Osumnjičeni za pokušaj terorističkog napada došli preko različitih graničnih prelaza, Dikić i Hristićeva bili smješteni u Budvi

“Sumnja se da su svi bili dio jedinstvenog plana, da su 16. 10. 2016. godine preko lica po imenu Paja (osnovano se sumnja da je to Mirko Velimirović), planirali da dođu do oružja, a onda da idu na skup koji bi se, nakon završetka izbornog dana, odigrao ispred Skupštine Crne Gore, gdje bi se djelovalo zavisno od rezultata izbora”, navodi se, između ostalog, u rješenju sudije za istrage

Grupa osumnjičenih za pokušaj terorističkog napada kojim su, kako se sumnja, planirani oružani napadi na policiju, građane i institucije, a onda i “hapšenje” premijera Mila Đukanovića, ušla je u Crnu Goru u subotu, dan pred održavanje parlamentarnih izbora, i to u nekoliko grupa, preko različitih graničnih prelaza i u različito vrijeme, pišu “Dnevne novine”. Kako prenosi portal CdM, “Dnevne novine” saznaju da je u tri grupe bilo najmanje 20 osoba, a pominje se brojka i od 23 srpska državljanina, o čijem ulasku su tužilaštvo i policija imali operativna saznanja, pa su od momenta prelaska državne granice bili pod specijalnom prismotrom. Nezvanično, prva grupa u kojoj su bili S. M, G. K. (17), Bojan Kovačević (40), Nikola Đorđević (21), Luka Đorđević (18) i Vladimir Božović (21) ušla je u Crnu Goru u ranim jutarnjim satima preko graničnog prelaza Dračenovac, u kombiju registarskih tablica Kosovske Mitrovice. Prema pouzdanim informacijama, druga grupa u kojoj je bilo pet osoba uglavnom iz Šapca – Dejan Stanojević (42), Aleksandar Aleksić (42), Perica Andrić (38), Siniša Ćetković (36) i Aleksandar Čurović (33), stigla je takođe rano ujutro preko Dobrakova. Treća grupa koja je bila najbrojnija, i u kojoj je bilo osam osoba, stigla je vozom u Podgoricu. U ovoj grupi su bili – Branka Milić (61), Dragan Maksić (40), Milan Dušić (59), Srboljub Đorđević (62), Nikola Đurić (34), Miloš Aćimović (26) i Ivica Matić (36).

DIKIĆ DOPUTOVAO SA HRISTIĆEVOM

Glavnoosumnjičeni Bratislav Bata Dikić (47) ušao je u Crnu Goru u subotu ujutro, preko graničnog prelaza Ranče. Nezvanično, piše CdM, dovezao se automobilom, a njegova saputnica bila je Kristina Hristić (38). “Ipak, ove grupe nijesu bile jedine. U večernjim satima u Crnu Goru je preko prelaza Dračenovac ušao i četnički vojvoda i predsjednik Ravnogorskog pokreta Predrag Bogićević iz Kragujevca, zajedno sa D. M, M. S. i još nekoliko neidentifikovanih saradnika”, piše CdM. UHAPŠEN NAKON SUSRETA SA OSOBAMA ZA KONTAKT “Dnevne novine” saznaju da su se druga i treća grupa, po dolasku u Podgoricu, sastale na Željezničkoj stanici, odakle je jedan dio, njih osmoro (među kojima je bila i jedna žena), otišlo za Vranjinu, gdje su uzeli smještaj u motelu “Venecija”. Dio prve grupe otišao je do manastira Ostrog, gdje su im se pridružili i pojedinci iz drugih grupa. Što se tiče Dikića, on je, prema informacijama DN, produžio sa svojom saputnicom Hristić u Budvu, gdje je ostao u naselju Dubovica do subote kasno uveče, kada je u 22:30 sati došao u Podgoricu. U glavnom gradu se susreo sa osobama za kontakt, koje su ga odvele do lokacije gdje je bilo oružje i gdje je Dikić i uhapšen.

