Njujork: Jubilarni 20. Bosanskohercegovački filmski festival od 24. do 27. aprila u SVA teatru

Ovogodišnja selekcija filmova prikazuje raznoliku lepezu tema i pristupa kinematografiji, od filmskih stvaralaca koji rade u Bosni i Hercegovini, regionu i bosanskoj dijaspori širom svijeta. BHFF sa uzbuđenjem predstavlja filmove u kojima se nalaze poznata imena ispred i iza kamere, kao i mlade i nove filmske stvaraoce

Bosanskohercegovački filmski festival (BHFF) u Njujorku objavio je sastav za dvadeseto, jubilarno izdanje.

Festival će trajati od srijede, 24. aprila, do subote, 27. aprila u SVA teatru u Njujorku.

Karte su u prodaji.

Nakon velikog broja filmova koji su bili na razmatranju, četrnaest je odabrano za završni takmičarski program festivala.

Ove godine na festivalu će biti prikazana i retrospektivna projekcija novorestauriranog „Života udarnog radnika“ (1972) u režiji legendarnog Bahrudina Bata Čengića. Dvadeseti festival uključivaće seriju interaktivnih pitanja i odgovora i razgovora sa gostima, filmskim stvaraocima.

Takmičarski program dvadesetog BHFF-a sastoji se od tri dugometražna igrana filma, pet kratkih igranih filmova i šest dokumentarnih filmova. Četrnaest filmova odabranih za prikazivanje na ovogodišnjem BHFF-u takmiči se za nagrade žirija BHFF-a za najbolji dokumentarni film, najbolji kratki igrani film, najbolji dugometražni igrani film, najbolju glumačku izvedbu, kao i posebno priznanje žirija. Svi filmovi u takmičarskom programu su takođe u natjecanju za BHFF nagradu publike za najbolji film.

Ovogodišnja selekcija filmova prikazuje raznoliku lepezu tema i pristupa kinematografiji, od filmskih stvaralaca koji rade u Bosni i Hercegovini, regionu i bosanskoj dijaspori širom svijeta. BHFF sa uzbuđenjem predstavlja filmove u kojima se nalaze poznata imena ispred i iza kamere, kao i mlade i nove filmske stvaraoce.

„Kao što je postala naša tradicija, i ove godine nastavljamo da se borimo za rad zavidnog broja žena direktora. Teme koje pokrivaju ovogodišnji odabrani filmovi su široke i inkluzivne i bave se nizom važnih društvenih pitanja kroz različite pristupe stvaranju filmova“, saopšteno je iz BHFF.

“Oduševljeni smo što možemo podijeliti ovogodišnji filmski program sa našom uvijek predanom publikom. Ove godine obilježavamo dvadesetu godišnjicu BHFF-a i nastavljamo podržavati raznovrsne stvaraoce sa obe strane filmske kamere, uključujući i znatan broj filmova režiserki mlađe generacije. Filmovi odabrani u finalni takmičarski program su dokaz uzbudljivog raspona bosanskohercegovačke kinematografije kako u zemlji tako i u dijaspori. Filmski stvaraoci čiji će filmovi biti prikazani na festivalu odražavaju hrabru predanost filmu kao umjetničkoj formi, kao i predanost prema obrađivanju tema od društvenog i kulturološkog značaja. Takođe, ponosni smo što ćemo na ovogodišnjem festivalu održati retrospektivnu projekciju tour de force filma jugoslovenske kinematografije, Slike iz života udarnika režisera Bate Čengića”, rekli su direktor BHFF-a Amir Husak i programska direktorica Dijana Jelača.

Specijalni gosti 20. festivala su Una Gunjak, Mersiha Husagić, Amna Hadžić, Pavo Marinković, Ines Tanović i Zulfikar Filandar.

„Naši gosti će nam se pridružiti nakon projekcije svojih filmova u razgovoru, nakon čega će uslijediti pitanja i publike i odgovori“, piše u saopštenju.

PROGRAM FESTIVALA MOŽETE POGLEDATI NA SLJEDEĆEM LINKU

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!