Ibrahimović za Fokus: Mislim da Spajić i PES nisu izdržali pritisak, nema uspješne Crne Gore ako nije građanska i demokratska

Bošnjačka stranka se u više navrata ispostavila kao stub odbrane građanske i evropske Crne Gore i kao takva je smetnja nekim regionalnim projektima, što nas čini i njihovom metom. I tim napadima uspješno odolijevamo. Važno je da Bošnjaci prepoznaju tu našu ulogu i da još više stanu uz nas, jer odustajanje od koncepta građanske Crne Gore može biti pogubno za naš narod u Crnoj Gori, ali i za naš narod uopšte. Za to je važna i naša dijaspora, koja je do sada bila na visini zadatka, na čemu sam veoma zahvalan

Crna Gora treba da bude bude nezavisna, demokratska, građanska država i članica NATO i EU. To je jedina formula koja Bošnjacima obezbjeđuje ravnopravan status u državi koja je naša domovina i domovina naših predaka, a mi činimo sve da bude i domovina naših potomaka. Sve drugo podrazumijeva ili potpunu diskriminaciju Bošnjaka i ostalih manjina ili njihov nestanak sa ovih prostora.

To je, u intervjuu za Portal Revije Fokus, kazao predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

Komentarišući sastav nove Vlade, Ibrahimović je kazao da u vladajućoj koaliciji skupštinsku većinu imaju stranke koje su u vrijeme referenduma bile protiv nezavisnosti i učlanjena u NATO, što izaziva zabrinutost za građansku Crnu Goru i njen evropski put.

Portal Revije Fokus: U Crnoj je izabrana 44. Vlada. U njoj nema Bošnjačke stranke niti drugih političkih predstavnika Bošnjaka, a najznačajniji partner je prosrpska i proruska koalicija ZBCG. Da li je ovo zaokret Crne Gore od evroatlantske politike i koncepta građanskog društva i šta to znači za državu u kojoj je skoro jedna trećina manjinskih naroda?

Ibrahimović: Vidjećemo šta će donijeti dani pred nama, ali ono što možemo zaključiti na osnovu konstituenata vlasti, njihovih političkih programa, njihovog dosadašnjeg političkog djelovanja posebno, ali i kao koalicija na lokalnim nivoima, izražavam snažnu zabrinutost za građansku Crnu Goru i njen avroatlantski status i evopski put. Kao što je poznato, koalicija ZBCG ima konstituente koji se programski zalažu za izlazak Crne Gore iz NATO-a, koji podržavaju Rusiju i njenog predsjednika Putina, koji u svojim javnim nastupima govore da manje brojni narodi treba da se bave nebitnim stvarima u državi i samim sobom i koji imaju veoma različit odnos prema događajima i pojavama iz naše dalje i bliže prošlosti od onog koji imamo mi, ali i koji ima cijeli razvijeni svijet.

Ako gledamo cijelu vladajuću koaliciju, onda i tu možemo reći da je koalicija u sličnom aranžmanu dopustila ili glasala da se u Pljevljima za Dan opštine proglasi vjerski praznik, a da se ukine Dan oslobođenja Pljevalja od fašista i njihovih pomagača. Takođe, u vladajućoj koaliciji jasnu skupštinsku većinu imaju stranke koje su u vrijeme referenduma bile protiv nezavisnosti, ili su iz tih stranaka proistekle i u vrijeme učlanjena u NATO bili protiv tog članstva, ili su iz tih stranaka proistekle. Sve ovo ukazuje da Crnu Goru od zaokreta iz vašeg pitanja dijeli samo finansijska i svaka druga zavisnost od EU i NATO partnera, ali da je vlast ideološki na suprotnoj strani.

“Nisam optimista i očekujem veoma nestabilnu Vladu koja će funkcionisati po modelu političkih ucjena, trgovina i trulih kompromisa čiju će cijenu platiti građani Crne Gore” – Ibrahimović

Minulih mjeseci često ste poručivali da Spajića treba podržati za mandatara. Međutim, kada su svi već vidjeli BS u novoj Vladi, desio se preokret. Čini mi se da ste izlaganjem u parlamentu htjeli Spajiću da kažete da Vam je mjesecima govorio jedno i na kraju vas prevario?

