Inzko o referendumima: Ne treba se igrati vatrom u Bosni i Hercegovini

Čelnik OHR-a je rekao da je predsjednik RS-a Milorad Dodik ranije kazao da će se referendum o otcjepljenju tog entiteta održati 2018. godine, tako da se referendum o Danu RS-a može smatrati kao nekom vrstom probe, ali je podsjetio da je bio zakazan i referendum o pravosuđu, koji je zatim otkazan

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko kazao je za Al Jazeeru da je raspisivanje referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske osporavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Mi smo bili o tome potpuno jasni i Američka ambasada je jasno poručila da je referendum o Danu RS-a antidejtonski čin.”

Govoreći o najavljenom referendumu, visoki predstavnik je rekao da je to “apsolutni udar na institucije BiH”. 

“Državne institucije nisu baš mnogobrojne, ali one koje postoje, treba poštovati. Svi oni koji su potpisali Dejtonski mirovni sporazum, uključujući predsjednika [Slobodana] Miloševića, svi su se saglasli da Ustavni sud BiH treba da postoji i čak da budu tri stranca u tom Sudu”.

Dodao je da odluke Ustavnog suda BiH treba poštovati.

Prema njegovim riječima, nije logično da niži sud u RS-u odlučuje o višem sudu na državnom nivou.

“Druga stvar je da nije prihvatljivo da se odlučuje o odluci koja je već prihvaćena”, istakao je Inzko.

Odluku će donijeti PIC

Visoki predstavnik u BiH je kazao da za zvaničnu reakciju o referendumu u RS-u ima još vremena.

“Ovaj Zakon je tek stupio na snagu u subotu, kada je objavljen u službenim novinama RS-a. Ja sam i ranije razmišljao kako bih postupio, ali je poznato da imamo odbor i konsultacije u Upravnom odboru u PIC-u (Vijeće za implementaciju mira) su u toku. Vidjet ćemo kakva će njihova odluka biti.”

On je dodao da je prerano da kaže nešto sa stopostotnom sigurnošću o daljnjim koracima.

Kada su moguće sankcije u pitanju, Inzko je kazao da postoji više opcija, među kojim su suspenzija, zatim zabrana.

On je dodao da postoji mogućnost da je u Beogradu, tokom susreta američkog potpredsjednika Joea Bidena i premijera Srbije Aleksandra Vučića došlo do neke odluke koja bi utjecala na održavanje referenduma o Danu RS-a, ali za to još nema potvrđenih informacija.

Visoki predstavnik u BiH je kazao da bi on mogao teoretski intervenirati i bez podrške PIC-a, ali je dodao da je njegova odluka mnogo jača ako ima podršku 12-članog odbora.

U slučaju da se održi spomenuti referendum uprkos potencijalnom protivljenju institucija međunarodne zajednice, onda on ne bi bio zakonit i ne bi imao zakonsku osnovu, naglasio je Inzko.

“To bi bilo više istraživanje javnog mnijenja nego referendum koji ima legalnu i zakonsku snagu.”

‘Moguća proba za referendum o otcjepljenju’

Čelnik OHR-a je rekao da je predsjednik RS-a Milorad Dodik ranije kazao da će se referendum o otcjepljenju tog entiteta održati 2018. godine, tako da se referendum o Danu RS-a može smatrati kao nekom vrstom probe, ali je podsjetio da je bio zakazan i referendum o pravosuđu, koji je zatim otkazan.

Predsjednik stranke Građanski savez, Reuf Bajrović, ranije u utorak podnio je krivičnu prijavu protiv Dodika i devet članova Komisije za referendum Republike Srpske. Tereti ih za napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Inzko je kazao da će ta prijava imati epilog, ali da o tome odlučuju sudski organi, jer on nije “ni državni tužilac, ni sudija”.

Visoki predstavnik je svjestan da su priče o referendumima izazvale tenzije u BiH, ali je poručio građanima da institucije rade i da građani ne trebaju da se plaše konflikta ili sukoba. “To je stvar prošlosti”, kazao je.

“U BiH imamo relativno mirnu situaciju, imamo vlade koje rade svaka na svom nivou. Građani trebaju biti mirni i da imaju povjerenja u institucije.”

Kada su referendumi u pitanju, Inzko je rekao da apetiti sada rastu.

“Čuli smo za mogući referendum u Srebrenici, onda za drugi, da se ukida RS na državnom nivou. To je u nekom smislu otvaranje Pandorine kutije. Mada je za Srebrenicu PIC 2007. godine rekao da treba poštovati Ustav BIH i da je Srebrenica dio RS-a.”

“Ja razumijem frustracije nekih ljudi tamo, ali ne treba otvarati Pandorine kutije, ne treba se igrati vatrom.”

Visoki predstavnik je rekao da sada treba imati puno strpljenja, kako u privatnom tako i u političkom životu, te naglasio da smatra da BiH ima mjesto u Evropi.

Referendum o 9. januaru kao Danu RS-a trebao bi biti održan 25. septembra, sedam dana prije lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Entitetski Ustavni sud prošle sedmice donio je odluku da referendum ne ugrožava vitalne interese bošnjačkog naroda u RS-u, koji mu se protivi.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine još krajem prošle godine ocijenio je neustavnim Zakon o praznicima Republike Srpske.

Izvor: Al Jazeera

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!