Ispovijest djevojke koja je preživjela lavinu: Glad je bila podnošljiva pri žeđi, jeli smo prljavi snijeg

“Sjećam se trenutka kada se dogodio udar. Stajali smo u hodniku hotela i cijela zgrada se snažno zatresla. U hotelu je nestalo svjetla, a sve što nas je štitilo od potpunog mraka bili su mobilni telefoni”, ispričala je Giorgia i prisjetila i djece u hotelu, ističući da su bili izuzetno hrabri

Giorgia Galassi (Foto: Facebook)

I nekoliko dana nakon lavine koja je u srijedu zatrpala italijanski hotel “Rigopiano”, u medijima se pojavljuju priče preživjelih.

Tragedija koja se u središnjoj Italiji dogodila nakon nekoliko uzastopnih potresa odnijela je dvadesetak života, a oni koji su strahotu preživjeli sada prepričavaju s čime su se i kako nosili do trenutka dolaska spasioca.

Dvadesetdvogodišnja studentkinja Giorgia Galassi prisjeća se da je u trenutku udara 120.000 tona snijega u hotelu bila sa svojim momkom Vincenzom Fortiem. Govori o mraku, hladnoći, žeđi i gladi.

“Nismo imali ništa da jedemo, ali i to je bilo podnošljivo. Ono što je bilo najgore je žeđ koju smo pokušali da ugasimo sisanjem prljavog snijega, tek toliko da ne dehidriramo u potpunosti”, ispričala je djevojka koja se u hotelskoj sobi oporavlja nakon traumatičnog iskustva koje opisuje kao boravak u zatvorenoj, klaustrofobičnoj kutiji.

“Sjećam se trenutka kada se dogodio udar. Stajali smo u hodniku hotela i cijela zgrada se snažno zatresla. U hotelu je nestalo svjetla, a sve što nas je štitilo od potpunog mraka bili su mobilni telefoni”, ispričala je ona.

Giorgia se prisjetila i djece u hotelu, ističući da su bili izuzetno hrabri.

“Djeca su bila fantastična. Ne sjećam se da je ijedno zaplakalo”, prepričala je djevojka.

Iako prestravljeni, duge sate do dolaska spasilačkih ekipa skraćivali su pjesmom.

“Pjevajući smo pokušali da održavamo ikakav nivo duha i optimizma u tim strašnim uslovima”, prisjeća se Giorgia.

Dolazak spasioca bio je trenutak potpunog olakšanja.

“Čula sam ih i vikala svoje ime, a oni su uzvratili uputstvima kako će doći do nas. Uz  mene je bio muškarac za kojeg mislim da nije preživio. Neko vrijeme smo razgovarali, ali se on nalazio pod ogromnom količinom snijega, i nakon nekog vremena više nisam čula njegove riječi”, prepričala je preživjela djevojka italijanskim medijima.

I pet dana nakon tragedije potraga za 22 ljudi koji se i dalje smatraju nestalim se nastavlja. Šanse za njihovim preživljavanjem su male, ali tamošnji načelnik vatrogasne jedinice Luca Cari ističe da ipak postoje. U potrazi za nestalima učestvuju i posebno trenirani psi, a zabrinjava činjenica da je objavljena informacija da su vlasnici hotela lokalnim vlastima poslali molbu za evakuacijom gostiju prije tragične lavine.

Kako piše “Jutarnji list”, struja u hotelu je kobne je večeri netala prije udara lavine, a goste i zaposlene su brinula podrhtavanja tla koja su osjećali.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!