Nakon 30 godina života u SAD, Zahrija Purović deportovana u Crnu Goru: Emotivni oproštaj majke i djece (VIDEO)

Agenti ICE-a su joj na aerodromu rekli da joj je deset godina zabranjen ponovni ulazak u SAD. Porodica može podnijeti zahtjev za njen povratak, ali to bi moglo da potraje duže od godinu dana. “Ovo je primer besmislenih deportacija. Njen predmet je trenutno u postupku pred Apelacionim sudom Sjedinjenih Američkih Država. Odluka nije donijeta. Šalju je u zemlju koju nije vidjela 30 godina, a ICE odbija da sačeka odluku suda”, rekao je Zahrijin advokat Carrie Pastor

Poslije 30 godina života u SAD-u, gdje je podigla troje djece, radila i platila porez u Sterling Heightsu, Zahrija Purović (50) je prošlog četvrtka deportovana u Crnu Goru.

Uprkos tome što nisu imali krivičnu evidenciju, niti presudu Saveznog apelacionod suda, imigracione vlasti su joj naložile da spakuje stvari, kupi avionsku kartu i pojavi se na Aerodromu Detroit Metro.

Nakon dolaska sa članovima porodice i prijateljima, dva agenta ICE-a rekla su Purović da joj nije odobren boravak.

Tokom emocionalnog oproštaja, njena prijateljica se srušila na zemlju. Nakon što je došla svijesti, žena je pitala agente može li da se pozdravi sa Purović.

“Ne”, odgovorili su oni i sproveli Purović do kapije.

Njen advokat, Carrie Pastor, je deportaciju nazvao besmislenom.

“Zahrija Purović ima malo veza sa rodnom državom. Nije se vraćala nakon što je prešla u SAD, u 19. godini”, rekao je on, prenosi mlive.com.

Portparol za imigraciju i carinu je odbio da razgovara o svom slučaju.

“Ovo je primer besmislenih deportacija”, rekao je Pastor. “Njen predmet je trenutno u postupku pred Apelacionim sudom Sjedinjenih Američkih Država. Odluka nije donijeta. Šalju je u zemlju koju nije vidjela 30 godina, a ICE odbija da sačeka odluku suda”, rekao je Pastor.

Purović pati od skolioze i danas je trebalo da ide na fizikalnu terapiju i ostale tretmane.

Ona se plaši da u crnoj Gori neće imati odgovarajući tretman.

Porodica kaže da je problem s imigracionim vlastima počeo još 2001. godine, kada su njen tadašnji suprug i ona dali kontradiktorne informacije imigracionom sudiji.

“Moj otac je rekao da je bio oženjen mamom prije nego što je došla u ovu zemlju”, rekao je njen sin Arijan Purović (27).

Međutim, Zahrija Purović je sudiji kazala da se sa suprugom upoznala preko fotografija i telefonskih poziva.

“Kada je to objasnila sudiji, rekao je: ‘Oboje lažete, tako da ćete zbog toga biti deportovani”, rekao je Arijan Purović.

Prije nekoliko mjeseci Zahrija Purović je imala intervju sa imigracionim i carinskim odjeljenjem, i tada joj je odobrena radna viza. Ali, sreća porodice nije potrajala dugo.

“Već nakon drugog intervjua joj je rečeno da mora da uzme kartu i da se vrati”, rekao je Arijan Purović.

Agenti ICE-a su joj na aerodromu rekli da joj je deset godina zabranjen ponovni ulazak u SAD. Porodica može podnijeti zahtjev za njen povratak, ali to bi, prema američkom Savjetu za imigraciju, moglo da potraje duže od godinu dana.

Njen najmlađi sin Elvir Purović ( 23) rekao je da se nadao da će joj sudska odluka omogućiti da ostane u zemlji.

“Boli”, rekao je on. “Način na koji ilegalne imigrante predstavljaju kao kriminalce… Ne znam šta da radim”, rekao je on.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!