Obamina posljednja konferencija za medije: Želim da pišem, da ćutim, da provodim vrijeme sa ćerkama

Obama nije htio da komentariše bojkot nekih demokrata koji neće biti prisutni na Trumpovoj inauguraciji. “Sve što znam je da ću ja biti tamo. Nadam se jedino da neće biti hladno kao što je bilo na mojoj prvoj inauguraciji”, kazao je Obama. Objasnio je da će nakon odlaska s mjesta predsjednika “uzeti malo vremena za sebe i pobrinuti se da ga supruga još malo trpi”

Na posljednjoj konferenciji za medije, odlazeći američki predsjednik Barack Obama osvrnuo se na niz pitanja koja su obilježila njegova dva mandata, na promjene koje se mogu očekivati pod predsjednikom Donaldom Trumpom, a kazao je šta bi moglo da ga natjera da se ponovno pojavi u javnom životu.

Ipak, na početku se zahvalio medijima, za koje je rekao da su jedan od stubova demokratije koji su u njegovom mandatu, smatra on, dobro obavljali svoj posao, iako se nije često slagao s njihovim izvještavanjem. Poželio im je da i dalje svoj posao obavljaju dobro, a zatim je odgovorio na prvo pitanje, koje se ticalo njegove odluke da preinači kaznu Chelsea Manning, nekad poznatoj kao Bradley Manning. Obama joj je u utorak smanjio kaznu u slučaju zbog kojeg je do 2045. godine trebala da boravi u zatvoru zbog predaje većeg broja dokumenata WikiLeaksu.

“Pravda je u ovom slučaju izvršena”, rekao je Obama, napominjući kako Manning nije pomilovao, nego joj je samo smanjio kaznu, a dodao je da provedeno vrijeme u zatvoru nije malo.

Pripomenuo je i da njegova odluka nema nikakve veze sa kampanjom koju je za takvu odluku pokrenuo WikiLeaks.

“Iskreno, ne obraćam pažnju na poruke Juliana Assangea na Twitteru”, rekao je Obama.

RATOBORNI PUTIN

Govoreći o odnosu Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, Obama je istakao da je ruski predsjednik Vladimir Putin, čim je došao na vlast, započeo sa sukobljavajućim tonom i učinio je odnose težim.

Obama je naglasio da je Rusija odbila da pregovara o nuklearnim pitanjima i da će biti “vrlo pozitivno” ako Trump uspije da postigne dogovor o smanjenju nuklearnog arsenala, ali ne po cijenu sankcija zbog Ukrajine.

“Razlog zašto smo uveli sankcije nije bilo nuklearno oružje, već zato što su nezavisnost i suverenitet jedne države, Ukrajine, bili ugroženi silom od Rusije”, rekao je Obama.

“Velike države ne idu okolo i vrše invazije i ponašaju se kao snagatori spram manjih država”, dodao je on.

Istakao je da je bitno da SAD podržava prava žena, slobodu štampe i ravnopravnost.

“SAD nisu uvijek bile savršene po tom pitanju, ali smo u svakoj prilici bili na ispravnoj strani u tim pitanjima. Ako mi, kao najjača demokratija na svijetu, nismo voljni da se borimo za ta pitanja, onda Kina i Rusija sigurno neće”, dodao je Obama.

ŠTA NAKON ODLASKA

On nije htio da komentariše bojkot nekih demokrata koji neće biti prisutni na Trumpovoj inauguraciji.

“Sve što znam je da ću ja biti tamo. Nadam se jedino da neće biti hladno kao što je bilo na mojoj prvoj inauguraciji”, kazao je Obama.

Objasnio je da će nakon odlaska s mjesta predsjednika “uzeti malo vremena za sebe i pobrinuti se da ga supruga još malo trpi”.

“Želim malo da pišem, želim malo da ćutim, da ne pričam ovoliko, želim da provedem vrijeme sa ćerkama. To su moji prioriteti za ovu godinu”, kazao je on.

Obama je, prenosi “Jutarnji list”, istakao da nema namjeru da se kandiduje ni za kakvu funkciju i da vjeruje da će potezi koje će povući nova administracija biti prirodni dio kretanja politike s lijeva na desno.

“Ako bih vidio sistematsku diskriminaciju, izričite ili funkcionalne prepreke koje bi spriječile ljude da ostvaruju svoja prava, institucionalne pokušaje ućutkavanja bilo kakvog neslaganja ili slobode štampe… Pokušaji da se okupe djeca koja su ovdje odrasla, koja su po svim kriterijumima američka djeca, i da se pošalju negdje drugdje… Te stvari bi me potakle da javno progovorim o njima. To još ne znači da bih stavio svoje ime na izbornu listu”, kazao je Obama.

PORUKA TRUMPU O BLISKOM ISTOKU

Obama se osvrnuo i na situaciju na Bliskom istoku i na pitanje palestinske države.

“Status quo na Bliskom istoku nije održiv i opasan je i po Izraelce i Palestince, i po regiju i po nacionalnu sigurnost”, rekao je Obama i dodao:

“Ne vidim kako ovo pitanje može da se razriješi na način da Izrael ostane i jevrejski i demokratski, ako neće postojati dvije države”.

Poručio je pritom Trumpu da oko Bliskog istoka ne treba brzati s odlukama. Rekao je da se s Trumpom do sada čuo u nekoliko navrata, da mu je ponudio svoje savjete i da je odnos između njih dvojice “srdačan”.

LGBT PRAVA

Izjavio je da je ponosan na nivo prava koji je postignut za pripadnike LGBT zajednice.

“Mislim da to neće biti moguće ukinuti, jer se stav američkog naroda, mladih ljudi, promijenio. Još će morati da se vode neke bitke. Ali, ako biste pričali s pripadnicima mlađe generacije, čak i ako su konzervativci, ne bi im bilo jasno kako možete da diskriminišete ljude na temelju njihove seksualne orijentacije”, kazao je Obama.

Na pitanje hoće li biti još afroameričkih predsjednika odgovorio je da iskreno vjeruje da je snaga SAD-a u njenoj raznolikosti i da će biti predsjednika svih boja i religija.

“Čini mi se da ćemo imati toliko puno miješanih predsjednika koje više niko neće znati kako da zove”, rekao je Obama.

Konferenciju je završio optimistično, objašnjavajući novinarima kako su njegove ćerke primile rezultate izbora.

“Ne dure se. Ono zbog čega sam najviše ponosan na njih je što nisu cinične. Mislim da su svjesne da je ovo velika, složena država, ali da ima puno više dobrih nego loših ljudi. One predstavljaju ovu generaciju zbog koje sam stvarno optimističan. Vjerujem u ovu zemlju. Vjerujem u američki narod. Vjerujem da su ljudi više dobri nego loši. Vjerujem da se tragične stvari događaju ali, na kraju dana, ako marljivo radimo, svijet postaje malo bolje mjesto svaki put. U svojoj srži osjećam da će sve biti u redu. Samo moramo raditi na tome, a znam da vi hoćete”, kazao je Obama okupljenim novinarima.

Na kraju im je samo rekao: “Srećno” i napustio konferencijsku sobu.

Donald Trump vlast preuzima u petak.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!