Stojim iza toga da je gospodinu Spajiću pripadao mandat za formiranje vlade jer dolazi iz najjače političke partije a pri tom smatram i dalje da po svojoj političkoj orjentaciji pripada proevropskoj većini koja u Crnoj Gori postoji. Zašto je donio odluku kakvu je donio pitanje je za njega. Ono što je moje viđenje situacije je da g. Spajić i PES nisu izdržali pritisak koji je na njih vršen sa svih strana i da je na samom kraju bio primoran na ovakav potez jer za drugi nije nije mogao da obezbijedi većinu. Kako će se to odraziti na ovu Vladu i njen kapacitet da se sprovođenjem reformi priblizi EU, da ojača poljuljani kredibilitet CG u NATO – u i da sprovede ekonomske reforme koje je g. Spajic obećao tokom kampanje vidjećemo. Nisam optimista i očekujem veoma nestabilnu Vladu koja će funkcionisati po modelu političkih ucjena, trgovina i trulih kompromisa čiju ce cijenu platiti građani Crne Gore. Mislim da će se vrlo brzo pokazati da je za Crnu Goru, ukoliko je želimo razvijenu, demokratsku, građansku i u EU, najbolje da dođe do formiranja nove, programske Vlade sastavljenje od partija i poslanika jasne euroatlanske orjentacije ili vanrednih parlamentarnih izbora na koje će se izlaziti sa jasnim programima i ciljevima oko kojih će se i formirati parlamentarna većina da se konačno izađe iz rovova nekih drugih podjela koje predstavljaju barijeru evropskim integracijama.

“Mi niti smijemo, niti hoćemo da pristanemo na bilo šta što nije građanska, sekularna i antifašistička Crna Gora u EU i NATO” – Ibrahimović

Portal Revije Fokus: Kada već govorimo o pritiscima, primjećujemo i da se Bošnjačka stranka nalazi na udaru snaga koje žele da među Bošnjacima nađu svoje poslušnike. Posebno je to postalo očigledno nakon Vašeg snažnog rasta na izborima?

Ibrahimović: Bošnjačka stranka se od svog osnivanja zalaže da Crna Gora bude nezavisna država, demokratska, građanska i članica NATO i EU. Smatramo da je to jedina formula koja Bošnjacima obezbjeđuje ravnopravan status u državi koja je naša domovina i domovina naših predaka, a mi činimo sve da bude i domovina naših potomaka. Istovremeno, smatramo da je Crna Gora, u kojoj je multietničnost nužnost, jer je demografska činjenica da u CG živi više različitih nacionalnosti i vjera, i da skoro trećinu čine manjine, moguća samo kao građanska i sekularna država. Sve drugo podrazumijeva ili potpunu diskriminaciju Bošnjaka i ostalih manjina ili njihov nestanak sa ovih prostora, što bi podrazumijevalo neku vrstu etničkog čišćenja ili asmilacije. Zato mi niti smijemo, niti hoćemo da pristanemo na bilo šta što nije građanska, sekularna i antifašistička Crna Gora u EU i NATO. Takvo pristajanje bilo bi suprotno interesima Bošnjaka, a Bošnjačka stranka je osnovana da štiti interese Bošnjaka.

Što se tiče rasta Bošnjačke stranke, on je konstantan, ali je u posljednje tri godine zaista značajan i rezultirao je dupliranjem broja mandata u Skupštini Crne Gore, sa tri na šest, kao i rastom broja glasača u uslovima bitno smanjene izlaznosti, po čemu smo jedina parlamentarna stranka. Takođe, pokazatelj da nam građani vjeruju je i to da smo nedavno u Gusinju preuzeli vlast, gdje se na čelu opštine sada nalazi kadar Bošnjačke stranke. Naravno da taj naš rast zabrinjava mnoge, sa svih strana političkog spektra, posebno one koji se bore za isto biračko tijelo za koje se borimo i mi, i naravno da to sa sobom nosi i napade u pravcu destabilizacije Bošnjačke stranke, zaustavljanja rasta i kreiranja podjela. Mi smo to očekivali i na vrijeme detektovali te napade, njihove pravce i ciljeve i veoma se uspješno borimo protiv toga. Takođe, Bošnjačka stranka se u više navrata ispostavila kao stub odbrane građanske i evropske Crne Gore i kao takva je smetnja nekim regionalnim projektima, što nas čini i njihovom metom. I tim napadima uspješno odolijevamo. Važno je da Bošnjaci prepoznaju tu našu ulogu i da još više stanu uz nas, jer odustajanje od koncepta građanske Crne Gore može biti pogubno za naš narod u Crnoj Gori, ali i za naš narod uopšte. Za to je važna i naša dijaspora, koja je do sada bila na visini zadatka, na čemu sam veoma zahvalan.

