Propalestinski demonstranti uhapšeni na Jejlu, Kolumbija otkazala časove uživo (VIDEO)

Više od stotinu propalestinskih demonstranata je uhapšeno u četvrtak na kampusu nakon što je Šafik dala dozvolu njujorškoj policiji da raščisti kamp sa šatorima koji su postavili studenti koji demonstriraju protiv izraeleskih operacija u Gazi. Demonstranti traže da univerzitet prekine finansijske veze sa Izraelom. Univerzitet smatra da se postavljanjem kampa sa šatorima na kampusu krše pravila škole. Kolumbija i susedni koledž Barnard su suspendovali desetine studenata koji su učestvovali na protestima

Policija je uhapsila desetine ljudi na propalestinskim demonstracijama na univerzitetu Jejl u ponedeljak, nekoliko sati nakon što je univerzitet Kolumbija otkazao časove uživo zbog protesta na kampusu koji su takođe doveli do masovnih hapšenja prošle nedjelje.

Demonstranti su blokirali saobraćaj oko kampusa Jejla u Nju Hejvenu u Kontektikatu, zahtevajući da škola prekine finansijske veze sa investitorima – proizvođačima oružja. Policija je uhapsila više od 45 demonstranata, prenio je studentski medij Jejl Dejli Njuz. Predstavnici univerziteta nisu odgovorili na pitanja novinara agencije Rojters da prokomentarišu incidente na kampusu.

Protesti na Jejlu i drugim univerzitetskim kampusima širom zemlje počeli su kao reakcija na najnoviju eskalaciju nasilja u izraelsko-palestinskom sukobu, posle smrtonosnog upada Hamasovih ekstremista u Izrael 7. oktobra i žestokog odgovora Izraela u enklavi Gaza, koju kontroliše Hamas.

Studenti univerziteta Kolumbija u ponedeljak su na časove išli virtuelno, dok se uprava nada da će uspjeti da smiri napetosti na kampusu u Njujorku nakon što su propalestinske demonstracije prošle nedjelje završene masovnim hapšenjima.

U saopštenju u ponedeljak, predsjednica Kolumbije Nimat Minuš Šafik saopštila je da univerzitet otkazuje časove uživo u ponedjeljak, dok ujedno osuđuje antisemitski rječnik, zastrašivanje i maltretiranje za koje kaže da su se nedavno dogodili na kampusu.

“Te tenzije su iskoristili i pojačali pojedinci koji nisu povezani sa univerzitetom Kolumbija, koji su došli na kampus da sprovode sopstvene ciljeve”, kazala je Šafik. “Potrebno nam je resetovanje”.

Više od stotinu propalestinskih demonstranata je uhapšeno u četvrtak na kampusu nakon što je Šafik dala dozvolu njujorškoj policiji da raščisti kamp sa šatorima koji su postavili studenti koji demonstriraju protiv izraeleskih operacija u Gazi. Demonstranti traže da univerzitet prekine finansijske veze sa Izraelom. Univerzitet smatra da se postavljanjem kampa sa šatorima na kampusu krše pravila škole. Kolumbija i susedni koledž Barnard su suspendovali desetine studenata koji su učestvovali na protestima.

Eli Buhler, rabin Univerziteta Kolumbija i koledža Barnard, koji je povezan sa univerzitetom, rekao je učenicima u onlajn poruci da kampus i gradska policija ne mogu da garantuje bezbjednost jevrejskim studentima, preneli su lokalni mediji.

Boli me što moram da kažem da bih vam snažno preporučio da se vratite kući što je prije moguće i ostanete kod kuće dok se realnost na kampusu i njegovoj okolini drastično ne poboljšaju”, rekao je Buhler u poruci preko aplikacije Vocap upućenoj stotinama jevrejskih studenata pred početak praznika Pesah proteklog vikenda.

Protesti na Kolumbiji, koji podsjećaju na demonstracije protiv Vijetnamskog rata na tom univerzitetu pre više od 50 godina, su najnoviji u seriji demonstracija koje su poremetili nastavu i život na univerzitetskim kampusima, i saobraćaj na mostovima i aerodromima od najnovije eskalacije izraelsko-palestinskog konflikta koji je počeo 7. oktobra napadom Hamasa na Izrael.

Pored protesta, aktivisti za ljudska prava su takođe ukazali na rast predrasuda i mržnje prema Jevrejima, Arapima i muslimanima u mjesecima posle 7. oktobra.

Predsjednik Džo Bajden je u saopštenju u nedjelju, povodom jevrejskog praznika Pesaha, upozorio na “uznemirujući rast antisemitizma” u zemlji.

“Ćutanje je saučesništvo”, navodi se u Bajdenovom saopštenju koje sadrži aluziju na studentske proteste na Kolumbiji. “Čak i proteklih dana vidli smo maltretiranje i pozive na nasilje nad Jevrejima. Očigledni antisemitizam zaslužuje svaku osudu, opasan je i apsolutno mu nema mesta na kampusima koledža, ili bilo gde drugde u našoj zemlji”, prenosi Glas Amerike. 

Idi na VRH
error: Content is protected !!