Zagorka Berkuljan, prva žena novinar u Crnoj Gori: Zagino zlatno pero (VIDEO)

Između ostalog, uradila je intervju sa čuvenom glumicom Sofijom Loren, koja je sa suprugom Karlom Pontijem 1969. godine posjetila Crnu Goru. U „Pobjedi” je radila do penzionisanja, 1979. godine

Priča o emancipaciji žena novinarki u Crnoj Gori, ali i Jugoslaviji zanimljiva je i neobična.

Crna Gora je dočekala četrdesetih godina, nakon Drugog svjetskog rata, i svoju prvu novinarku – Zagorku Zagu, tada Mitrović, kasnije Berkuljan. Rođena je 24. aprila 1925. godine u Baru. Otac Andrija je bio carinik koji je službovao duž albanske granice, a majka rodom iz Starog Bara, iz porodice Mijušković.

Brat Milan je tokom rata bio partizanski kurir, a otac joj je, kao učesnik Trinaestojulskog ustanka bio prokazan i odveden u Italiju.

Nakon izlaska iz zarobljeništva, 1945. godine odselili su se za Pljevlja, gdje je Zaga kao gimnazijalka dobila posao u knjižari „Kultura“. Radila je za „Omladinski pokret“, slala im izvještaje sa terena, koji su periodično objavljivani. Otac joj je bio slabog zdravlja, bolovao je tuberkulozu, pa su tražili premještaj i odselili u Podgoricu.

„Dobila je posao u Zemaljskom zavodu za osiguranje. Završila je 1947. trgovačku akademiju, lagano napredovala u poslu do 1948. godine, kada je odlučila da promijeni smjer u životu“, kazao je za dokumentarac „Zagino zlatno pero“ RTCG, njen sin Aleksandar Berkuljan.

Zaga je upisala kurs za novinare pri Sekretarijatu za novinare na Cetinju i 1949. počela da radi za „Pobjedu“ kao redakcijski saradnik. Kasnije je dobila rješenje za stalno zaposlenje. Između ostalog, uradila je intervju sa čuvenom glumicom Sofijom Loren, koja je sa suprugom Karlom Pontijem 1969. godine posjetila Crnu Goru.

U „Pobjedi” je radila do penzionisanja, 1979. godine.

Foto: Zagorka Zaga Berkuljan (Printscreen/RTCG)

 

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!