Ćamil Duraković: Genocid u Srebrenici je proizvod devetog januara

Odluka koju su na Palama 1992. godine donijeli srpski predstavnici u parlamentu Bosne i Hercegovine je bio svojevrstan udar na suverenitet tadašnje nezavisne Republike Bosne i Hercegovine, istakao je bivši načelnik Srebrenice. “Nakon toga oni su započeli sprovođenje odluka iz tog memoranduma, a to je etničko čišćenje sa ovih prostora i ta agresija koja je krenula kulminirala je genocidom u Srebrenici. On nije naš stav, nego je potvrđen na Međunarodnim sudovima i u sudovima naše zemlje. Za nas je 9. januar samo jedan dan, ali ako ga gledamo sa aspekta kako ga propagiraju institucije u Banjaluci, na čelu s Miloradom Dodikom, vidimo da je ovo ujedinilo i vlast i opoziciju. Slavljenje 9. januara je ratifikacija zločina počinjenih devedesetih godina”, dodao je Duraković

Ćamil Duraković (Foto: Printscreen/O kanal)

Današnja proslava neustavnog dana RS vrijeđa Bošnjake, a pogotovo žrtve genocida u Srebrenici i Podrinju, kazao je za Radiosarajevo.ba bivši načelnik Srebrenice i žrtva genocida iz jula 1995. godine, Ćamil Duraković.

“Čak i da izuzmemo činjenicu da uprkos presudi Ustavnog suda BiH i nadzoru međunarodnih institucija danas mi svjedočimo ćutnji i proslavi tzv. dana RS. To samo pokazuje da je sistem pravne države zakazao i da se odredbe Ustavnog suda BiH ne sprovode na cijeloj teritoriji naše zemlje”, kazao je Duraković.

Odluka koju su na Palama 1992. godine donijeli srpski predstavnici u parlamentu Bosne i Hercegovine je bio svojevrstan udar na suverenitet tadašnje nezavisne Republike Bosne i Hercegovine, istakao je bivši načelnik Srebrenice.

“Nakon toga oni su započeli sprovođenje odluka iz tog memoranduma, a to je etničko čišćenje sa ovih prostora i ta agresija koja je krenula kulminirala je genocidom u Srebrenici. On nije naš stav, nego je potvrđen na Međunarodnim sudovima i u sudovima naše zemlje. Za nas je 9. januar samo jedan dan, ali ako ga gledamo sa aspekta kako ga propagiraju institucije u Banjaluci, na čelu s Miloradom Dodikom, vidimo da je ovo ujedinilo i vlast i opoziciju. Slavljenje 9. januara je ratifikacija zločina počinjenih devedesetih godina”, dodao je Duraković.

Kompletan vrh tadašnje RS, od političkog do vojnog, osuđen je za ratne zločine, ali je danas na sceni ponovni nasrtaj na našu zemlju koja nema mehanizma da sprovodi odluke svog Ustavnog suda, mišljenja je Duraković.

“Da neko slavi početak genocida i da to prođe bez reakcija nadležnih je porazno, pa čak prolazi i bez reakcija međunarodnih institucija. Ta ćutnja prouzrokovala je da se i ove godine u Srebrenici obilježava 9. januar, zastave su postavljene na opštinskim institucijama, što nije bio slučaj prethodnih godina. Sljedeće godine će nas možda zatvoriti da im ne bi narušavali slavljenički ambijent, tući nas jer im rušimo njihovo slavlje, jer oni žele ili da mi prihvatimo taj dan ili da napustimo ove prostore, što bi bila tačka na započetu ideologiju iz devedesetih”, tvrdi Duraković.

Nemili događaji obilježili su Badnji dan u Potočarima. Kako je kazao Duraković, strah je prisutan kod Bpšnjaka u Srebrenici. Takođe je kazao kako će se danas Srebreničani okupiti kako bi poslali poruku da je upravo genocid proizvod 9. januara i odluke koje su tad donesene.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!