NATO pravi izbor za Crnu Goru

Autor: Margaret Ann Uyehara

Kad sam prvi put posjetila Crnu Goru kao turista 2012. godine odmah sam se zaljubila u zemlju. Iz tog razloga sam u prvih šest mjeseci svoje misije pokušala da proputujem što više i upoznam što više ljudi. 

Svi koje sam upoznala – od državnih zvaničnika, lidera NVO, vjerskih poglavara, do predstavnika opozicije i, što je najvažnije, građana iz svih oblasti društvenog života – strastveno brinu za dobrobit zemlje, žele joj sve najbolje i dijele zajedničke vrijednosti. Vladavina prava. Jednake šanse. Zaštita ljudskih prava i demokratsko upravljanje. Ekonomski prosperitet. Budućnost za naredne generacije.

Sve to itekako ima smisla, jer navedene vrijednosti čine temelje na kojima su izgrađene sve stabilne i prosperitetne države. Iz perspektive Sjedinjenih Država i saveznika, NATO je savez formiran na tim zajedničkim vrijednostima. Evro-atlantske integracije, čija je ključna komponenta NATO, su takođe i veliki pokretač ekonomskog prosperiteta i regionalne stabilnosti. Ukratko, proces koji donosi mnogo koristi za građane Crne Gore.

Sjedinjene Države podržavaju pristupanje Crne Gore NATO-u zato što mislimo da je ulazak u NATO i evro-atlantska integracija pravi izbor za Crnu Goru. Želimo da Crna Gora bude nezavisna, stabilna i prosperitetna i vjerujemo da će joj članstvo u NATO-u u tome pomoći.

Pojedinci žele da naprave argument da zbog prošlosti Crna Gora ne treba da ide u pravcu članstva u Alijansi. Ali nije slučajnost da su gotovo sve bivše sovjetske zemlje u Evropi shvatile da ulazak u NATO i EU pružaju najjače garancije za njihovu nezavisnost, bezbjednost i ekonomski razvoj. Stoga bih ja te pojedince pozvala da pogledaju primjere Poljske, Češke, Slovenije i drugih i zapitaju se da li ih pripadnost NATO-u čini više slobodnim, sigurnim i prosperitetnim, ili manje. Mislim da je odgovor jasan.

Razumijemo da postoje brojna neslaganja. Razumijemo da su pojedini ljudi skeptični. To je potpuno prirodno. Jedan od temelja demokratije jeste slobodna, otvorena i dostojanstvena razmjena mišljenja. Isto kao što izabrani zvaničnici moraju raditi za dobrobit svih građana, tako isto i svi građani – bez obzira na njihove političke preference – moraju izabrane zvaničnike držati odgovornim za ispunjavanje obećanja koja su dali, na dostojanstven i produktivan način.

Naravno, ima još dosta toga da se uradi. Raduje me posvećenost Specijalnog tužilaštva da nezavisno istraži navode o korupciji. Raduje me što je ministar Pažin javno iskazao podršku za nezavisnost tužilaštva. Predstavnici civilnog sektora su takođe ostvarili značajnu ulogu u procesu evro-atlantske integracije.

Neupitno je da svako ko je optužen za zločin mora uživati prezumpciju nevinosti i pravo na pravično i nepristrasno suđenje. Demokratski sistemi tako funkcionišu. Želim da pohvalim Vladu Crne Gore za napredak u uspostavljanje institucija i okvira koji podupiru demokratiju. Znam da nije lako, ali rezultati su vrijedni uloženih napora.

Kao ambasador SAD-a, svim crnogorskim građanima mogu otvoreno i iskreno reći da podržavamo aspiracije Vlade za ulazak u NATO jer vjerujemo da će proces pristupanja NATO-u donijeti pozitivne rezultate za sve građane Crne Gore. Zbog toga će Sjedinjene Države nastaviti da rade sa svim političkim akterima u pravcu izgradnje i jačanja institucija neophodnih za promovisanje vrijednosti zajedničkih svim Crnogorcima.

Margaret Ann Uyehara je ambasadorka SAD u Crnoj Gori

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!