KUD “Plavsko jezero”: Čuvari običaja, tradicije i kulture

KUD je osnovan u martu 2000. godine, a prva predsjednica je bila doktorka Mahija Hot. Djeluje u sklopu Centra za kulturu Plav, koji ga, uz Opštinu, finansira

 

Kulturno umjetničko društvo (KUD) “Plavsko jezero” nastoji da kroz igru i pjesmu sačuva običaje, kulturu i tradiciju plavsko-gusinjskog kraja, da se duh prošlih vremena ne zaboravi i da se prenese na mlađe generacije.

KUD je osnovan u martu 2000. godine, a prva predsjednica je bila doktorka Mahija Hot.

“Broj članova varira. Sve zavisi od perioda godine, a konstantnih je oko 60. Najviše gostovanja imamo ljeti, tokom manifestacije ‘Dani borovnice’, kada nam se nerijetko pridruži i omladina iz dijaspore”, kazala je animatorka kulturnih djelatnosti i koreografkinja KUD-a ‘Plavsko jezero’, Senada Sena Vatić.

KUD djeluje u sklopu Centra za kulturu Plav, koji ga, uz Opštinu, finansira.

“Od igara je najviše zastupljena koreografija ‘Alaturko sa puškom’ koju kombinujemo sa ‘Spremanjem mlade’. To se igra samo kod nas. Od albanskih igara tu su šota, rugova, borba za djevojku, suljovica, zavrzlama, sarajka, imamo crnogorsko kolo…”, rekla je Vatić.

KUD, dodala je, posjeduje osam alaturko nošnji, osmoro dimija, fesova i jeleka, crnogorsku i albansku nošnju i katove.

“Sve nošnje su od prije nekoliko godina i nijesmo ih obnavljali jer nemamo novca. Prilično su pohabane, a o njima brine kostimografkinja Nusreta Kojić. Kada za nastupe zafale nošnje pozajmljujemo ih”, istakla je Vatić.

U KUD- se, kaže, najviše polaže na alaturko nošnju.

“Za njenu izradu je potrebno dosta vremena pa zato i košta od 1.000 do 1.500 eura. Možda je to razlog zbog čega je potražnja opala. Nekada je izgledala drugačije, jer danas ima sve više sjaja, pa gubi izvorni izgled”, kazala je Vatić.

Ona je dodala da dijaspora održava vezu sa plavsko-gusinjskim krajem kroz razna udruženja, preko kojih baštine pjesmu, igru i nošnju.

“U domovima svih zavičajaca postoje nošnje, tambure, sećije… Tamo se mnogo više cijeni nego kod nas”, rekla je Vatić.

KUD je, dodala je ona, dobitnik brojnih priznanja.

Najdraža gostovanja su im Balkanski festival folklora u Češkoj, gdje su se predstavili sa svim koreografijama, kao i u Izmiru, Travniku, Tuzli, na Kosovu…

KUD je dobitnik Ordena grada Prizrena, a priznanje su dobili i od KUD-a “Šićki brod” iz Tuzle.

“Imamo puno poziva za nastupe i takmičenja, ali nemamo novca”, istakla je Vatić.

Tradiciju, kulturu i običaje pokušavaju da održe i preko musafirske ili gostinske sobe i plavsko-gusinjske sofre. U Centru za kulturu Plav postoji stalna postavka musafirske sobe koju posjećuje veliki broj turista iz raznih zemalja.

“Ranije nije imalo hanova za noćenje, pa su svi gosta ili musafira rado primali. Sobu su posebno namještali i spremali da ima sve što je gostu potrebno da bi se osjećao kao kod kuće. Tu su tehte, kalapi, leđeni, peškiri… Često spremamo i plavsko-gusinjsku sofru, odnosno degustaciju mantija, tulumbi, sarme, gurabija, pogače, pite, kačamaka, kajmaka… Tokom ‘Dana borovnice’ imamo degustaciju proizvoda od borovnice – slatkog, kolača, akšijaša i ostalog”, kazala je Vatić.

Selma Šarkinović

UPOZORENJE: ZABRANJENO JE PREUZIMANJE TEKSTA I FOTOGRAFIJA BEZ PISMENE DOZVOLE AUTORA REDAKCIJE PORTALA REVIJE FOKUS

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!