 

RAST I POLITIKA KOJOM BRANIMO CRNU GORU OD NEKIH NAZADNIH VELIKODRŽAVIH IDEOLOGIJA NAPRAVILI SU OD NAS METU MNOGIH POLITIKA I SLUŽBI IZ DRŽAVE I OKRUŽENJA

Portal Revije Fokus: Možete li biti konkretniji kada su u pitanju napadi na BS?

Ibrahimović: Kao što sam rekao, naš rast i naša politika kojom branimo Crnu Goru od nekih nazadnih velikodržavih ideologija napravili su od nas metu mnogih politika i službi iz države i okruženja. Oni sada pokušavaju da zaustave rast Bošnjačke stranke, kao i političko i nacionalno buđenje Bošnjaka u susret popisu. Otuda medijski spinovi o pukotinama u stranci, strujama, nezadovoljstvu i slično.

Mi različite stavove imamo i gajimo punu demokratičnost unutar stranke, jer nam je to korektiv u vođenju politike, ali pukotina nemamo, niti ćemo dozvoliti pokušaje da nam ih stvaraju, bilo u vidu ljudi sa nerealnim ambicijama spremnih da zbog nekih kratkoročnih ličnih interesa prodaju svoj narod i partiju, bilo na neki drugi način. Imamo jaku i stabilnu, organizovanu političku partiju sa konstantnim rastom povjerenja i podrške među Bošnjacima u Crnoj Gori, ali i dijaspori, kompaktan i politički iskusan poslanički klub i čvrsto opredjeljenje da se borimo za sve naše ciljeve proklamovane u programu Bošnjačke stranke.

“Dijaspora je imala i ima snažnu ulogu u izgradnji moderne, nezavisne i građanske Crne Gore, njenoj demokratizaciji i trasiranju njenog evroatlantskog puta. Tome se ne raduju mnogi u Crnoj Gori, posebno ne neke partije u aktuelnoj većini” – Ervin Ibrahimović sa članovima dijaspore u Njujorku

Portal Revije Fokus: U premijerovom ekspozeu nije bilo dijaspore iako je tokom cijelih pregovora pominjano čak i ministarstvo za dijasporu. Kakva je to poruka dijaspori?

Ibrahimović: Kao što je javnosti poznato, Bošnjačka stranka od svog osnivanja insistira na boljim odnosima sa dijasporom i na formiranju ministarstva za dijasporu. To smo tražili i tokom pregovora o formiranju Vlade. Smatram da je dijaspora Crne Gore jedan toliko bogat resurs ljudskih i ekonomskih potencijala, da država u razvoju kakva je Crna Gora ne bi smjela da ga se odrekne ni po koju cijenu. Naša dijaspora je naša paralelna diplomatska mreža, naše emitivno turističko tržište, naš zavod za socijalno staranje, naš fond za stipendiranje studenata i naš investicioni potencijal. Vjerujem da ključ razvoja najvećeg dijela nerazvijenih opština u Crnoj Gori, posebno Gusinja, Plava, Rožaja, Petnjice i Bijelog Polja, leži u razvoju saobraćajne infrastrukture i u dijaspori.

