Ćerka Vita Nikolića o festivalu na kojem je planirano da dio bude posvećen njenom ocu: Da vam na pamet nije palo!

“Da vam nije palo na pamet, jer je Vitomir Nikolić jednom preživio nikšićke četnike i okupatore, drugi put ga mrtvoga neće ubijati sijači mržnje i velikosrpske ideologije. U ovoj državi još uvijek važe neki zakoni i rade neki sudovi, pa ćemo se tamo sresti ukoliko se usudite da, bez pitanja i odobrenja, pomenete Vitomira Nikolića na tako organizovanom događaju i u takvom sastavu”, piše, između ostalog, u reagovanju ćerke slavnog pjesnika

Premijerno izdanje festivala “Pod lipom”, u organizaciji Art kluba “Prvo pismo” iz Nikšića, biće održano 3. i 4. novembra u gradu pod Trebjesom, pod sloganom „(P)osjeti Festival“.

Festival će u petak, sa početkom u 19 časova, u Inovaciono preduzetničkom centru „Tehnopolis“ otvoriti predsjednik Opštine Marko Kovačević. Nakon toga uslijediće veče crnogorskih liričara pod nazivom “Poetika u gradu N”, koje je posvećeno Vitu Nikoliću, Lesu Ivanoviću i Novici Tadić.

Nakon najave da se održi pjesničko veče posvećeno Nikoliću, reagovala je njegova ćerka Danica uz poruku: Da vam nije palo na pamet!

Njeno reagovanje prenosimo integralno:

“S obzirom na to da je izvjesni Art klub „Prvo pismo“ iz Nikšića odlučio da podmuklo, bez konsultacija sa mnom kao jedinom nasljednicom autorskih prava mog oca, kroz festival „Pod lipom“ preda ime i djelo Vitomira Nikolića u ruke Marku Kovačeviću, Slaviši Čuroviću, Matiji Bećkoviću i nikšićkoj ispostavi Crkve Srbije, koristim priliku da im poručim – da vam nije palo na pamet.

Da vam nije palo na pamet da izgovorite jedan jedini stih Vitomira Nikolića, jer taj časni čovjek nije zaslužio da, gotovo trideset godina nakon smrti, niko od pomenutih ni pomisli na njega, a kamoli da se četnička kamarila na čelu sa popovima i Bećkovićem diči onim što je stvarao. Jer sve što je ikad stvorio i za šta se zalagao bilo je u suprotnosti sa „vrijednostima“ koje oni danas zastupaju.

Da vam nije palo na pamet, jer je Vitomir Nikolić jednom preživio nikšićke četnike i okupatore, drugi put ga mrtvoga neće ubijati sijači mržnje i velikosrpske ideologije. U ovoj državi još uvijek važe neki zakoni i rade neki sudovi, pa ćemo se tamo sresti ukoliko se usudite da, bez pitanja i odobrenja, pomenete Vitomira Nikolića na tako organizovanom događaju i u takvom sastavu.

Da vam nije palo na pamet, jer ću vas uvijek iznova podsjećati na „Noć sa Dubrovnikom“, njegov tekst „Vršnjaci slobode“ i sve ono što je javno govorio o baštinicima četničke i velikosrpske ideologije, podsjećaću vas na to da je prezirao vašeg duhovnog vođu Amfilohija Radovića i sve njegove popove do granice da je mijenjao televizijski program kad ih ugleda, podsjećaću vas na to i da prezirao i vašeg najvažnijeg gosta zbog krađe tuđeg pjesničkog rada kojim se proslavio, podsjećaću vas na to da mu je otac ubijen zahvaljujući četničkoj izdaji, a ujak poginuo sa partizanima u bici kod Pljevalja…

I imam mnogo toga na šta ću vas podsjećati, dok ne shvatite da je potrebno samo da ime i djelo Vitomira Nikolića ostavite na miru i ne svojatate, jer između vas i njega civilizacijska vododjelnica antifašizma. Zato, da vam nije palo na pamet.”

Izvor: Anten M

Idi na VRH
error: Content is protected !!