HRISTIĆ IMALA LAŽNO IME, SLALA PORUKE UMJESTO DIKIĆA

“Do sada prikupljeni dokazi, a posebno mjere tajnog nadzora i odbrane nekih okrivljenih, ukazuju na osnovanu sumnju da su uhapšeni postupali po unaprijed utvrđenom, jedinstvenom planu, čija realizacija je zavisila od rezultata parlamentarnih izbora”, navodi se, između ostalog, u rješenju o pritvaranju 14 osumnjičenih za pokušaj terorističkog napada, piše CdM. “Sumnja se da su svi bili dio jedinstvenog plana, da su 16. 10. 2016. godine preko lica po imenu Paja (osnovano se sumnja da je to Mirko Velimirović), planirali da dođu do oružja, a onda da idu na skup koji bi se, nakon završetka izbornog dana, odigrao ispred Skupštine Crne Gore, gdje bi se djelovalo zavisno od rezultata izbora. Tako se iz mjera tajnog nadzora (MTN) vidi da se u telefonskim komunikacijama kontaktira sa licem zvanim Nikola, a to je očigledno Kristina Hristić, koja je stalno pored Dikića, ali umjesto njega ona prima i šalje poruke drugima. Hristić taj nadimak i sam tvrdi da joj je dao, ali iz privatnih razloga, što se za sada ne može prihvatiti, već je očigledno da joj je to konspirativni nadimak. U tim razgovorima se navodi kako se među članovima grupe razmjenjuju podaci u piću – za koje se može zaključiti da je to oružje, a pominju se i koliko ima policije u Podgorici, gdje se nalazi rezerva policije i druga sredstva, odnosno ‘motorolice’ koje bi zamijenile nepouzdane telefone… Nadalje se pominju i braća koja su došla iz Srbije u Crnu Goru, koja su se smjestila i obilaze da vide ‘kako je i šta’, a saopštavaju se i instrukcije u smislu: ‘Morate da mirujete dok narod ne izađe na ulice, da će sve započeti u 23 sata, da sve mora da se završi do sjutra u podne’”, navodi se, između ostalog, u rješenju sudije za istrage.

PLANIRALI POSJETU OSTROGU I BRAĆI IZ ANTI NATO STRANKE

U rješenju sudije za istrage u koje su DN imale uvid, navodi se da je Aleksandar Aleksić u svojoj odbrani naveo da poznaje većinu osumnjičenih, da je neke upoznao preko ravnogorske organizacije i da je prijatelj sa svim osumnjičenim koji su iz Šapca (Čurović, Đurić, Ćetković, Stanojević, Aćimović, Matić i Andria) i da su svi simpatizeri svesrpskog četničkog pokreta. “Glavni u tom pokretu je Milan Pavasović koji ga je 10. oktobra pozvao predlažući da se vide i rekavši da se kod njega nalazi vojvoda Paja. Prihvatio je poziv i otišao na sastanak u Banovice, a sa njim su otišli i Perica Antić i Ivica Matić. Na tom sastanku su porazgovarali oko aktivnosti pokreta i tada je Pavasović predložio da pođu u Crnu Goru za naredni vikend da obiđu manastir Ostrog, a budući da su za tada zakazani izbori, da sa braćom koja su protiv stranke za NATO pakt, za slučaj da oni pobijede, zajedno proslave pobjedu. Obećali su Pavasoviću da će poći u Crnu Goru… Prije polaska pozvao ga je Aleksandar Sinđelić i dao mu neki broj telefona da bi ga mogao pozvati. Nedugo zatim pozvao ga je Sinđelić i tražio da se vide u Šapcu. Na to viđenje je otišao sa Stanojevićem i tamo im je Sinđelić predložio da sarađuju sa njegovom organizacijom, koja je, takođe, četničkog karaktera”, navodi se, između ostalog, u aktu u koji su DN imale uvid, prenosi CdM.

DOŠLI DA “UVELIČAJU” SKUP

I Dragan Maksić je pred istražnim organima govorio o tome kojim povodom se zatekao u Crnoj Gori na dan izbora. Naveo je da ga je pozvao prijatelj Jovo Palasković, zvani Čaruga, koji je vojvoda i osnovač pokreta čiji je član i sam Maksić. Čaruga mu je navodno rekao da se održava neki skup četnika u Crnoj Gori u nedjelju, 16. oktobra, i da bi trebali da odu na taj skup da ga uveličaju… Čaruga mu je rekao da će ga u Podgorici čekati Aleksandar Aleksić i neki Paja sa Kosova, kojem ne zna ime i prezime, ali zna da je iz Zubinog potoka. Od Čaruge je čuo da iz Kolašina u Podgoricu treba da stigne neki odred četnika i da će biti neka tribina. I ostali osumnjičeni su potvrdili dolazak u Podgoricu, s tim što ga objašnjavaju uglavnom turističko-vjerskim razlozima.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!