Crnogorska partija: Crnogorski jezik da postane službeni u Vrbasu

“Obavještavamo Vas da će nepostupanje Skupštine opštine Vrbas po ovom legitimnom zahtjevu do 31. oktobra 2021. godine rezultirati javnim pozivom crnogorskoj nacionalnoj zajednici na potpuni bojkot predstojećeg popisa stanovništva. Poziv na bojkot biće objavljen 1. decembra 2021. godine”, piše u dopisu

Crnogorska partija je pozvala Skupštinu opštine Vrbas da “hitno i bez odlaganja ispoštuje ustavne i zakonske norme Republike Srbije i osigura da se crnogorski jezik uvede u službenu upotrebu na teritoriji te opštine.

U dopisu koji su uputili predsjedniku Opštine Vrbas Predragu Rojeviću i predsjednici Skupštine opštine Vrbas Sanji Žigić piše da “u opštini Vrbas, po rezultatima posljednjeg popisa, živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5% od ukupnog broja stanovnika opštine”.

“Zakon i Ustav Republike Srbije su jasni po ovom pitanju, desetogodišnje odlaganje ove odluke od strane lokalne samouprave u Vrbasu se može razumjeti samo kao nesposobnost, nezainteresovanost ili pokušaj etničkog inženjeringa. Ako Opština Vrbas nije sposobna ili ne želi da pod hitno sprovede svoje obaveze koje prozilaze iz Ustava i zakona – to je jasna poruka građanima Republike Srbije koji pripadaju crnogorskoj zajednici da je njihov status – status građana drugog reda. Obavještavamo Vas da će nepostupanje Skupštine opštine Vrbas po ovom legitimnom zahtjevu do 31. oktobra 2021. godine rezultirati javnim pozivom crnogorskoj nacionalnoj zajednici na potpuni bojkot predstojećeg popisa stanovništva. Poziv na bojkot biće objavljen 1. decembra 2021. godine”, piše u dopisu.

Dodaje se da će “Crnogorska partija do početka popisa i tokom njegovog trajanja aktivno promovisati bojkot terenskom kampanjom i kroz sve medije koji se obraćaju crnogorskoj nacionalnoj zajednici unutar Srbije, matice Crne Gore i regiona”.

“Ovu incijativu predajemo u ime crnogorske nacionalne zajednice, ali i u ime svih građana Srbije – jer je poštovanje ustava i zakona, tj. vladavina prava, interes svih građana – a ne samo interes jedne nacionalne manjine”, kaže se u dopisu.

“Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma u članu 11. u stavu 2. glasi: „Jedinica lokalne samouprave će obavezno svojim statutom uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15% prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva, najkasnije u roku od 90 dana od dana utvrđivanja zakonom propisanih uslova”, dodaje se u dopisu.

Crnogorska partija je, dodaju, pismo dostavila i na adrese: Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Emanuele Žiofre, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Jan Bratu, ambasador i šef Misije OEBS-a u Srbiji, Tobias Flesenkemper, šef misije Savjeta Evrope u Beogradu, Dunja Mijatović, komesar UN za ljudska prava u Evropi; Oliver Varhelji, komesar za proširenje Evropske unije; Vladimir Bilčik, izvjestilac za Srbiju, Evropski parlament, Tonino Picula, izvestilac za Crnu Goru, Evropski parlament, Ambasada Crne Gore u Beogradu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!