Oduka bez presedana: Tramp zabranio ulazak Evopljanima u SAD zbog koronavirusa (VIDEO)

Kako bismo spriječili dolazak novih zaraženih na naše tlo, suspendovat ćemo sva putovanja sljedećih 30 dana iz cijele Evrope. Odluka na snagu stupa u petak u ponoć, a podložna je promjenama ovisno o promjeni uslova. Izuzeci će biti samo za američke državljane koji će morati proći kroz odgovarajući ‘screening’ po dolasku na američko tlo

Američki predsjednik Donald Trump u obraćanju naciji objavio je da zbog situacije s koronavirusom uvodi zabranu “svih putovanja iz Europe u SAD” u sljedećih 30 dana.

“S obzirom da Evropska unija nije provela iste mjere predostrožnosti koje smo poduzeli mi u SAD-u, imamo niz žarišta koronavirusa u Americi. Stoga sam odlučio povući nekoliko teških, ali nužnih poteza. Kako bismo spriječili dolazak novih zaraženih na naše tlo, suspendovat ćemo sva putovanja sljedećih 30 dana iz cijele Evrope. Odluka na snagu stupa u petak u ponoć, a podložna je promjenama ovisno o promjeni uslova. Izuzeci će biti samo za američke državljane koji će morati proći kroz odgovarajući ‘screening’ po dolasku na američko tlo”, rekao je Trump ističući da se ova odluka ne odnosi na Ujedinjeno Kraljevstvo.

Pola sata nakon njegova govora, u kojemu je takođe rekao da se odluka ne odnosi samo na putnički, nego i na teretni promet, iz Bijele kuće su objavili pojašnjenje prema kojemu to ipak nije tako. U pojašnjenju su dodali i da je, kad je rekao ‘Evropa’, mislio na države članice Schengenske zone.

Sat vremena nakon govora, na Twitteru se s pojašnjenjem javio i sam Trump.

“Molim vas, jako je važno za sve države i kompanije da znaju da zabrana putovanja ni na koji način ne utiče na trgovinsku razmjenu. Ova restrikcija zaustavlja ljude, a ne robu”, napisao je Trump, prenosi Jutarnji list.

Trump je u obraćanju iz Ovalnog ureda rekao da prati situaciju u Kini i Južnoj Koreji, u kojima epidemija, kako se čini, jenjava, te će razmotriti ublažavanje restrikcija na putovanja prema tim državama.

Amerikancima je obećao brojne porezne olakšice i druge ekonomske mjere kako bi ublažio posljedice koronavirusa na ekonomiju.

Kazao je i da su stručnjaci iz dana u dan sve bliže pronalasku lijeka.

“Najveći rizik je za stariju populaciju, za ljude koji već boluju od nečega, oni moraju biti na velikom oprezu”, rekao je Trump pozivajući starije američke državljane da izbjegavaju putovanja koja nisu nužna te da ne idu na velike javne skupove.

Sugrađane je pozvao i da vode brigu o higijeni, da redovito peru ruke i da slijede upute stručnjaka.

“U kritičnom smo trenutku bitke s koronavirusom. (…) Neću oklijevati u donošenju odluka koje spašavaju živote Amerikanaca, uvijek ću dobrobit SAD-a stavljati na prvo mjesto”, rekao je Trump nastojeći opravdati odluku o zabrani putovanja iz dijela Evrope.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!