Esad Kočan na promociji knjige u Luksemburgu: “Najvažnije inspiracije odnio sam iz Bihora”

“Kada bi se danas pravila antologija najboljih filozofsko-sociioloških tekstova o stanju savremenog svijeta, u nju bi morao da bude uvršten Kočanov esej ‘Mandelini snovi i stvarnost’. Knjiga sa ovoliko plemenitosti jednom je morala da bude napisana. Ali, samo je Esad Kočan mogao ovako da je napiše. Još dugo neće biti ovakve knjige”, istakao je akademik, prof. Ferid Muhić

Novinar i publicista Esad Kočan predstavio je 14. januara u Luksemburgu svoju najnoviju knjigu priča „Iza prašine“

Kočan je u Luksemburgu boravio na poziv Udruženja „Bošnjačko-donatorski fond“, poznatog po više značajnih projekata koji se tiču sjevera Crne Gore i Sandžaka, pogotovu po stipendiranju studenata slabijeg materijalnog stanja.

U promociju se putem skajpa uključio akademik, prof. Ferid Muhić, koji je trebao da prisustvuje događaju, ali je odustao zbog nepredviđenih okolnosti.

Muhić je kazao da je malo pisaca poput Esada Kočana i da je “njegova knjiga najbolja koju je pročitao u posljednje vrijeme i najbolja koju drži u svojoj biblioteci”.

“On se odlučio da piše o sebi i da nam iznosi svoje stavove, a kroz njih iznosi štošta o čovjeku. I to je ono što mi se posebno dopada”, rekao je Muhić.

Muhić je fasciniran Kočanovom pričom “Preskakanje zida”, gdje on, umjesto uobičajene tvrdnje da je zaljubljenost slijepa, kaže da nas istinski znaju samo oni koji nas vole. Mržnja je, kako tvrdi Kočan, slijepa i ne dozvoljava da vidimo ono ljepše u ljudima. Muhić je, inspirisan tim tekstom, podsjetio da se ne kaže slučajno da kad nekoga savlada bijes – pao mu mrak na oči.

“Mržnja je mrak. To je suština poruke Esadovog teksta. Mržnja nas zatvara, a samo ljubavlju i u ime ljubavi možemo preskočiti granice”, smatra Muhić.

Govoreći o filozofskom i humanističkom aspektu knjige, Muhić je dodao:

“Kada bi se danas pravila antologija najboljih filozofsko-sociioloških tekstova o stanju savremenog svijeta, u nju bi morao da bude uvršten Kočanov esej ‘Mandelini snovi i stvarnost’. Knjiga sa ovoliko plemenitosti jednom je morala da bude napisana. Ali, samo je Esad Kočan mogao ovako da je napiše. Još dugo neće biti ovakve knjige”, istakao je Muhić.


Promociju je moderirao Enver Korać koji je istakao da je Esad Kočan za svoj životni put izabrao onaj teži, gdje nije stremio da se dopadne masama, već da govori istinu, često i na svoju štetu.

Kočan je rekao da je u knjizi “pokušao da odgovori na pitanje koje muči sve nas – kako odbraniti čovjeka pred ovolikom pustoši koje je proizveo, pred prirodom, pred zvijerima, pred pticama i rijekama i pred samim sobom, jer čovjek može uništiti život na planeti”.

“Ako čovjek nema srca da čuje muku drugoga, ako je emotivno tup, on je opasniji od svake zvijeri. Ali, takođe, kad se uzdigne do moralnih visina, čovjek se ni sa čim ne može mjeriti – njegov let je veličanstveniji od leta albatrosa. Najvažnije inspiracije i svetionike odnio sam sa sobom iz djetinjstva i sa svojim prvim obrisima iz Godočelja i Bihora”, rekao je Kočan u sali koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Kočan je knjigu predstavio i u Zavičajnom klubu “Bihor”.

“Esad Kočan je jedan od vrhunskih publicista Balkana iz Crne Gore i urednik je nedjeljnika Monitor. Tri glavna stuba na kojima stoji institucija zvana Esad Kočan jesu hrabrost, pamet i talenat. Hrabrost da u odsudnom času za čovjeka i uopšte za ljude kaže istinu, pamet da zna kako se istina govori i talenat da sve upakuje kako treba, pa je i knjiga ‘Iza prašine’ proizvod njegovog osebujnog talenta da od priča različitih žanrova i tema dobije knjigu pred kojom zastaje dah”, kazao je književnik Faiz Softić.

Dodao je da su “mnoge priče u ovoj knjizi apsolutno antologijske, sa jakim lirskim nanosima, filozofskim opservacijama i jasnom i tačnom poentom.

Softić je istakao da nijesu česte prilike kada  dijaspora iz Crne Gore i sa Balkana u Luksemburgu ima čast da ugosti intelektualce poput Esada Kočana koji je, kako u novinarstvu, tako i u književnosti, pomjerio ustaljene granice i uspostavio nove moderne standarde koji su posebno vidljivi u njegovoj knjizi priča “Iza prašine”.

Faiz Softić

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!