Jovović i Zejnelagić prisustvovali komemoraciji u Medovi povodom 104 godine od stradanja crnogorskih dobrovoljaca

Medovska tragedija nas istovremeno opominje da naša zajednica treba da njeguje vrijednosti koje slave život i da Crna Gora nikad više ne bude u poziciji da njene žrtve budu uzaludne a da negativne posljedice osjećaju sljedeće generacije. Obnovom crnogorske nezavisnosti 2006. godine, u kolektivnu nacionalnu i državnu memoriju vraćamo sve one datume i događaje koji su dugo bili nepravedno zanemareni, među kojima je i Medovska tragedija, najveća pogibija Crnogoraca u jednom danu, čiji uzrok istorijska nauka još uvijek nije u potpunosti rasvijetlila, rekao je on

Pomoćnici direktora Uprave za dijasporu mr Ivan Jovović i Admir Zejnelagić prisustvovali su komemorativnom skupu u Medovi, u Albaniji, kojim je obilježena 104. godišnjica od stradanja crnogorskih dobrovoljaca koji su na putu iz Amerike u Crnu Goru izginuli na Badnji dan 1916. godine u Medovskom zalivu nadomak albanske obale.

Na komemorativnom skupu, koji je sa Maticom crnogorskom organizovala Zajednica Crnogoraca iz Albanije, govorili su pomoćnik direktora Uprave za dijasporu Ivan Jovović, predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović, predsjednik Zajednice Crnogoraca Albanije Marinko Ćulafić, predsjednik Skupštine Opštine Ulcinj Ilir Čapuni i predsjednik okruga grada Lješa Eduard Ndrecaj.

Pomoćnik direktora Uprave za dijasporu Ivan Jovović pozdravio je prisutne u ime Uprave za dijasporu i u svoje lično ime i izrazio zadovoljstvo održavanjem komemoracije u Medovi kojom se tradicionalno iskazuje pijetet prema stradalim crnogorskim dobrovoljcima u Prvom svjetskom ratu i svim drugim licima koja su tog dana bila na brodu „Brindizi“ i hitala u pomoć Crnoj Gori.

Jovović je, saopšteno je iz Uprave za dijasporu, kazao da ova skromna ceremonija svjedoči tome da savremena Crna Gora poštuje pregnuća svojih predaka, naročito brojnih iseljenika, koji su tokom dvadesetog vijeka više puta polagali živote na oltar domovine.

“Medovska tragedija nas istovremeno opominje, naglasio je Jovović, “da naša zajednica treba da njeguje vrijednosti koje slave život i da Crna Gora nikad više ne bude u poziciji da njene žrtve budu uzaludne a da negativne posljedice osjećaju sljedeće generacije. Obnovom crnogorske nezavisnosti 2006. godine, u kolektivnu nacionalnu i državnu memoriju vraćamo sve one datume i događaje koji su dugo bili nepravedno zanemareni, među kojima je i Medovska tragedija, najveća pogibija Crnogoraca u jednom danu, čiji uzrok istorijska nauka još uvijek nije u potpunosti rasvijetlila”, rekao je on.

Jovović je kazao da samo objektivnim sagledavanjem prošlosti, bez opijuma mitomanstva, možemo izgraditi progresivnu zajednicu, a to svakako jeste Crna Gora uključivanjem u proces evroatlanskih integracija. On je podržao inicijativu da se u Medovi postavi spomen – obilježje stradalim crnogorskim dobrovoljcima, s obzirom da njihovo stradalništvo simbolizuje univerzalnu vrijednost slobode.

Predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović kazao je da konačan broj stradalih crnogorskih dobrovoljaca u Medovi nije utvrđen.

“Ono što se pouzdano zna i što nam niko uzeti ne može uzeti jeste sjećanje na vitezove i junake, koji su potvrdili da je patriotizam vrlina koja nema cijenu”, kazao je Radulović.

U delegaciji koja je prisustvovala odavanju pošte crnogorskim rodoljubima stradalim u Medovi, pored tih govornika, prisustvovali su i generalni sekretar Matice crnogorske Ivan Ivanović, predsjednik ogranka Matice crnogorske Budva Milorad Pustahija, predsjednik ogranka Matice crnogorske Ulcinj Vaso Radović, povjerenik Matice crnogorske za Albaniju Blagoje Zlatičanin i potomci jednog broja crnogorskih stradalnika.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!