Kao takva, naša dijaspora treba da ima specijalni status kao invesitor i država mora sa dijasporom da razvija aktivne i veoma bliske odnose. U tom pravcu, ministarstvo za dijasporu bilo bi značajan iskorak. Ne znam zašto se od toga odustalo, ali znam da ćemo i u narednom periodu insistirati na tome. Želimo da motivišemo taj najznačajniji resurs koji imamo da se, obogaćen iskustvom iz najrazvijenijih zemalja i sa kapitalom stečenim u svijetu, vrati u Crnu Goru i kao svoj na svome da doprinos razvoju Crne Gore i suzbijanju iseljavanja.

Što se tiče premijerovog ekspozea, ne znam zašto nije bilo dijaspore, ali je dijaspora imala i ima snažnu ulogu u izgradnji moderne, nezavisne i građanske Crne Gore, njenoj demokratizaciji i trasiranju njenog evroatlantskog puta. Tome se ne raduju mnogi u Crnoj Gori, posebno ne neke partije u aktuelnoj većini. Kao što znate, tokom nekoliko posljednjih izbornih procesa od strane pojedinih partija vođene su užasne kampanje protiv dijaspore, a bilo je i pokušaja da se kroz izmjene pojedinih zakona dijaspori prekine administrativna veza sa domovinom. Znate i sami kakve bi to pravne posljedice imalo na dijasporu, od raspolaganja imovinom do prava na odlučivanje u Crnoj Gori. Mi se, naravno, tome protivimo i nećemo dozvoliti da vas bilo ko učini strancima na svojim ognjištima.

“Popis mora biti organizovan na način koji će obezbijediti njegovu punu kredibilnost i pouzdanost dobijenih rezultata” – Ervin Ibrahimović

Portal Revije Fokus: Može li Crna Gora, ipak, izaći iz ove krize i postati istinski građanska, sekularna, demokratska i evropska država?

Ibrahimović: Ja čvrsto vjerujem da može. Vjerujem da je 44. Vlada još jedan eksperiment ili prolazna stanica na putu stabilizacije Crne Gore nakon prve promjene vlasti i na putu prelaska u istinska demokratska društva. Nema uspješne Crne Gore ako nije građanska i demokratska. Vjerujem u razboritost političkih elita da se nađe model saradnje među političkim partijama koje su svojim političkim programima, političkom ideologijom i političkim djelovanjem naslonjene na modele i vrijednosti razvijenih evropskih i svjetskih država. Za to nam je potrebna mobilizacija svih proevropskih, demokratskih i građanski orijentisanih snaga u Crnoj Gori i dijaspori kako bismo, konačno, od Crne Gore napravili ono za šta ima zaista sve predispozicije – razvijenu državu u koju će se dolaziti, a iz koje se neće odlaziti.

Portal Revije Fokus: Popis je još jedno vazno pitanje za Bošnjake u Crnoj Gori. Kakav je Vaš stav i šta očekujete? 

Ibrahimović: Veoma se radujemo popisu, jer smatramo da je u periodu iza nas došlo do sazrijevanja svijesti Bošnjaka o nacionalnom, jezičkom i vjerskom identitetu i u tom smislu popis je za nas veoma važan. Takođe nam je važno i da utvrdimo stvarno stanje u mnogim drugim oblastima, kako bismo imali realne parametre za planiranje razvoja sredina u kojima Bošnjaci žive. No, popis mora biti organizovan na način koji će obezbijediti njegovu punu kredibilnost i pouzdanost dobijenih rezultata. Za to je potrebno uspostaviti mehanizme kontrole, kako ne bi došlo do zloupotreba bilo kojeg podatka koji se prikuplja popisom. Radi građana želim da naglasim da će ovo biti vjerovatno posljednji popis na kojem ćemo se izjašnjavati o identitetskim pitanjima. Na osnovu tih podataka mi ćemo, kao narod, ostvarivati određena prava, i pozivam ovom prilikom sve da budu nacionalno svjesni i odgovorni kada god nude organizovan popis i da se svi popišu i slobodno izjasne o svim pitanjima sa popisnice. Poziv važi za naše ljude koji se po raznim osnovama u vrijeme popisa nađu u inostranstvu, da dođu u Crnu Goru i da se popišu.

R.F.

Foto: Bošnjačka stranka i Fokuspress.com

Idi na VRH
error: Content is protected !!