Drama u Makedoniji: Specijalci rastjeruju izbjeglice suzavcem i šok bombama, migrant ubo policajca nožem u stomak

Makedonski specijalci su ispaljivali šok bombe direktno u grupe izbjeglica, a neki su ranjeni od gelera bombi. Najmanje četiri okrvavljene izbjeglice su morale da prime medicinsku pomoć na grčkoj strani granice. Dio izbjeglica se žali na policijsku brutalnost makedonskih snaga sigurnosti. Oni kažu da je policajac udario jednu ženu i da se ona sada nalazi u bolnici, ali to za sada nije potvrđeno, javljaju agencije. Makedonske vlasti negiraju da je došlo do sukoba

Stanje na granici Makedonije i Grčke kod Ðevđelije je od uvođenja vanredne situacije napeto, a jutros je makedonska policija ispalila suzavac kako bi rastjerala hiljade migranata i izbjeglicakoji pokušavaju iz Grčke da pređu u Makedoniju, javila je agencija Reuters.

 

Makedonija je u četvrtak proglasila vanredno stanje na sjevernim i južnim granicama, u regijama Đevđelija i Kumanovo, zbog sve većeg broja izbjeglica koje svakodnevno stižu u tu zemlju.

Associated Press javlja da su makedonski specijalci ispaljivali šok bombe direktno u grupe izbjeglica, te da su neki ranjeni od gelera bombi, prenosi Al Jazeera.

Najmanje četiri okrvavljene izbjeglice su morale da prime medicinsku pomoć na grčkoj strani granice, javlja Reuters.

“Pucali su na nas danas, pucali su na nas danas, mogu vam to reći, pogledajte. Bili smo ispred. Policajci, oni su… Policajci u Makedoniji, oni su pucali na narod”, kazao je Reutersu izbjeglica koji je želio da ostane anoniman.

Policija, kako je javio Reutersov dopisnik sa lica mjesta, ne dozvoljava novinarskim ekipama da snimaju mjesto događanja, prenosi Tanjug.

Duž granične linije su raspoređene jake policijske snage, a postavljena je i bodljikava žica sa namjerom da se spriječi ulazak talasa izbjeglica iz Grčke u Makedoniju, javili su makedonski mediji.

Lokalni mediji su javili da je noćas, oko jedan sat poslije ponoći, grupa od oko 300 izbjeglica uspjela da se probije i pređe na makedonsku teritoriju i sada je u toku akcija njihovog prikupljanja kako bi bili vraćeni u Grčku.

Dio izbjeglica se žali na policijsku brutalnost makedonskih snaga sigurnosti, prenosi Tanjug.

Oni kažu da je policajac udario jednu ženu i da se ona sada nalazi u bolnici, ali to za sada nije potvrđeno.

Makedonske vlasti negiraju da je došlo do sukoba. Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Ivo Kotevski agenciji AFP je rekao “da nije bilo incidenta, nijesu korišteni suzavci…”

“Ništa takvo se nije desilo na makedonskoj strani”, rekao je Kotevski.

Kotevski je ranije za Reuters kazao “da ne možemo hermetički zatvoriti granice, ali ćemo pokušati da smanjimo na minimum broj nelegalnih prelaza granice”.

Na željezničkoj stanici u Ðevđeliji se nalazi stotinak izbjeglica iz grupe koja je uspjela da uđe u Makedoniju.

Jedan od izbjeglica je nožem ubo policajca. Svjedoci kažu da je policajac ranjen kada je tim makedonske specijalne policije prišao da izbjeglicama kontroliše dokumenta.

Jedan od izbjeglica je naglo potegao nož i ubo policajca u stomak, javlja makedonski portalFokus.

Policajac je, kažu svjedoci, pao i trzao se na asfaltu u grčevima dok nijesu stigla ambulantna kola. Ne zna se da li je policajac preživio, a o ovom događaju se očekuje saopštenje makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema pisanju Blica, u krvavom sukobu migranata i makedonskih snaga bezbjednosti na granici sa Grčkom kod Đevđelije povrijeđeno pet migranata, a drama i dalje traje.

 

Associated Press je, pozivajući se na saopštenje grčke policije, javio da je najmanje osam osoba povrijeđeno tokom juriša izbjeglica na policajce koji obezbjeđuju granicu.


Jedno dijete je povrijeđeno šrapnelom od šok bombe koje je policija, kako se navodi, ispaljivala direktno u gomilu.

 

Izvještači sa lica mjesta javljaju da se migranti sada nalaze na grčkoj teritoriji, a grčki policajci, kako piše Telegraf, ne preduzimaju ništa, već samo posmatraju situaciju.

 

Dio migranata kampuje u šatorima pored granične linije. S vremena na vrijeme glasno protestuju i traže da budu pušteni u Makedoniju.

 

U znak protesta neki od migranata su ležali na pruzi koja vodi od Grčke ka Makedoniji, zbog čega je u prekidu željeznički saobraćaj između dvije zemlje.

 

Putnike koji vozom kreću ka Solunu i Atini grčka željeznica preuzima na stanici u Đevđeliji i autobusima prevozi do prvog naseljenog mjesta u Grčkoj.


Dok bude trajalo krizno stanje neće saobraćati ni vozovi koji od Đevđelije prevoze migrante do Tabanovaca.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!