Dijaspora Crne Gore u prošlosti i sadašnjosti (73): Škola jezika i kulture Crne Gore

U toku 10-dnevnog boravka obično se organizuju posjete značajnim istorijskim i kulturnim mjestima. Djeca se zbliže tokom boravka i zajedničkog života, pa na kraju prilikom rastanka, ima suza. Ima mnogo detalja o boravku djece, o početnim problemima prilagođavanja i malim dječijim svađama, a onda čvrstim i toplim prijateljstvima, na kraju

Škola jezika i kulture Crne Gore je jedan od projekata koji je nastavljen i poslije transformacije Centra i evo traje u kontinuitetu 13 godina. Sve zemlje u okruženju organizovale su škole ovog tipa, ali svaka u skladu sa svojim specifičnostima. U Centru su odlučili da škola bude organizovana na Ivanovim Koritima i to je zadržano do danas. Prije svega, tamo je moguće bezbjedno organizovati školu, klima je pogodna u ljetnjim mjesecima, u blizini je Cetinje te je moguće organizovati posjete kulturno i istorijski važnim mjestima.

Škola na Ivanovim Koritima 2012. godine

Broj učesnika škole je stabilan: oko 60-oro djece uzrasta od 8-14 godina iz 15-tak zemalja. Nastojalo se da budu ravnomjerno zastupljena djeca iz cijelog svijeta. Školu su organizovali zajedno, Centar za iseljenike i Zavod za školstvo. Nastavu izvode profesori iz Zavoda, a kompletna organizacija, animacija i znatan dio finansiranja, jer je Škola za djecu iz dijaspore besplatna, su povjereni Centru. Nastava se izvodi prema udžbenicima koje je izdao Centar, djeca su podijeljena u grupe, prema uzrastu i znanju jezika.

U toku 10-dnevnog boravka obično se organizuju posjete značajnim istorijskim i kulturnim mjestima. Djeca se zbliže tokom boravka i zajedničkog života, pa na kraju prilikom rastanka, ima suza. Ima mnogo detalja o boravku djece, o početnim problemima prilagođavanja i malim dječijim svađama, a onda čvrstim i toplim prijateljstvima, na kraju.

Možete misliti, djeca iz svih krajeva svijeta, govore razne jezike, imaju različite navike i kulturu, onda počinju da govore crnogorski, upoznaju Crnu Goru i Crna Gora ih spaja.

Škola na Ivanovim Koritima 2012. godine

U tim mladim godinama najbolje mogu da prihvate novo i da se zbliže. Ideja škole je da djeca iz dijaspore upoznaju zemlju svojih predaka, njene ljepote, jezik, istoriju i kulturu.

Takođe djeca se međusobno zbliže, kao i sa djecom iz matice koja u to vrijeme po raznim osnovama borave na Ivanovim Koritima. Tako se napravi mreža, zahvaljujući modernim komunikacijama, međusobno povezanih mladih ljudi iz matice i dijaspore. To je najbolji put da se na prirodan način, učvrsti i postupno širi zajedništvo matice i dijaspore Crne Gore, što je jedan od ključnih preduslova našeg razvoja.

Brojke su impresivne, oko 1000 djece je prošlo kroz školu, napravljena su prijateljstva za cio život, ta dječica na početku rada škole su sada odrasli zreli ljudi, svjesni svoga porijekla i korijena, koji samim tim definišu svoje mjesto i sigurno koračaju kroz život. Ovaj projekat traje, trebalo bi uložiti napor da se škola proširi, ili brojem učesnika u smjeni ili pak da se poveća broj smjena jer se pokazalo da je njen značaj veliki. Za sada su brojke iste kao kod prve škole.

Škola na Ivanovim Koritima 2012. godine

Ovo je naporan projekat, organizacija nove škole praktično počinje odmah nakon završetka stare, ali je velika većina učesnika i roditelja oduševljena školom.

Glavna fotografija: Škola na Ivanovim Koritima 2006. godine

Idi na VRH
error: Content is protected !!