svojom nedorečenošću ne izazivajte ‘zlu krv’. Pojasnite građanima da ste bili prinuđeni da udovoljite zahtjevima Evropske komisije i obustavite implementacije Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju Montenegro Erlajnza kojim je predviđana državna pomoć MA od 155 miliona eura, jer je Crnu Goru početkom decembra EK prijavila nisko budžetna irska avio-kompanija Rajaner, koja je tvrdila da je Vlada ove godine davala novac MA i mimo sume od 43 miliona. Evropska komisija odobrava pomoć u poslovanju zbog krize izazvane pandemijom samo onim avio kompanijama koje su prije krize poslovale pozitivno, što nije slučaj sa MA. Pojasnite da su vam postavili i pitanje i za iznos od pola miliona koji je Vlada platila MA za prevoz građana koji su usljed epidemije dolazili u Crnu Goru… Što znači da sa novim paketom državne pomoći MA bili bi stopirani pregovori za pregovaračko poglavlje broj 8. Sjutra će se desiti ista stvar za Luku Bar, Željeznicu, Plantaže, Barsku plovidbu“, piše u pismu dijaspore.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!