Dijaspora Crne Gore u prošlosti i sadašnjosti (74): Baza podataka iseljenika

Jedan je generalni stav koji se često iznosi: Još je jedna Crna Gora koja živi van granica matice. Na samom početku rada u Centru su napravili bazu i postupno unosili podatke o našim ljudima u dijaspori, o onima koju Crnu Goru smatraju svojom starom domovinom i zemljom svoga porijekla

Od samog osnivanja Centra, bilo je jasno da je neophodno napraviti bazu podataka naših iseljenika. Ovo je složen posao koji je teško defiinisati. Naime razjedinjenost Crne Gore se prenosi i na dijasporu, te u tim turbulentnim vremenima u tako maloj populaciji smo imali raznih struja, odnosa prema Crnoj Gori i njenoj državnosti, priznavanja Crne Gore kao zemlje porijekla itd. Populacija je relativno mala, razuđena po cijelom svijetu, te se može zamisliti koliko je to bio složen i osjetljiv posao. Jedan je generalni stav koji se često iznosi: Još je jedna Crna Gora koja živi van granica matice. Na samom početku rada u Centru su napravili bazu i postupno unosili podatke o našim ljudima u dijaspori, o onima koju Crnu Goru smatraju svojom starom domovinom i zemljom svoga porijekla.

Nastojali su da ovu bazu šire i s vremena na vrijeme ažuriraju. Kasnije, Centar je sa Ministarstvom nauke, krenuo sa bazom naučnika, porijeklom iz Crne Gore. Ovo je osjetljiv posao zbog političke podijeljenosti Crne Gore što veoma često nijesu shvatali površni posmatrači sa strane. U definisanju baze su bili angažovani pojedinci sa tehničkih fakulteta koji su stvorili dobre temelje da se baza stalno popunjava i ažurira.

Idi na VRH
error: Content is protected !!