Propalestinski demonstranti zauzeli zgradu Univerziteta Columbia u New Yorku, suspenduju studente (VIDEO)

Gušenje demonstracija na Columbiji, u središtu demonstracijskih akcija povezanih s Gazom koje su proteklih sedmica zahvatile univerzitetske kampuse širom SAD-a, događa se nakon što je policija na Univerzitetu u Teksasu u Austinu uhapsila desetine studenata koje je napala bibier sprejem na propalestinskom skupu

Propalestinski demonstranti na Univerzitetu Columbia zauzeli su u utorak zgradu u kampusu u New Yorku, a uprava je ograničila pristup samo na studente koji tu žive i zaposlene.

Demonstranti koji su zaposjeli Hamilton Hall na prozorima su istakli transparente na kojima, između ostalog, piše “Intifada”, arapska riječ za ustanak, izvijestio je CNN.

Columbia je u ponedjeljak počela da suspenduje propalestinske studentske aktiviste koji su odbili da uklone demonstrantski kamp u njujorškom kampusu nakon što su propali pregovori kojima se tražilo okončanje demonstracija.

Predsjednica Univerziteta Nemat Minouche Shafik rekla je da višednevni pregovori nisu uspjeli da uvjere demonstrante da uklone desetine šatora postavljenih kako bi izrazili protivljenje izraelskom ratu u Gazi, prenosi “Jutarnji list”.

Gušenje demonstracija na Columbiji, u središtu demonstracijskih akcija povezanih s Gazom koje su proteklih sedmica zahvatile univerzitetske kampuse širom SAD-a, događa se nakon što je policija na Univerzitetu u Teksasu u Austinu uhapsila desetine studenata koje je napala bibier sprejem na propalestinskom skupu.

Foto: Printscreen/TODAY

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!