“Dani dijaspore-iseljenika”: U Kući Rista Ratkovića održano umjetničko veče poezije i izložba slika

“Od starih tekstova spomenuo bih Miroslavljevo jevanđelje, koje je upravo ovdje nastalo i predstavlja jedan od najznačajnijih kulturnih spomenika nulte vrijednosti ne samo crnogorske, već balkanske i evropske kulturne baštine. Takođe, ne mogu da ne spomenem i sandžačkog Homera – Avda Međedovića, koji je sa svojim opusom danas najznačajniji ambasador bjelopoljske, sandžačke i crnogorske duhovnosti u najširim svjetskim razmjerama, iako već poodavno nije među živima”, rekao je Hadžić

Umjetničko veče poezije i izložba slika u Kući Rista Ratkovića završnica je kojom je uljepšan i zaključen prvi dan manifestacije “Dani dijaspore-iseljenika”.

Prisutne su pozdravili v.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima mr Seid Hadžić i potpredsjednik Opštine Bijelo Polje Ernad Suljević, kao i samostalni savjetnik u Upravi za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Zoran Đukanović.

Hadžić je da su “Bijelo Polje i okolni polimski gradovi od davnina stjecište umjetnika i rasadnik intelekta odakle su se širom svijeta raspršili velikani pisane riječi, darujući svjetskoj baštini dragulje koji se danas prepoznaju kao neke od najznačajnijih vrijednosti svejtske kulturne baštine”.

“Od starih tekstova spomenuo bih Miroslavljevo jevanđelje, koje je upravo ovdje nastalo i predstavlja jedan od najznačajnijih kulturnih spomenika nulte vrijednosti ne samo crnogorske, već balkanske i evropske kulturne baštine. Takođe, ne mogu da ne spomenem i sandžačkog Homera – Avda Međedovića, koji je sa svojim opusom danas najznačajniji ambasador bjelopoljske, sandžačke i crnogorske duhovnosti u najširim svjetskim razmjerama, iako već poodavno nije među živima. Da li je to limska voda, da li su to zraci s ovih planinskih masiva koji drže ovaj kraj da se ne otisne u visine, a sa druge strane svima nama koji hodimo po njemu daje inspiraciju da dosegnemo vrhove. Ne znam šta je, ali znam da je oduvijek ovdje klijala vrhunska umjetnička intelektualna misao koja je nadilazila i lokalne i državne okvire i predstavljala dostignuća kojih smo i danas svjedoci i zahvaljujući kojima baštinimo ovo veliko kulturno bogatstvo, smatrajući ga zajedničkim vrijednostima i dostignućima. Upravo nalazeći se u ovom hramu umjetnosti, kući velikog Rista Ratkovića, ne mogu a da ne spomenem njegov značaj ne samo za kulturu i uzdizanje Bijeloga Polja na mapi kulturnih dešavanja Evrope već i njegov udio u diplomatiji nekadašnje zajedničke države, ali i to da nikada nije zaboravljao svoje korijene, svoj Lim i svoje Bijelo Polje”, rekao je Hadžić.

Pored njegam kako je rekao, u tom rasprsnuću izvan svog korita i izlijevanju ka rijekama crnomorskog sliva, na ušću Save u Dunav, značajnu poziciju i reputaciju stekli su velikani poput Miodraga Bulatovića i Mihajla Lalica.

“Lalić, koji je ovaj kraj i svoje Bijelo Polje doživio kao Leleju i to ovjekovječio u jednom od svojih najveći romanskih ostvarenja. Takođe i jedno od otisnutih imena, koje je i tamo gdje god se nalazilo, najprije na ušću Save u Dunav, a onda i u prekookeanskim vodama, naš Milovan Đilas uvijek nosio Polimlje, Mojkovac i Bijelo Polje, zaslužuje da bude spomenut ovdje i to ne samo zbog političkog udjela i kapitala koji smatramo i našim, u stvaranju antifašističkog otpora u Evropi, već i u svojom intelektualnom i ljudskom čestitošću, hrabrošću i odlučnošću da i nakon osvajanja slobode ostane dosljedan onim principima i idealima na kojima je počivala revolucionarna borba”, rekao je Hadžić.

Isto tako, dodao je, u tom teškom vremenu svoj pečat na prostoru zajedničkog življenja ostavili su i velikani poput Rifata Burdžovića Trša i Muhameda Mula Musića.

“Sa druge strane, potiskivali su se iz ovog korita umjetnici i na druge strane, u tom periodu najčešće prema vrelu Bosne, Željeznice, Miljacke, gdje su najveće vrhove svoje umjetnosti dosegli velikani Bijelog Polja i cijele Crne Gore naši Ćamil Sijarić, Marko Vešović i drugi, pa sve do Zagreba i široke Save gdje su se svojim umjetničkim dostignućima, jedan od kanonika savremene hrvatske literature, ali i naše, Nusret Idrizović. Puno je i onih koje su privukle mutne vode Vardara, koji su tamo ugnijezdili svoje toprake i odatle napravili sve one važne pomake i kulturne podvige, najčešće se referirajući na surovo vrijeme vasika i svih onih iznimno bremenitih iskušenja kojima su naši ljudi iz Bosne izloženi. Mnogo je onih koji su se otisnuli s ovih naših prostora. Ovdje spominjem samo one koje je voda Lima iznijela izvan granica Crne Gore, ne umanjujući ni značaj svih onih koji su plivali uzvodno uz Moraču, Zetu i tamo dalje prema moru, niti onih koji su se spustili dolinom Ibra prema Raški i Novom Pazaru, poput Ismeta Rebronje, niti onih koje su lađe odnijele put crnoga Deniza i Bosfora, iako bi se u budućnosti mnogo više trebalo i njima posvetiti. Dešavanja s kraja 20. vijeka doprinijela su tome da se iz ovog našeg limskog korita intelekt i bistrina uma razlije širom svijeta, pa tako danas imamo svoje ambasadore kulture u Zapadnoj Evropi koji su postigli vrhunske razultate a neki od njih su i veceras sa nama”, rekao je.

Umjetničko veče je organizovano u tri dijela – “Veče poezije”, na kojem su se čuli stihovi Marina Čaveliša, Aleksandre Čvorović, Faiza Softića, Lene Ruth Stefanović, Biljane Ampovske Obradović, Ferida Muratovića, Nadije Rebronje, Mirsade Bibić Šabotić, Željka Sekulovića,  Selme Skenderović, Envera Muratovića,  Ljubice Katić, Rajka Joličića, Momčila Zekovića.

Drugi dio večeri obilježio je afirmisani gitarski duo Sršan Bulatović i Darko Nikčević, dobitnici Trinaestojulske nagrade, najvećeg državnog priznanja koje se dodjeljuje u čast Dana državnosti Crne Gore.

Na likovnoj izloćbi posjetioci su imali priliku da vide izložbu djela umjetnika Momira Kneževića, Zvonka Pavličića, Srendera Bajrovića, Petra Vujoševića, Pera Nikčevića i Zake Prelvukaj, koja su prodata u humanitarne svrhe. Novac je doniran Centru za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju „Tisa“.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!