Darmanović i Lekić: U Rezoluciji o Srebrenici se ne pominje srpski narod

“Sud je presudio da je bio genocid, ali Crna Gora valjda ne treba da misli nečijom glavom, nego svojom. Ovdje bez sumnje postoji politička dimenzija”, kazao je Lekić i pitao da li u ovakvim nestabilnim vremenima Crna Gora treba svakih godinu dana da se izjašnjava o Srebrenici

Bivši ministar inostranih poslova Srđan Darmanović vjeruje da će Crna Gora u Generalnoj skupštini UN-a glasati za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Miodrag Lekić, takođe bivši šef diplomatije kaže da bi Vlada što prije trebalo da se izjasni o tom pitanju, ali poručuje i da kao država treba da samostalno donosimo odluke. I Darmanović i Lekić saopštili su da se u Rezoluciji o genocidu u Srebrenici ne pominje srpski narod.

Lekić kaže da je pitanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici krajnje komplikovana tema i na međunarodnom planu. To pitanje je izazvalo i podjele u Crnoj Gori, što kako kaže, pokazuje da države u tako osjetljivim situacijama reaguju na bazi nacionalnih interesa.

Foto: Miodrag Lekić (Printscreen/RTCG)

“Sve to govori da se Crna Gora lako destabilizuje u uslovima kada nemamo autoritet institucija. Ne poznajem dinamiku u Vladi, a tamo je očigledno faza zauzimanja stava. Ja mislim da ne bi trebalo da se čeka posljednii dan za zauzimanje stava”, kazao je Lekić u Jutarnjem programu TVCG.

Darmanović vjeruje da će Crna Gora podržati Rezoluciju o Srebrenici, a podsjeća da je genocid u Srebrenici potvrđen sa tri presude međunarodnih sudova.

“Ta dilema da li mi tu treba nešto da utvrđujemo je lažna dilema. Crna Gora ako je vjerni član organizacije će slijediti ono što je već utvrđeno. Ja o tome nemam dilemu”, kazao je Darmanović.

Drugo pitanje su, kako kaže, unutrašnje podjele, jer je imamo različite stavovo o tome unutar Crne Gore i aktuelne vlasti.

“Mislim da zvanični predstavnik Crne Gore u UN-u ne bi smjelo da ima dilemu, ni da bi Vlada smjela da ima dilemu o tom pitanju”, kazao je Darmanović.

Ističe i da se nikada ni u jednoj rezoluciji nije pominjao srpski narod, već se govori o režimu i njegovim predstavnicima.

“Akademske rasprave su moguće, ali međunarodne presude postoje”, kazao je Darmanović.

On navodi da su amandmani Vlade Crne Gore o kojim su pisali mediji nepotrebni i besmisleni, jer je sve to, kako dodaje, već sadržano u Rezoluciji.

“Ti amandmani su vjerovatno stvar za unutrašnju upotrebu u Crnoj Gori, slijede izbori u Budvi…”, kazao je Darmanović.

I Lekić je saopštio da se u Rezoluciji o genocidu u Srebrenici ne pominje srpski narod. Podsjeća da je Skupština Crne Gore već donijela rezoluciju o Srebrenici i osudila genocid.

“Sud je presudio da je bio genocid, ali Crna Gora valjda ne treba da misli nečijom glavom, nego svojom. Ovdje bez sumnje postoji politička dimenzija”, kazao je Lekić i pitao da li u ovakvim nestabilnim vremenima Crna Gora treba svakih godinu dana da se izjašnjava o Srebrenici.

Kada je riječ o stranom uticaju u Crnoj Gori, izgubljeni su, navodi Lekić, mjera i pitanje dobrog ukusa. Potrebno je da se prilagodimo, ali kako kaže, ne na način i u mjeri u kojoj se to čini.

U Strazburu se održava sastanak Komiteta ministara Savjeta Evrope o preporuci Parlamentarne skupštine da Kosovo postane član te najstarije panevropske organizacije posvećene poštovanju ljudskih prava i pravne države.

Lekić kaže da je i ta tema rizik za Crnu Goru i za Vladu jer nemamo politiku koja bi vodila jačanju i stabilnosti.

Foto: Srđan Darmanović (Printscreen/RTCG)

Idi na VRH
error: Content is protected !!