Italija: Lavina zatrpala hotel, izvučene tri žrtve, sve manje nade da ima preživjelih (VIDEO)

U unutrašnjost hotela, po pisanju La Repubblice, ušlo je deset vatrogasaca, a spasioci snijeg uklanjaju i rukama. Postoji nada, po istom izvoru, da su gosti i osoblje hotela možda uspjeli da se sklone u saune, koje se nalaze u suterenu zgrade, ali još nema nikakvih odaziva na pozive spasilaca

Hotel u središnjoj Italiji, kod Abruzza, zatrpan je snijegom nakon što se juče pokrenula lavina, najvjerovatnije uzrokovana nizom snažnih potresa koji su u srijedu pogodili tu zemlju.

Po posljednjim informacijama poginulo je više osoba, a spasioci tragaju za nestalima, javlja BBC.

U hotelu “Rigopiano” kod Abruzza nalazilo se najmanje 30 gostiju i članova osoblja, javljaju italijanski mediji.

Šef gorske službe spasavanja Antonio Crocetta kazao je da ima “mnogo poginulih”.

Agencija ANSA javila je nešto prije deset sati da je izvučena prva žrtva, a oko 15 sati objavljeno je da su pronađena još dva tijela. Nema podataka o starosti i identitetu žrtava.

U hotelu je navodno bilo i djece.

Italijanska državna televizija RAI objavila je na Twitteru i prve fotografije i snimak iz unutrašnjosti hotela, u koji su spasioci konačno uspjeli da se probiju.

Još nema nikakvih podataka o preživjelima.

U unutrašnjost hotela, po pisanju La Repubblice, ušlo je deset vatrogasaca, a spasioci snijeg uklanjaju i rukama. Postoji nada, po istom izvoru, da su gosti i osoblje hotela možda uspjeli da se sklone u saune, koje se nalaze u suterenu zgrade, ali još nema nikakvih odaziva na pozive spasilaca.

Do hotela su oko 13 sati stigli i psi tračači, ali još nema traga preživjelima.

“Spašen sam jer sam otišao po nešto automobilom”, rekao je ljekarima Giampaolo Parete, jedan od preživjelih, javlja ANSA.

Njegova supruga i dvoje djece još su zarobljeni u hotelu.

Quintino Marcello, koji vodi hotel, kazao je da su u vrijeme kad je hotel pogodila lavina gosti navodno čekali u predvorju da odu, ali nisu mogli jer čistač nije mogao da se probije.

“Rekli su da će čistač doći do 15 sati, ali su potom pomjerili do 19 sati”, kazao je on za La Repubblicu.

Antonio Di Marco, čelnik provincije Pescara, kazao je da je zgrada hotela pogođena lavinom do te mjere da je pomjerena za deset metara, prenosi Local.

Na lavinu su upozorili stanovnici mjesta Farindola, koje se nalazi u blizini. Oni su javili da se mjestimično urušio krov hotela.

Sniježne oluje i blokirani putevi otežali su pristup spasiocima, koji su na lice mjesta stigli na skijama oko tri sata ujutro. Vozilima su uspjeli da se probiju tek jutros, “kroz zidove snijega”.

Spasioci su, prenosi La Repubblica, došavši do hotela, vidjeli svjetla i dozivali ljude koji su u njemu zarobljeni, aliim niko nije odgovarao.

Portal Meteoweb prenio je informaciju da je iz hotela tokom noći stigla najmanje jedna poruka u kojoj su gosti pozvali u pomoć i kazali da će u protivnom “umrijeti od hladnoće”, piše portal dnevnik.hr.

U akciji spasavanja učestvuje na desetine vatrogasaca, dva tima planinskih spasilaca, šest ekipa hitne pomoći i lokalna policija. Dvoje ljudi koji su pronađeni izvan hotela helikopterom su prevezeni u bolnicu. Jedan je zbog hipotermije u ozbiljnom stanju, prenosi ANSA.

Italiju je juče do kasno popodne pogodilo više od 60 potresa, od kojih je najmanje pet imalo magnitudu od šest stepeni i više. Civilna zaštita izdala je odmah potom i upozorenje na lavine, jer su središnju Italiju posljednjih dana pogodile obilne sniježne padavine.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!