“Komun@” predstavljena u Skoplju: Potrebno je štampati broj posvećen vezama Sjeverne Makedonije i Crne Gore

Ramusović je upoznao ministarku sa izdavačkom djelatnošću časopisa. Uručena joj je  knjiga posvećena znamenitom makedonskom novinaru i publicisti Janku Nikolovskom „PO-etika života“, autora Željka Rutovića i Mirka Jakovljevića, kao i druga izdanja sa tematskim sadržajem istorije i kulture Crne Gore

U organizaciji ambasadora Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori, n.e. Zećira Ramčilovića, ministarka kulture te zemlje Bisera Kostadinovska Stojčevska danas je u Skoplju primila delegaciju časopisa “Komun@” – predsjednika Programskog odbora mr Željka Rutovića, direktora i glavnog urednika mr Amera Ramusovića i člana Izdavačkog savjeta časopisa, prof. Šefka-Šekija Ličinu.

Uz pohvalne ocjene o sadržaju “Komune”, ministarka Kostadinovska Stojčevska je istakla značaj zaštite i očuvanje identiteta u današnjim sveukupnim globalnim procesima.

U tom duhu sagovornici su istakli značaj afirmacije multikulturalnosti kao civilizacijskog pitanja unapređenja i poštovanja ljudskih prava.

Predstavnici “Komune” su naglasili značaj regionalne institucionalne saradnje, kao i  civilnih inicijativa i najširih partnerskih projekata u cilju unapređenja položaja manjinskih kultura, kao i tematskih programa iz oblasti istorijskog prijateljstva i kulturnih veza  crnogorskog i makedonskog naroda.

Ramusović je upoznao ministarku sa izdavačkom djelatnošću časopisa. Uručena joj je  knjiga posvećena znamenitom makedonskom novinaru i publicisti Janku Nikolovskom „PO-etika života“, autora Željka Rutovića i Mirka Jakovljevića, kao i druga izdanja sa tematskim sadržajem istorije i kulture Crne Gore.

Sagovornici su se saglasili u ocjeni i potrebi štampe tematskog broja “Komune” posvećene kulturnim, istorijskim i sveukupnim vezama Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Nakon promocija u skoro svim crnogorskim gradovima, potom u Srbiji, Hrvatskoj, Luksemburgu i Bosni i Hercegovini, u organizaciji Crnogorske zajednice u Republici Sjevernoj Makedoniji u Skoplju je održana promocija časopisa Komun@ .

U ime domaćina Crnogorske zajednice, predstavnike Komune pozdravio je Slavko Čukić koji je istakao “da se programska posvećenost ovog časopisa u uranjanju prošlosti ogleda u težnji da u svakom broju i tekstu odnjeguje zamakle tradicijske uzore sjećanja kao nesebično blisko darivanje, uprkos svijesti formiranoj pod velom brendiranog shvatanja savjesti ili stvarnosti”.

“Ovaj časopis uvažava multikulturalni programski pristup u obradi i prezentaciji tema svekolikog civilizacijskog nasljeđa različitih kulturalnih epoha, vrijednosti i materijalnih tragova, a značajan je kao kvalifikovani resurs za izučavanje, dijalog i transfer znanja budućim generacijama. Takođe, naučni, kulturološki i profesionalni dignitet ‘Komune’ objektivna je i temeljna materija na osnovu koje se mogu vjerodostojno proučavati najširi elementi sveukupne državno-istorijsko-duhovne baštine vjekovnog trajanja Crne Gore, što je svakako veoma bitno i za cjelokupnu crnogorsku dijasporu, pa je to i bio razlog da ugostimo predstavnike ovog časopisa kod nas”, rekao je između ostalog Čukić.

Kostadinovska Stojčevska izrazila je zadovoljstvo što je kulturna javnost grada Skoplja bila u prilici da bliže upozna sadržaj vrijednosti “Komune”, koja je predstavljena u  prostoru Crnogorske zajednice.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!