Otmičari trogodišnje Maše dobili ukupno 26 godina robije, advokatica poručila: Za njih je svaka kazna mala

Prvostepenom presudom Francuz Sebastijan Branšu osuđen je na deset godina, njegova supruga Gorin Aleksis Sandrin Branšu devet, a njena ćerka iz prvog braka Emerin Ulije Kristel na sedam godina zatvora. Sebastijan Branšu nije do sada iznosio odbranu već se branio ćutanjem, dok su drugooptužena, njegova supruga Gorin Aleksis Sandrin Branšu i njena ćerka Emerin Ulije Kristel tvrdile da nisu znale ništa o otmici djeteta i krivicu prebacile na njega

Otmičari male Maše Prenković, djevojčice koja je prošle godine oteta iz majčinih ruku u Beogradu, osuđeni su danas pred Specijalnim sudom na ukupno 26 godina robije.

Prvostepenom presudom Francuz Sebastijan Branšu osuđen je na deset godina, njegova supruga Gorin Aleksis Sandrin Branšu devet, a njena ćerka iz prvog braka Emerin Ulije Kristel na sedam godina zatvora. Njima su određene i novčane kazne.

U vrijeme izdržavanja kazne računa se i vrijeme koje su proveli u pritvoru.

Sebastijan Branšu nije do sada iznosio odbranu već se branio ćutanjem, dok su drugooptužena, njegova supruga Gorin Aleksis Sandrin Branšu i njena ćerka Emerin Ulije Kristel tvrdile da nisu znale ništa o otmici djeteta i krivicu prebacile na njega.

Sudsko vijeće je objasnilo da je supruga Sebastijana Branšua dobila devet godina zatvora jer joj je dijagnostifikovan poremećaj ličnosti zbog čega je, kako je vijeće navelo, bila sklonija spoljnim uticajima.

Vijeće je utvrdilo i da oni nisu nastupali kao organizovana kriminalna grupa jer se radi o “bliskim porodičnim odnosima”, prenosi portal blic.rs.

Izricanju presude prisustvovali su i roditelji djevojčice.

Majka i otac male Maše nisu željeli za medije da komentarišu izrečenu presudu otmičarima, ali je njihova advokatica rekla da je kazna mala.

“S obzirom na to šta su doživjeli, svaka kazna je mala. Sve što se desilo je strašno”, rekla je Nataša Jovičić, advokatica porodice Prenković.

Advokat drugooptužene i trećeoptužene Irina Borojević rekla je novinarima da će uslijediti žalba na presudu i da je potvrđeno ono što je bila njihova teza od početka – da se nije radilo o organizovanoj kriminalnoj grupi.

“Presuda je kompromisna i stoga smo na neki način njom zadovoljni”, rekla je Borojević.

Govoreći o mogućnosti da francuski državljani izdržavanje kazne nastave u Francuskoj, ona je rekla da je to moguće i da se takav transfer može izvesti.

Advokat porodice Prenković, Nataša Jovičić, kaže da je nezahvalno komentarisati visinu kazne, jer je sa stanovišta oštećenog sve malo kada neko naudi djetetu.

“Sud je rekao svoje. Očekujem da će se tužilaštvo na ovakvu presudu žaliti, jer tužilaštvo nije uspjelo da dokaže ono od čega su počeli”, rekla je Jovičić.

Ona je u ime porodice još jednom zahvalila MUP-u koji je na dan otmice uradio “svoj posao kako treba”, a za sve ostalo, kaže, Apelacioni sud će reći svoje u žalbenom postupku.

“Nadamo se da presuda neće biti ukinuta. Možda samo bude preinačena na više”, naglasila je Jovičić.

Upitana da prokomentariše insinuacije koje su se pojavile u medijima da je bilo dogovora roditelja sa otmičarima, ona je rekla da takve optužbe “ne zaslužuju komentar”.

“Svi telefoni su bili analizirani i nema dokaza o kontaktu otmičara i porodice”, naglasila je ona.

Sudsko vijeće Specijalnog suda proglasilo je krivim francuske državljane zato što su u martu prošle godine u naselju Braće Jerković oteli trogodišnju Mašu Prenković, ali ih je policija sustigla na naplatnoj rampi u Šimanovcima i njih troje se od tada nalaze u pritvoru.

Advokati osuđenih najavili su žalbu na presudu, a pravni zastupnici roditelja izrazili su očekivanja da će provostepena presuda biti potvrđena.

Foto: Bic.rs

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!